“Πάσα στα θρανία” έδωσε ο Σκίμπε, μαζί με διεθνείς, στην «Ελληνογερμανική Αγωγή»




Tην 1η έκθεση μαθητικής ζωγραφικής, με κεντρικό θέμα το ποδόσφαιρο, εγκαινίασαν εκ μέρους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Μίκαελ Σκίμπε, ο συνεργάτης του Κώστας Τσάνας, οι διεθνείς Ευθύμης Κουλούρης και Δημήτρης Κολοβέτσιος και ο αθλητικός διευθυντής της Ε.Π.Ο. και πρωταθλητής Ευρώπης του 2004, Ζήσης Βρύζας.

H έκθεση διοργανώθηκε στα Εκπαιδευτήρια «Ελληνογερμανική Αγωγή», παρουσία εκατοντάδων μαθητών, από το 65ο δημοτικό Αθηνών, το 6ο δημοτικό Αργυρούπολης και την Ελληνογερμανική Αγωγή, γονέων, εκπαιδευτικών και γυμναστών.

Αποτελεί μέρος του προγράμματος “Πάσα στα θρανία”, που διοργανώθηκε πέρυσι με την έγκριση και αρωγή του Υπουργείου Παιδείας σε όλη την Ελλάδα, και συνεχίζεται φέτος με συμμετοχή μεγάλου αριθμού σχολείων από όλη τη χώρα.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν περίπου 200 έργα ζωγραφικής από Δημοτικά Σχολεία όλης της χώρας, τα οποία αναδεικνύουν τις ευγενείς αξίες του αθλήματος, μέσα από τη ματιά των μικρών μαθητών. Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της δουλειάς των μαθητών και του πρίσματος υπό το οποίο οι μελλοντικοί ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι βλέπουν το αγαπημένο τους άθλημα. Επιπλέον δε, αποτελεί για την Ε.Π.Ο. ένα ακόμα «εργαλείο» για την προβολή του αθλήματος, την ανάδειξή του κοινωνικού του ρόλου και τη διάδοσή του στις νεαρές ηλικίες.

“Η παιδική ζωγραφική είναι ό,τι πιο όμορφο και αθώο υπάρχει και στέλνει μηνύματα με ξεχωριστό τρόπο. Η ζωγραφική των μαθητών για το ποδόσφαιρο δείχνει τον προβληματισμό του σήμερα για τη βία, την ανισότητα και τη διαφορετικότητα, αλλά και την προσδοκία και το όνειρο του αύριο, το ευ αγωνίζεσθαι σε όλα τα επίπεδα. Επίσης δημιουργεί κλίμα ίσων ευκαιριών σε αγόρια και κορίτσια και μυεί τα παιδιά στο αθλητικό πνεύμα”, ανέφερε στην εισήγησή του ο ψυχολόγος-ειδικός επιστημονικός συνεργάτης της Ε.Π.Ο. κ. Αχιλλές Υφαντίδης.

“Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε κοντά σας, έχετε μια εξαιρετική ευκαιρία να έρθετε κοντά στο ποδόσφαιρο. Είναι σημαντικό να αθλείστε και να παίζετε το αγαπημένο σας άθλημα μέσα σε κλίμα φιλίας, συνεργασίας και με ομαδικό πνεύμα”, είπε στους μαθητές ο προπονητής της Εθνικής Μίκαελ Σκίμπε.

Ευθύμης Κουλούρης και Δημήτρης Κολοβέτσιος απάντησαν σε δεκάδες ερωτήσεις μαθητών και υπογράμμισαν τη σημασία του fair play, προέτρεψαν τα κορίτσια να παίξουν ποδόσφαιρο, ενθάρρυναν όλους τους μαθητές να ασχοληθούν από νωρίς με τον αθλητισμό και επεσήμαναν ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός χρειάζεται “σκληρή δουλειά και ταπεινότητα”.

“‘Οπως απολαύσαμε εμείς το ποδόσφαιρο και φτάσαμε ως την κορυφή της Ευρώπης, έτσι σας καλούμε να αγαπάτε κι εσείς και να απολαμβάνετε το παιχνίδι. Εσείς θα είστε στο μέλλον στους αγωνιστικούς χώρους και στις κερκίδες των γηπέδων”, σημείωσε ο Ζήσης Βρύζας.

