File Photo: Members of the parliament vote for the start changing the state's constitution as big part of opposition VMRO DPMNE stay from the side on the parliamentary session in Skopje, EPA, GEORGI LICOVSKI

Άλλα ο Αλέξης, άλλα ο Πάνος για τα Σκόπια: Τα συγχαρητήρια, η ντροπή και οι αποστάτες…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πανηγύριζε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Σκοπιανό Κοινοβούλιο για την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που σημαίνει και αλλαγή της ονομασίας και του του σκοπιανού Συντάγματος, ο εταίρος του στην κυβέρνηση Πάνος Καμμένος, έγραφε ότι ντρέπεται για το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν παράνομοι τρόποι για να εξασφαλιστούν οι 80 αναγκαίοι ψήφοι.

Ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά την υπερψήφιση έγραψε στο Twitter, τα εξής:

«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για τους λαούς μας!».

Ήδη μία ώρα πριν ο κ. Καμμένος, είχε παρέμβει με ένα τουίτ, σημειώνοντας τα παρακάτω:

«Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας, όποιος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και όποιος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000 ευρώ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι».

Προηγουμένως, το κοινοβούλιο των Σκοπίων ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Οι οκτώ βουλευτές κατηγορήθηκαν για αποστασία και ότι πληρώθηκαν για να αλλάξουν την ψήφο τους. Τον ισχυρισμό διέψευσε η κυβέρνηση των Σκοπίων.

Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σκοπιανή Βουλή ενέκρινε την πρόταση του κ. Ζάεφ μετά από ολοήμερο θρίλερ και διαρκείς αναβολές στην έναρξη της συνεδρίασης και της ψηφοφορίας, καθώς -όπως καταγγέλθηκε- εκβιάστηκαν βουλευτές της αντιπολίτευσης ακόμα και με φυλάκιση για υποθέσεις διαφθοράς.

Μέσα σε κλίμα πόλωσης και καταγγελιών για απόπειρες εξαγοράς ψήφων και εκβιασμών βουλευτών, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του κοινοβουλίου, ήτοι 80 βουλευτές που είπαν «ναι» στην συνταγματική αναθεώρηση, έναντι 37 που είπαν «όχι». Παραβρέθηκαν στο Κοινοβούλιο και ψήφισαν 117 βουλευτές.

Ζάεφ: «Ιστορική μέρα»

Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία,  δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

«Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία  για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζάεφ.

«Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας,  με πλειοψηφία  2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της δύσης και του κόσμου,  δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ  ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές  γι΄ αυτήν τη ιστορική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση . «Ιδιαιτέρως  θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του  VMRO-DPMNE  που επέδειξαν θάρρος, έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ» είπε ο Ζάεφ.

Ικανοποίηση εκφράζει ο Μάθιου Νίμιτς για την έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ

Την ικανοποίηση του για την έγκριση της έναρξης των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ εξέφρασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, συγχαίροντας τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τον «αποτελεσματικό» και «υπεύθυνο» τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το δημοκρατικό σύστημα στη γειτονική χώρα.

Σε δήλωσή του στη «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America), ο κ. Νίμιτς χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «ευπρόσδεκτη εξέλιξη» για ολόκληρη την Ευρώπη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας θα γίνουν ομαλά.

Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Νίμιτς αναφέρει:

«Ενημερώθηκα για την πρόσφατη ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ στο εθνικό κοινοβούλιο και θέλω να εκφράσω την μεγάλη ικανοποίηση μου για αυτό το αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη όχι μόνο για τη χώρα σας (πΓΔΜ) αλλά για την περιοχή και για την Ευρώπη. Θέλω να συγχαρώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, και ιδίως την ηγεσία της, για αυτό το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα το πώς το δημοκρατικό σύστημα εργάστηκε αποτελεσματικά και υπεύθυνα, σύμφωνα με το συνταγματικό σύστημα και το δημοκρατικό πνεύμα του λαού. Ελπίζω ότι τα υπόλοιπα βήματα θα προχωρήσουν ομαλά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ενθαρρύνω όλους τους πολιτικούς ηγέτες να συνεργαστούν εποικοδομητικά για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία και να προχωρήσουν στην υλοποίηση της. Εξ ονόματος του Γενικού Γραμματέα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως πάντα».

Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μετίν Χακβερντί θεωρεί σημαντικό βήμα προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ χαρακτηρίζει την ψηφοφορία στην Βουλή της ΠΓΔΜ

«Σημαντικό βήμα» προκειμένου η χώρα να προχωρήσει προς «την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» χαρακτηρίζει με ανάρτησή του στο Twitter το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή της πΓΔΜ για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μετίν Χακβερντί.

Ο κ. Χακβερντί, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής γερμανο-νοτιοανατολικοευρωπαϊκών σχέσεων της Bundestag και ιδιαίτερα ενεργός στα θέματα της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, παραθέτει μάλιστα την ανάρτηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, με την οποία συγχαίρει τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ και σημειώνει: «Ωραίοι τύποι. Εύχομαι στους λαούς τους το καλύτερο μέλλον».

Πέρασε στην Βουλή των Σκοπίων η συνταγματική αλλαγή: Βρήκε ο Ζάεφ την απόλυτη πλειοψηφία

1 Comment on "Άλλα ο Αλέξης, άλλα ο Πάνος για τα Σκόπια: Τα συγχαρητήρια, η ντροπή και οι αποστάτες…"

  1. γιωργος | October 20, 2018 at 2:03 AM | Reply

    Έχουμε κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε ένα…που αλλού εδώ στην μαγευτική Ελλάδα.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*