Από την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία ξεκινά η περιοδεία της Μέι για τη συμφωνία του Brexit




Στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία θα βρεθεί σήμερα η Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της προσπάθειας να πείσει πολίτες και επιχειρηματίες και τοπικούς πολιτικούς ηγέτες ότι η συμφωνία για τις Brexit που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες είναι η καλύτερη δυνατή για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με φοιτητές, ακαδημαϊκούς, αγροτικούς παραγωγούς, θρησκευτικούς ηγέτες, εργοδότες και πολιτικούς. Στις δύο εβδομάδες που θα μεσολαβήσουν έως την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας του Brexit η κα Μέι θα επισκεφθεί επίσης τη Σκωτία και περιοχές της Αγγλίας.

Η πρωθυπουργός είναι αντιμετώπιση με έντονες αντιδράσεις κατά της συμφωνίας από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας που τη στηρίζει και σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Με βάση το δεδομένο αυτό θεωρείται πολύ δύσκολο το σώμα να εγκρίνει τη συμφωνία.

Ο υπουργός παρά τη πρωθυπουργώ Ντέιβιντ Λίντινγκτον δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει «σχέδιο Β» και ότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί είναι ένας «έντιμος συμβιβασμός».

Αντίθετα, ο θεωρούμενος στενός σύμμαχος της πρωθυπουργού τέως υπουργός Άμυνας σερ Μάικλ Φάλον έλαβε θέση κατά της συμφωνίας. «Ο φόβος μου είναι πως αυτή η συμφωνία μας δίνει τα χειρότερα από όλους τους κόσμους», σχολίασε σε δηλώσεις του, προσθέτοντας ότι αν με κάποιον τρόπο δεν αλλάξουν γνώμη οι βουλευτές, τότε η συμφωνία είναι «καταδικασμένη».

Ο σερ Μάικλ συμπλήρωσε ότι ίσως θα πρέπει να παραταθεί η διαδικασία του Άρθρου 50, δηλαδή το Brexit να μην πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου 2019, ούτως ώστε να υπάρξει χρόνος για επαναδιαπραγμάτευση.

Σήμερα στο Λουξεμβούργο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει κατά πόσο είναι δυνατή η μονομερής ανάκληση από το Ηνωμένο Βασίλειο της ειδοποίησης περί πρόθεσης εξόδου από την ΕΕ, δηλαδή της ενεργοποίησης της διαδικασίας εξόδου του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Μπουένος Άϊρες, εν όψει της Συνόδου Κορυφής των G20

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/Λονδίνο
27/11/2018 13:04

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: