Θετικά νέα για επανασύσταση του ΣΑΕ, πριν το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τον Κουΐκ




Για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα, και «πριν εξαντληθεί η χρονιά» τα θέματα της «επανασύστασης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού», για τις ευθύνες των αρμοδίων να μην στρέφουν κατά τα προηγούμενα χρόνια το βλέμμα τους στους ομογενείς της Αφρικής, αλλά και για την τεράστια προσφορά των Αιγυπτιωτών στην Ελλάδα, μιλάει ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τους Αποδήμους Τέρενς Κουΐκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Αλεξανδρινό Ταχυδρόμο».

Μιλώντας στην εφημερίδα της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, στο φύλλο του Οκτωβρίου, ο κ. Κουΐκ τονίζει ότι «η Μητέρα-Ελλάδα ευχαριστεί τους απανταχού Αιγυπτώτες για την προσφορά τους».

Και εκφράζει την πεποίθηση ότι «όλες οι δράσεις που έχουμε επιδείξει αυτά τα τελευταία χρόνια, βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των εκροών, στην ανάκαμψη τής εκεί Ομογένειας και στην ακόμα μεγαλύτερη εμπέδωση φιλίας που – έτσι και αλλιώς – δείχνουν οι Αιγύπτιοι στον Ελληνισμό μας».

Παράλληλα, ο κ. Κουΐκ, δίνοντας το στίγμα του για το πώς αντιλαμβάνεται την ουσιαστική αλλά πραγματική στήριξη της Πολιτείας προς την ομογένεια, δε διστάζει να τονίσει ότι «είμαι από τους ανθρώπους που, όταν ακούν ένα αίτημα, ξέρουν να λένε και το «ναι» και το «όχι». Ξέρουν να λένε το «μπορώ» και «δεν μπορώ». Με αυτήν τη λογική συνεργάζομαι με την απανταχού Ελληνική Ομογένεια, προσπαθώντας κυρίως να επιλύσω τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους που έχουν σχέση με τη Μητέρα – Ελλάδα.»

Ενώ, μεταφέρει και ένα μήνυμα προς όσους θεωρούν ότι ο Απόδημος Ελληνισμός έχει όρια μόνο σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, τονίζοντας:

«Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η Ομογένεια αρχίζει και τελειώνει στην Αμερική. Αυτό είναι τραγικό λάθος και υποτιμά απάνθρωπα την Ελληνική Ομογένεια που ζει σε άλλες ηπείρους και σε άλλες χώρες. Ένας Ελληνισμός που ενδεχομένως να έχει ανάγκη από μεγαλύτερη στήριξη από εκείνον που ζει είτε στις ΗΠΑ είτε στον Καναδά, θα έλεγα ακόμα στην Αυστραλία.

Για παράδειγμα, επί 46 χρόνια δεν είχε ασχοληθεί κανείς με αυτήν την, μικρή μεν, αλλά πολύ δυναμική Ομογένεια της Αφρικανικής ηπείρου, και κυρίως της Υποσαχάριας.

Και να ξέρετε ότι αυτή η απουσία σχεδόν μισού αιώνα επαφής μας με την Ομογένεια της Αφρικανικής ηπείρου, ήταν ταυτόχρονα και μία επιζήμια απουσία στις διμερείς μας σχέσεις με τις χώρες όπου ζει η Ελληνική Διασπορά.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ στον «Αλεξανδρινό Ταχυδρόμο»:

«Αλεξανδρινός ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ»: Τα προβλήματα των Ελλήνων ομογενών σε όλον τον κόσμο είναι πολλά. Ποια πιστεύετε ότι έχετε ξεπεράσει μέχρι σήμερα, στους 21 μήνες που τόν υπηρετείτε ως αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών, και ποια άλλα ακόμη περιμένουν τη λύση τους;

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ: Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η Ομογένεια αρχίζει και τελειώνει στην Αμερική. Αυτό είναι τραγικό λάθος και υποτιμά απάνθρωπα την Ελληνική Ομογένεια που ζει σε άλλες ηπείρους και σε άλλες χώρες. Ένας Ελληνισμός που ενδεχομένως να έχει ανάγκη από μεγαλύτερη στήριξη από εκείνον που ζει είτε στις ΗΠΑ είτε στον Καναδά, θα έλεγα ακόμα στην Αυστραλία.

Για παράδειγμα, επί 46 χρόνια δεν είχε ασχοληθεί κανείς με αυτήν την, μικρή μεν, αλλά πολύ δυναμική Ομογένεια της Αφρικανικής ηπείρου, και κυρίως της Υποσαχάριας.

Και να ξέρετε ότι αυτή η απουσία σχεδόν μισού αιώνα επαφής μας με την Ομογένεια της Αφρικανικής ηπείρου, ήταν ταυτόχρονα και μία επιζήμια απουσία στις διμερείς μας σχέσεις με τις χώρες όπου ζει η Ελληνική Διασπορά.

Πάντως, για να απαντήσω πιο συγκεκριμένα στο ερώτημά σας, έχουν λυθεί και λύνονται σε πολλές Ομογενειακές Κοινότητες, προβλήματα (στην καθημερινότητα αναφέρομαι), που είτε ποτέ δεν είχαν τεθεί, είτε είχαν τεθεί και εκκρεμούσαν χωρίς να υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος.

Όπως για παράδειγμα, η αδασμολόγητη, ή με μειωμένους δασμούς, εισαγωγή αντικειμένων που στέλνουν ως βοήθεια, Οργανώσεις στους τόπους καταγωγής τους. Η απλούστευση της ακινητοποίησης και κινητοποίησης των αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες, που έχουν οι Ομογενείς στην Ελλάδα για την περίοδο των διακοπών τους. Η δυνατότητα απόκτησης εγγράφων/πιστοποιητικών από τα μητρώα Δήμων μέσω των Προξενικών μας Αρχών.

Και βεβαίως σε εκκρεμότητα, αλλά με διευθέτηση στο επόμενο χρονικό διάστημα, η επανασύσταση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και η ψήφος των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού. Θα έχουμε πολύ θετικά νέα πριν εξαντληθεί η χρονιά.

«Αλεξανδρινός ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ»: Και μέσα στις παροικίες που βρίσκεστε πολύ κοντά, είναι αδιαμφισβήτητο ότι περιλαμβάνεται ο Ελληνισμός της Αλεξάνδρειας. Ποιες είναι οι συγκεκριμένες κινήσεις που κάνει στην πράξη η Ελληνική Πολιτεία για την ενίσχυση της αλεξανδρινής παροικίας, με δεδομένο το γεγονός της πραγματικής πληθυσμιακής της συρρίκνωσης;

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ: Είμαι σε συνεχή ανοιχτή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδο Κασιμάτη. Αυτό που μάς απασχολεί και τους δύο είναι, όχι μόνο το θέμα της πραγματικής πληθυσμιακής συρρίκνωσης αλλά και η συρρίκνωση του Ελληνικού σχολείου.

Κατά την άποψή μου, είναι ένα θέμα που θέλει άμεσες και γενναίες αποφάσεις, τις οποίες θέλω να συζητήσω διεξοδικά με την Κοινοτική Επιτροπή της ΕΚΑ.

Ίσως στη Αλεξάνδρεια, αλλά αυτό βέβαια είναι δικό τους θέμα, θα έπρεπε να σκεφθούν και το μοντέλο σχολείων όπως είναι το ελληνικό σχολείο SAHETI στο Γιοχάνεσμπουργκ ή το ελληνικό σχολείο στο Χαράρε της Ζιμπάμπουε, ή το Ελληνικό σχολείο στον Παναμά, που έχουν τα πρωτεία στις συγκεκριμένες χώρες, είναι επικερδή, διδάσκουν την Ελληνική γλώσσα, και βαθμολογούνται πολύ ψηλά από τις εκεί πανεπιστημιακές – ακαδημαϊκές Κοινότητες.

Επίσης, θα πρέπει να στηρίζουμε ως «κόρην οφθαλμού» το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και τον Κρητίκαρο Πατριάρχη του κ.κ. Θεόδωρο, ο οποίος από εκεί ορμώμενος, σκορπά την Ορθοδοξία, τον Ελληνισμό και τα ελληνικά γράμματα σε ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο μέσω των ιεραποστολών του.

Τέλος, το γεγονός και μόνο ότι η Αλεξάνδρεια είναι ένα από τα κορυφαία ιστορικά κέντρα του Ελληνισμού, με πλούσιο παρελθόν που ξεκινά από τον ιδρυτή της πόλης, τον Μέγα Αλέξανδρο, και με μία ιστορική βιβλιοθήκη, που είναι σημείο αναφοράς στην παγκόσμια πνευματική Κοινότητα, θα πρέπει και η Ελλάδα να βοηθήσει για την τουριστική της προβολή, από την οποία πολλά θα ωφεληθούν οι Έλληνες της εκεί παροικίας μας.

Η συμφωνία της υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά με τη βοήθεια του αντιπροέδρου της ΕΚΑ κ. Γιάννη Σιόκα, για την επανέναρξη της κρουαζιέρας, πιστεύω ότι θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

«Αλεξανδρινός ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ»: Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων, υπάρχει κάποια πρόταση/όραμα για την καλύτερη αξιοποίηση του ελληνικού Τετραγώνου του Σάτμπι;

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ: Για το θέμα αυτό, μού έχει μιλήσει πολλές φορές ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης. Το όραμά του είναι να καταστεί ένα διαρκές εκθεσιακό κέντρο Ελληνικών και Αιγυπτιακών προϊόντων, που θα δώσει τεράστια ώθηση στην τοπική οικονομία.

Εξήγησα, όμως, στον κ. πρόεδρο, ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει πρωτίστως να βοηθηθεί με την εξάλειψη τεράστιων εμποδίων που έχουν να κάνουν κυρίως με γραφειοκρατία, τελωνεία, χρονοβόρες διαδικασίες, κλπ.

Στα θετικά, εντάσσω τη δεδομένη αγάπη που έχει για τους Έλληνες ο Διοικητής της Αλεξάνδρειας ο οποίος σε κάθε ευκαιρία μάς δείχνει την αμέριστη βοήθειά του. Όπως για παράδειγμα, στις σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές που κάνει η Ελληνίδα αρχαιολόγος κα Καλλιόπη Παπακώστα.

Α! Να μην ξεχάσω, και το ότι θα πρέπει να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον της παγκόσμιας Κοινότητας για το σπίτι του Καβάφη.

«Αλεξανδρινός ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ»: Κε υπουργέ, με δεδομένο ότι το καταστατικό της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας αναφέρει ρητά ότι τελικός αποδέκτης της περιουσίας της ΕΚΑ είναι το ελληνικό κράτος, γιατί το μητροπολιτικό κέντρο δεν επεμβαίνει στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων που βασανίζουν την Κοινότητα, όπως στην περίπτωση της Ελληνικής Κοινότητας του Καφρ Ελ Ζαγιάτ;

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ: Το ελληνικό κράτος εκ των πραγμάτων προστατεύει τα περιουσιακά του δικαιώματα σε όλα τα σημεία της υφηλίου και είναι αρωγός στην υπεράσπιση των περιουσιακών δικαιωμάτων που έχουν και οι απανταχού Ελληνικές Κοινότητες.

Όπως ξέρετε, το θέμα της Ελληνικής Κοινότητας του Καφρ Ελ Ζαγιάτ, έχει απασχολήσει και απασχολεί το Μητροπολιτικό Κέντρο, υπενθυμίζοντάς σας και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015 στη συγκεκριμένη Κοινότητα, με την Προεδρεία του τότε Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Χρήστου Καποδίστρια.

Όλα θα γίνουν στην ώρα τους και όπως πρέπει.

«Αλεξανδρινός ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ»: Και περνώντας στις άριστες σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου, και αναγνωρίζοντας το πόσο κοντά μας βρίσκεται πλέον και η αιγυπτιακή πολιτεία, μέσα και από το ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ», πώς πιστεύετε ότι μπορούμε επιπλέον να κεφαλοποιήσουμε τις στενές και αδελφικές μας σχέσεις Ελλήνων και Αιγυπτίων, σε συνδυασμό με τους Κυπρίους;

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ: Αναμφισβήτητα το Πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ έχει βοηθήσει σημαντικά στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου αλλά και στις τριμερείς με την Κύπρο.

Η εκδήλωση του περασμένου Μαΐου στην Αλεξάνδρεια, παρουσία των τριών Προέδρων της Δημοκρατίας, κατέδειξε ότι ο τομέας της Διασποράς μπορεί να παίξει πολλαπλό ενισχυτικό ρόλο στη συνεργασία, όχι μεταξύ των συγκεκριμένων χωρών, αλλά και οπουδήποτε την δραστηριοποιούμε, όπως για παράδειγμα στην τριμερή μας συνεργασία, πάντα ως βασικό εταίρο την Κύπρο, με το Ισραήλ, με το Λίβανο, την Αρμενία και σύντομα την Ιρλανδία.

Σε λίγες εβδομάδες, θα αποδεσμεύσουμε και το επόμενο βήμα του Προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ που θα πραγματοποιηθεί αυτήν τη φορά στο Λονδίνο.

«Αλεξανδρινός ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ»: Ο ρόλος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του Προκαθημένου κ.κ. Θεοδώρου Β΄;

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ: Για τον Προκαθήμενο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, σάς έχω ήδη μιλήσει. Θα τα επαναλάβω. Κρητίκαρος με τα όλα του. Ένας λειτουργός της Εκκλησίας, ένας «υπηρέτης» της Ορθοδοξίας, ένας Ιεραπόστολος που γράφει και θα αφήσει μία ξεχωριστή ιστορία.

Το μεγάλο του προσόν; Ασχολείται μόνο με τα του οίκου του, με το Χριστεπώνυμο πλήθος του, με τους ανθρώπους που δοκιμάζονται και θέλουν βοήθεια, χωρίς να ανακατεύεται με την πολιτική.

Το θεωρώ μεγάλη μου τιμή να είναι μέσα στον κατάλογο εκείνων των Ιεραρχών που με τιμούν με τη φιλία τους..

«Αλεξανδρινός ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ»: Το μήνυμά σας προς τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας, του Καΐρου και όλου του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, που επιμένει να συνεχίζει να διατηρεί «Θερμοπύλες» στην Χώρα του Νείλου;

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ: Η Μητέρα – Ελλάδα τούς ευχαριστεί. Τους Αιγυπτιώτες του Ελληνισμού, από την μία άκρη της χώρας μέχρι την άλλη, που συνεχίζουν, όπως λέτε, να διατηρούν «Θερμοπύλες» στη Χώρα του Νείλου.

Πιστεύω ότι όλες οι δράσεις που έχουμε επιδείξει αυτά τα τελευταία χρόνια, βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των εκροών, στην ανάκαμψη της εκεί Ομογένειας και στην ακόμα μεγαλύτερη εμπέδωση φιλίας που – έτσι και αλλιώς – δείχνουν οι Αιγύπτιοι στον Ελληνισμό μας.

07/10/2018 09:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Ν. Κάτσικα
Κάιρο, Αίγυπτος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: