File Photo: Fyromian Prime Minister Zoran Zaev (R) with Fyromian Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov addresses the media in Skopje. EPA, GEORGI LICOVSKI

Ποιοι είναι οι οκτώ βουλευτές που πρόσφεραν τον θρίαμβο στον πρόεδρο των Σκοπίων

Με 80 ψήφους «υπέρ» και  39 ψήφους «κατά», η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ ενέκρινε πριν λίγο την πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος βάσει των προβλεπόμενων από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης ψήφισαν οι 72 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αλβανικής αντιπολίτευσης, καθώς και 8 βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE  (Ελιζαμπέτα Κάντσεφσκα –Μίλεσκα (πρώην Υπουργός Πολιτισμού), Σάσο Βασίλιεφσκι, Κρστο Μούκοσκι, Λιούμπεν Αρναούντοφ, Βλάντανκα Αβίροβιτς, Εμίλια Αλεξάντροβα, Νόλα Ισμαήλοβα -Σταρόβα, Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς).

  Οι υπόλοιποι βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά.

 Μετά από την εξέλιξη αυτή, η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος περνά στα επόμενα στάδια. Έτσι, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να προετοιμάσει σχέδια (drafts) συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120).

Στη συνέχεια, τα εν λόγω σχέδια τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Η όλη διαδικασία υπολογίζεται να υπερβεί τους 3 μήνες.

 Δηλώσεις Ζάεφ

 Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είπε ότι η χθεσινή μέρα είναι ιστορική για την πΓΔΜ, καθώς το Κοινοβούλιο, ακολουθώντας την βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, πήρε με πλειοψηφία δύο τρίτων μία απόφαση που θα επιτρέψει στην χώρα να συνεχίσει την πορεία της προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Η χώρα μας γίνεται μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, τα όνειρά μας για καλύτερη ζωή σε μία καλύτερη χώρα θα γίνουν πραγματικότητα, θα ενταχθούμε στους δύο ισχυρότερους οργανισμούς του κόσμου ως πλήρες μέλος, ως ανεξάρτητη και περήφανη χώρα», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων “MIA”.

 «Είναι μία ιστορική στιγμή. Θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά κάθε βουλευτή για αυτήν την ιστορική απόφαση. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω εκείνους τους γενναίους βουλευτές του VMRO-DPMNE και του συνασπισμού τους που έθεσαν το συμφέρον της χώρας και των πολιτών πάνω από τα κομματικά συμφέροντα και ψήφισαν “υπέρ”, παρά την αχρείαστη πολιτική πίεση που τους ασκήθηκε από την κομματική ηγεσία τους», σημείωσε ο Ζάεφ και πρόσθεσε: «Να είστε σίγουροι ότι οι άνθρωποι στην “Μακεδονία” δεν θα ξεχάσουν αυτό που κάνατε για το μέλλον της χώρας. Να είστε σίγουροι ότι ως Πρωθυπουργός θα τηρήσω τον λόγο μου και θα εγγυηθώ την ασφάλεια την δική σας και των οικογενειών σας».

 Ανέφερε επίσης ότι το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ έχει ακόμα πολύ δουλειά μπροστά του για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Μαζί θα διατυπώσουμε τις τροπολογίες του Συντάγματος, μαζί θα εργαστούμε για την συμφιλίωση, την συγχώρεση και την εθνική ενότητα, γιατί και αυτό απαιτεί αφοσίωση και υπευθυνότητα. Και παράλληλα θα πρέπει να εργαστούμε για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να φτάσουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα», επισήμανε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Παράλληλα, απηύθυνε μήνυμα προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που σήμερα δεν ψήφισαν την πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος. «Δεν έχω χάσει ακόμα την ελπίδα ότι θα επανεξετάσουν την στάση τους και θα συμμετάσχουν και αυτοί στην οικοδόμηση του μέλλοντος της χώρας μας», είπε ο Ζάεφ.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ορισμένοι από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης είναι κατηγορούμενοι για τα αιματηρά γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ, ο Ζάεφ είπε ότι κανένας δεν είναι ένοχος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει εθνική ενότητα επειδή, όπως είπε, στην κοινωνία υπάρχει μεγάλος διχασμός. Σημείωσε ακόμα ότι όλοι στην χώρα, με πρώτο τον ίδιο ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεών τους. «Οι δίκες θα συνεχιστούν», επισήμανε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ και πρόσθεσε: «Όλα όσα συμβαίνουν στην “Μακεδονία” θα γίνουν με διαφάνεια. Θα εργαστούμε αποκλειστικά προς την κατεύθυνση του μέλλοντος της χώρας μας, της ένταξης στο ΝΑΤΟ και της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αλλά και της συμφιλίωσης και της συγχώρεσης».

 Σε ερώτηση για την συνέχεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, ο Ζάεφ είπε ότι η σημερινή απόφαση του Κοινοβουλίου αφορούσε μόνο την έναρξη της διαδικασίας και ότι θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα – σύνταξη σχεδίων τροπολογιών, συζήτηση και ψηφοφορία επί των σχεδίων, δημόσια διαβούλευση, σύνταξη κειμένων τροπολογιών, συζήτηση και ψηφοφορία επί των τελικών κειμένων. «Είμαι ευτυχής που σήμερα είχαμε πλειοψηφία δύο τρίτων για την πρώτη απόφαση, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει παρότρυνση για τα επόμενα βήματα. Ξέρουμε ότι με βάση την Συμφωνία θα έχουμε τέσσερεις τροπολογίες. Γνωρίζω για την πρωτοβουλία ορισμένων βουλευτών σχετικά με την ενίσχυση της ταυτότητας και της γλώσσας, κάτι που κινείται στο πνεύμα της Συμφωνίας. Ξέρω ότι συζητούνται και άλλες πρωτοβουλίες. Είμαι απολύτως έτοιμος, όπως έχω πει, να έρθουμε από την κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο για να συνεργαστούμε με τους βουλευτές, μακάρι και με τους 120, πάνω στις τροπολογίες που είναι απαραίτητες. Υπάρχει δυνατότητα να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία με 120 ψήφους “υπέρ”», είπε ο Ζάεφ.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εκβιασμούς, άσκηση πιέσεων και χρηματισμό βουλευτών από την κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων στην χθεσινή ψηφοφορία, ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, σύμφωνα με το “MIA”, κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν τις όποιες καταγγελίες.

«Όμως, ταυτόχρονα, δηλώνω ότι θα προσφύγω μέχρι τέλους δικαστικά για αυτούς τους βρώμικους υπαινιγμούς και κατηγορίες που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας ενός από τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας. Και θα το κάνω όχι για μένα, αλλά για την αξιοπρέπεια των βουλευτών», είπε ο Ζάεφ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα επόμενα βήματα της διαδικασίας τροποποίησης του συντάγματος θα υποστηριχθούν από περισσότερους βουλευτές.

 Αντίδραση VMRO-DPMNE – Διαγραφές βουλευτών – Καταγγελίες για άσκηση πιέσεων και χρηματισμό βουλευτών – Αντίδραση κυβερνώντος κόμματος

 Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανέφερε ότι μετά την χθεσινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του VMRO-DPMNE, η οποία αποφάσισε ομόφωνα να διαγράψει από το κόμμα τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για τροποποίηση του Συντάγματος – Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα-Μίλεφσκα, Εμίλια Αλεξάντοβα, Νόλα Ισμαήλοφσκα Σταρόβα, Σάσο Βασίλεφσκι, Λιούμπεν Αρναούντοφ, Κρστο Μούκοσκι, Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς.

«Οι βουλευτές αυτοί με απογοήτευσαν, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι απογοήτευσαν το κόμμα και την πατρίδα. Πλέον θα πρέπει να ζουν με αυτό», είπε ο Μίτσκοσκι, σύμφωνα με το “MIA”.

Σημείωσε ακόμα ότι σε ορισμένους από αυτούς τους βουλευτές μπορεί να δόθηκαν υποσχέσεις για άρση των εναντίον τους κατηγοριών (σ.σ. Βασίλεφσκι, Αρναούντοφ και Μούκοσκι κατηγορούνται για τα αιματηρά γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο) ή να τους προσφέρθηκαν χρήματα, ωστόσο τόνισε ότι αυτό δεν δικαιολογεί την στάση τους.

Ακόμα, ο Μίτσκοσκι χαρακτήρισε την χθεσινή μέρα ως «Μαύρη Παρασκευή, η πιο μαύρη στην δημοκρατία της σύγχρονης και ανεξάρτητης “Μακεδονίας”» και έκανε λόγο για πράξη βίας εναντίον της χώρας.

Ανέφερε ότι χθες ο Ζόραν Ζάεφ προχώρησε δια της βίας προς την μετονομασία της χώρας και την υλοποίηση μίας συμφωνίας «με την οποία χάνεται το όνομα “Μακεδονία”, η ταυτότητα, αλλάζει η ιστορία, η αρχαιολογία, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός».

 Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους βουλευτές «που δεν υπέκυψαν στις πιέσεις και ψήφισαν “κατά”».

 «Προηγήθηκαν πληροφορίες και μαρτυρίες ότι ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις και απειλές. Λέγεται ότι τους δόθηκαν υποσχέσεις για απαλλαγή από τις κατηγορίες, που σήμερα είναι περισσότερο από σαφές ότι ήταν μέρος πολιτικής δίωξης, με στόχο να ασκηθούν εκβιασμοί στους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ αυτής της Συμφωνίας. Λέγεται ότι τους προσφέρθηκαν χρήματα. Αντί για ναός της δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο έγινε ένας θεσμός που κρατείται σε ομηρία από τις ορδές του Ζάεφ και των ανθρώπων του», είπε ο Μίτσκοσκι και πρόσθεσε ότι θα έρθει η μέρα που ο Ζόραν Ζάεφ θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του.

Έφερε ως παράδειγμα ότι μία βουλευτής που τις προηγούμενες ημέρες μιλούσε κατά της αλλαγής του Συντάγματος σήμερα ψήφισε υπέρ και τόνισε ότι «αυτό λέει πολλά για το τι συνέβη».

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, ανάλογες καταγγελίες είχε κάνει λίγο πριν την σημερινή ψηφοφορία ο Γενικός Γραμματέας του VMRO-DPMNE Ιγκόρ Γιανούσεφ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, κάνοντας λόγο για απειλές, εκβιασμούς και πιέσεις που ασκούνται σε βουλευτές της αντιπολίτευσης για να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση για αλλαγή του Συντάγματος.

 Ο Γιανούσεφ ισχυρίστηκε ότι «στους υπάκουους βουλευτές δίνονται υποσχέσεις για χρηματική ανταμοιβή» από 250.000 έως 2 εκατομμύρια ευρώ, κατήγγειλε ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Ζάεφ και κάλεσε τον εισαγγελέα να διατάξει έρευνα.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, στις καταγγελίες αυτές αντέδρασε άμεσα το κυβερνών SDSM, με τον βουλευτή του κόμματος Κοσταντίν Κοσταντίνοφ να κάνει λόγο για ασύστολα ψεύδη και να προαναγγέλλει την κατάθεση μηνύσεων.

 Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που στήριξαν την πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίηση του Συντάγματος θέτουν όρους

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα “NOVA TV”, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν την πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίηση του Συντάγματος κατέθεσαν κείμενο, στο οποίο αναφέρουν ότι η στήριξη που παρείχαν στην σημερινή ψηφοφορία αφορά μονάχα το πέρασμα τις διαδικασίας τροποποίησης στην επόμενη φάση και ότι η μελλοντική τους στάση και η στήριξη των τελικών τροπολογιών θα εξαρτηθεί από τέσσερεις όρους:

1.    Αποδοχή τροπολογίας του Συντάγματος που θα εγγυάται την “μακεδονική” ταυτότητα

2.    Αποδοχή συνταγματικής διάταξης, η οποία θα προβλέπει ότι εάν η Ελλάδα δεν κυρώσει την Συμφωνία και εάν παρεμποδίσει εκ νέου την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, θα υπάρξει άνευ όρων κατάργηση όλων των συνταγματικών τροπολογιών που απορρέουν από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

3.    Σταδιακή αλλαγή του ονόματος για εσωτερική χρήση, με βάση την πρόοδο στην διαδικασία πλήρους ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

4.       Υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής στις 15 Οκτωβρίου, για συγχώρεση σε σχέση με τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο και για καθολική εθνική συμφιλίωση, με την συγκρότηση κοινοβουλευτικού σώματος που θα αποτελείται από τον Πρόεδρο της Βουλής, τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τρεις βουλευτές, το οποίο θα αναλάβει να ετοιμάσει και να προτείνει ένα σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης εντός 30 ημερών.

Άλλα ο Αλέξης, άλλα ο Πάνος για τα Σκόπια: Τα συγχαρητήρια, η ντροπή και οι αποστάτες…

Be the first to comment on "Ποιοι είναι οι οκτώ βουλευτές που πρόσφεραν τον θρίαμβο στον πρόεδρο των Σκοπίων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*