Στους ειδικά διαμορφωμένους αθλητικούς χώρους της «Ελληνογερμανικής Αγωγής» διοργανώθηκαν για τους μικρούς μαθητές, με τη συμμετοχή των διεθνών, του Μίκαλε Σκίμπε και του συνεργάτη του Κώστα Τσάνα, αγώνες ποδοσφαίρου 5Χ5 και πολλά ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με τους διεθνείς, την “Μπαλαδώρα” και να πάρουν αυτόγραφα.

Στο τέλος της εκδήλωσης εξάλλου μοιράστηκαν στους μαθητές 50 ποδοσφαιρικές μπάλες και 100 εισιτήρια για τον αγώνα Ελλάδας-Ουγγαρίας, της προσεχούς Παρασκευής στο ΟΑΚΑ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΑΣΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ»

Το πρόγραμμα “Πάσα στα θρανία” είναι το πρώτο εγκεκριμένο σχολικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας, που εκπονείται από την Ε.Π.Ο. και υλοποιείται σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό. Περιλαμβάνει επισκέψεις και ομιλίες αναφορικά με το “ευ αγωνίζεσθαι” και τις άλλες ευγενείς αξίες του ποδοσφαίρου από διακεκριμένους ποδοσφαιριστές, όπως είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης 2004, προπονητές και εκπαιδευτές σε δεκάδες Δημοτικά Σχολεία, κυρίως από την περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων ειδικών, μειονοτικών και διαπολιτισμικών μονάδων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ομοσπονδία προχώρησε στην έκδοση ενός πρωτότυπου σχολικού εγχειριδίου, φιλικού προς τους νεαρούς μαθητές, το οποίο περιέχει προσωπικές ιστορίες και συμβουλές πρώην και νυν διεθνών παικτών, θέματα διατροφής, άσκησης, ψυχολογίας, εκτεταμένες αναφορές στην ιστορική διαδρομή του αθλήματος, στις ειδικές μορφές ποδοσφαίρου (Άμμου, Σάλας) και στο γυναικείο ποδόσφαιρο, καθώς επίσης πλήθος κοινωνικών μηνυμάτων.

Εκτός των επισκέψεων, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποστέλλει σχολικά εγχειρίδια, μπάλες ποδοσφαίρου και φανέλες σε εκατοντάδες ολιγοθέσια και δυσπρόσιτα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, ώστε να προσφερθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές που διαμένουν σε ακριτικές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, η χαρά της άθλησης και της ποδοσφαιρικής ενημέρωσης, πάντα σε συνεργασία και υπό την εποπτεία των Διευθυντών και γυμναστών των Σχολείων.

Επιπλέον σημεία του προγράμματος είναι η φιλοξενία μαθητών στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Εθνικών Ομάδων, η πρόσκλησή τους σε αγώνες των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων και η πρόβλεψη για μαθητικούς ποδοσφαιρικούς διαγωνισμούς ή εκθέσεις ζωγραφικής, δίνοντας στους μικρούς φίλους του αθλήματος την ευκαιρία να διοχετεύσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και να αφήσουν με αυτόν τον τρόπο το αποτύπωμά τους στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θέτει -μέσω του προγράμματος- ως πρωταρχικούς στόχους τη σωστή ποδοσφαιρική εκπαίδευση εντός κι εκτός σχολικού περιβάλλοντος τη μετάδοση των ευγενών αξιών του ποδοσφαίρου και την αγαστή συνεργασία της Ομοσπονδίας με τους αρμόδιους φορείς και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας προς όφελος του παιχνιδιού και της κοινωνίας.

Κατά το πρώτο έτος υλοποίησης του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν γύρω στις 100 επισκέψεις σε Δημοτικά σχολεία όλης της χώρας, απεστάλη αθλητικό υλικό σε περισσότερα από 200 δυσπρόσιτα και ολιγοθέσια σχολεία, ενώ συμμετείχαν σε αυτό πάνω από 6.500 μαθητές.

Πολύτιμοι συμπαραστάτες της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας είναι οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, οι ΠΑΕ και τα τοπικά σωματεία.

Πηγή: ΕΠΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: