Το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους θα συνεχιστεί λέει ο Νέστορος




Τα σημερινά δεδομένα είναι ότι υπάρχει τόσο η οικονομική στήριξη όσο και η πολιτική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνέχιση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), τονίζει σε γραπτή δήλωση ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στην Επιτροπή, Νέστορας Νέστορος.

Η ΔΕΑ, αναφέρει, συστάθηκε και λειτουργεί από το 1981 κατόπιν συμφωνίας μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Οι εργασίες εκταφών της ΔΕΑ για την ανεύρεση λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων άρχισαν το 2006 με την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων κρατών δωρητών. Ανέκαθεν, προστίθεται στην δήλωση, «υπήρχε η πολιτική στήριξη για τη συνέχιση του έργου της ΔΕΑ , γι΄ αυτό και η 12χρονη σταθερή παρουσία της, γεγονός το οποίο αναγνωρίζεται και παγκοσμίως».

Ο κ. Νέστορος επισημαίνει ότι «ανεξαρτήτως αριθμών λειψάνων, που εντοπίζονται, οι προσπάθειες δεν θα πρέπει να σταματήσουν, μέχρι την εξακρίβωση της τύχης εκάστου αγνοουμένου». Σε όλα τα προβλήματα, που υφίστανται εδώ και χρόνια, χρειάζεται , σημειώνει ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στην ΔΕΑ, «συλλογική προσπάθεια και πρακτική προσέγγιση, που να είναι ικανές να επιλύσουν, επιτέλους αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Η δήλωση αυτή δόθηκε σήμερα στον Τύπο, μετά από τη χθεσινή ομιλία στο Λονδίνο του επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτη Φωτίου, ο οποίος υποστήριξε ότι η ΔΕΑ βρίσκεται «προ του άμεσου κινδύνου διακοπής των εργασιών της, καθώς έχει μειωθεί κατακόρυφα το ποσοστό επιτυχίας των εκταφών και της ανεύρεσης λειψάνων». «Σχεδόν δεν υπάρχουν πλέον λείψανα προς διερεύνηση και ταυτοποίηση» είπε ο κ. Φωτίου και προσέθεσε: «Ναι, έχει ανάψει το κόκκινο φως σε ό,τι αφορά στη συνέχιση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους».

Ο κ. Φωτίου επικαλέστηκε στοιχεία της ΔΕΑ, σύμφωνα με τα οποία το 2018 εντοπίστηκαν περίπου 11 λείψανα ή μέρος λειψάνων, ενώ το 2017 περίπου 50, «τη στιγμή μάλιστα που σήμερα, μετά από 44 χρόνια από την εξαφάνισή τους, εξακολουθούν να αγνοούνται πέραν των 850 ανθρώπων», όπως επισήμανε. Ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι η δραματική αυτή κατάσταση δεν οφείλεται σε εξωγενείς ή τεχνικούς ή άλλους παράγοντες, «αλλά αντικατοπτρίζει και αναδεικνύει την έλλειψη και την άρνηση ουσιαστικής και αποτελεσματικής συνεργασίας από την κατοχική δύναμη (Τουρκία) και των αρχών του ψευδοκράτους για επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών».

30/10/2018 16:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ του Α. Βικέτου
Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: