Το νέο δόγμα ασφάλειας των Ειδικών Δυνάμεων από το Πεντάγωνο: Από τα “Ψαρά” σε κάθε αποδέκτη




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, από την φρεγάτα «Ψαρά», φάνηκε πως δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή να βρίσκεται σ’ ένα από τα πλοία του Ελληνικού στόλου, που ταξιδεύουν συνεχώς και όχι μόνο στο Αιγαίο.

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος- με τις όλο νόημα δηλώσεις του υπουργού- ήταν κι ένα από τα βασικά σενάρια που εκτέλεσαν οι άνδρες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, με αρκετό κυματισμό έξω από το ναυτικό οχυρό τους, τις Φλέβες.

Η άσκηση των θρυλικών «Οϋκάδων» ήταν η ταυτόχρονη προσέγγιση σε πλοίο του οποίου κυβερνήτης και πλήρωμα δε δέχονταν να σταματήσει για νηοψία. Αποτέλεσμα ήταν η αποφασιστική επέμβαση ομάδων βατραχανθρώπων από την θάλασσα με Σκάφος Ανορθοδόξου Πολέμου από το οποίο έγινε η έφοδος με το πτυσσόμενο κοντάρι που έχει βάσεις κλίμακας και ταυτόχρονα από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού Aegean Hawk με τη μέθοδο fast rope κατέβηκαν στο κατάστρωμα οι πάνοπλοι «βάτραχοι».

Λίγη ώρα αργότερα και αφού ολοκληρώθηκαν τα σενάρια της μη συναινετικής νηοψίας, η αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής από το πλήρωμα της φρεγάτας, το σενάριο προσβολής από εναέρια μέσα και η αντιμετώπιση από το άγημα πυρκαγιάς του πλοίου, ο υπουργός -ιδιαίτερα προσεκτικός- αναφέρθηκε γι’ ακόμη μια φορά στο χώρο ευθύνης που του αναλογεί ως επικεφαλής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις αμυντικές συμμαχίες με χώρες της ανατολικής Μεσογείου και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο Πάνος Καμμένος για πρώτη φορά δημόσια αναφέρθηκε στον τομέα ευθύνης που αναμένεται να κληθεί το Πολεμικό Ναυτικό ν’ αναλάβει.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε προς τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού:

  • «Αναλαμβάνουμε, λοιπόν, την ευθύνη μιας περιοχής, ιδιαίτερα αυτής που είναι μεταξύ της Κρήτης, του Σουέζ, της Κύπρου και της Μάλτας, όπου γίνεται η μεγαλύτερη διακίνηση παράνομων όπλων, πετρελαίου, ναρκωτικών, που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Άρα αναλαμβάνουμε έναν τομέα ευθύνης που θα πρέπει να μας βάλει μπροστά, ως μια χώρα ενήμερη στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής. Η δική σας εκπαίδευση, τους τελευταίους μήνες, σε θάλασσα και στεριά, θα οδηγήσει τις επόμενες εκπαιδεύσεις».

Αυτή η μεγάλη περιοχή είναι εύλογο πως εμπλέκει τόσο το Πολεμικό Ναυτικό, όσο και τα επίλεκτα στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, ένα κομμάτι που έχει βγει από τα σπάργανα της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.

Γι’ αυτό τον λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες πηγές του ΠΝ, μετά την αμυντική συνεργασία των Ελλήνων βατραχανθρώπων με τους εμπειρότατους Navy Seals στη Σούδα και όχι μόνο, στο «team work» τον τελευταίο καιρό έχουν μπει και ομάδες από τους επίλεκτους του Λιμενικού ώστε να υπάρξει κοινή συνεκπαίδευση των commandos που θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις τεράστιες προκλήσεις που ανατέλλουν για την χώρα μας.

  • Να σημειωθεί επίσης πως πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η ΜΥΑ, όπως και η αντίστοιχη ΕΚΑΜ της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν περάσει πολλά αντιτρομοκρατικά σεμινάρια θεωρητικά αλλά κυρίως πρακτικά και τότε η εκπαίδευσή τους είχε γίνει από εμπειρότατους Αξιωματικούς Αμερικανούς, Βρετανούς και άλλων χωρών.

Πολλές από αυτές τις συμφωνίες στον αμυντικό τομέα και κυρίως στον κρίσιμο σημείο των ειδικών επιχειρήσεων οφείλονται όπως σημειώνουν στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού στις επαφές με την Αμερικανική ηγεσία τόσο του Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, όσο και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα που έχει επιδείξει το Ελληνικός Πολεμικός Στόλος κυρίως στις τελευταίες μεγάλες ασκήσεις που έχουν λάβει χώρα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στην φρεγάτα “Ψαρά” ο Πάνος Καμμένος για να δει από κοντά την εξέλιξη του Παρμενίωνα 2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: