“Κόλαση” με τις μετοχές των τραπεζών: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, που καθησυχάζει…




Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές κλονίστηκαν εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις ανάγκες τους για περισσότερα κεφάλαια, ακόμη κι αν οι μεγαλύτεροι πιστωτές φέρονται να έχουν θέσει φιλόδοξους νέους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρουν οι δημοσιογράφοι Christos Ziotis, Sotiris Nikas σε ανταπόκριση στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε χθες σύσκεψη στο Μάγερο Μαξίμου, για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά την οποία εξετάστηκαν όλα τα σενάρια.

Προσθέτουν ότι:

[…] Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας έχουν δεσμευτεί έναντι της ΕΚΤ να μειώσουν τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά περίπου 60% μέχρι τα τέλη του 2021, ανέφεραν δυο άτομα.

Επί του παρόντος, προβλέπουν μείωση κατά 27% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε χθες ότι “παρακολουθεί στενά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με σκοπό να προσδιορίσει τον κατάλληλο χρόνο που θα επιτρέψει την επιτυχή έκδοση, μη απομειωτικών για τους μετόχους, Tier 2 κεφαλαιακών τίτλων, έκδοση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης και στοχεύει στην επαύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων της Τράπεζας”.

Η έκδοση αυτή εξακολουθεί να υπόκειται στις συνθήκες της αγοράς, σε συντονισμό με τις εποπτικές αρχές. Η Τράπεζα σημείωσε πρόοδο σε ότι αφορά την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου. Η Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη σε δράσεις που θα ενισχύσουν τον ισολογισμό της και την κεφαλαιακή της βάση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου δήλωσε στο Reuters, ότι η Πειραιώς παρακολουθεί τις αγορές κεφαλαίων αναζητώντας παράθυρο ευκαιρίας για την έκδοση ομολόγου στο πλαίσιο του σχεδίου για την κεφαλαιακή ενίσχυσή της.

Η μετοχή της Τράπεζας υπέστη σημαντικές απώλειες της τάξης του 28% σήμερα, λόγω των αρνητικών προσδοκιών για τον τραπεζικό τομέα.

«Η τράπεζα βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις εποπτικές αρχές και παρακολουθεί τις αγορές κεφαλαίων ώστε να προσδιορίσει την κατάλληλη χρονική στιγμή για την έκδοση κεφαλαιακού εργαλείου, όπως προβλέπεται στο σχέδιο», ανέφερε ο Μεγάλου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας, που είδαν χθες τις μετοχές του να βυθίζονται, έχουν δεσμευτεί να μειώσουν σημαντικά την έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς επιχειρούν να αποφύγουν την πίεση από τις εποπτικές αρχές και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, δηλώνουν άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση.

Η Εθνική και η Πειραιώς έχουν διατυπώσει τη δέσμευσή τους στην ΕΚΤ, ότι θα μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά περίπου 60% μέχρι το τέλος του 2021, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η παρούσα εκτίμηση των τραπεζών προβλέπει μείωση περίπου 27% μέχρι το τέλος του έτους.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανέρχονταν σε 88,6 δις. ευρώ στα τέλη Ιουνίου αγγίζοντας περίπου το ήμισυ τη ελληνικής ετήσιας οικονομικής παραγωγής.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 97% από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία το 2015.

Οι τέσσερις τράπεζες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στους προσφάτως υποβληθέντες στόχους, δήλωσαν οι ίδιες πηγές ενώ εκπρόσωποι των τεσσάρων τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, οι τέσσερις τράπεζες θα μειώσουν τον όγκο των κόκκινων δανείων προκειμένου να ανέρχονται σε περίπου 15 έως 21%, σύμφωνα με τις πηγές, ενώ τώρα ξεπερνούν το 40%. Η Πειραιώς, που έχει στην κατοχή της τον υψηλότερο όγκο 54,7% θα το μειώσει σε 21% μέχρι το τέλος του 2021.

Οι περισσότερες μειώσεις θα γίνουν εφικτές μέσω των πωλήσεων χρέους και τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων, δήλωσε ένα άτομο. Επίσης το ένα τρίτο της εκκαθάρισης θα επιτευχθεί μέσω πλειστηριασμών υποθηκευμένων ακινήτων περιουσιακών στοιχείων. Η μη επίτευξη των στόχων μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή προστίμων, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για αύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων τους.

Σε κερδοσκοπικές πιέσεις οφείλεται η κατάσταση στο Χρηματιστήριο, εκτιμά η κυβέρνηση

Οι εξελίξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο εξετάστηκαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη και του υφυπουργού υπό τον Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, τονίστηκε ότι “οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών:

  • Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο,
    Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας,
    Υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018,
    Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση,
    Σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους.”.

Σημειώνεται επίσης ότι “εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος:

  • Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα,
    Διαρκής μείωση της ανεργίας,
    Διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης”.
    “Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Αναφέρεται τέλος ότι “σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ΧΑ και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, στο φόντο των κερδοσκοπικών πιέσεων που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Ρος: Οι ΗΠΑ έδωσαν το “πράσινο φως” για επενδύσεις στην Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: