Οι αλληλοκατηγορίες στη Λευκωσία, η απροθυμία Γκουτέρες, η πιθανή κατάργηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Όλοι ανησυχούν για το «τι μέλλει γενέσθαι» στο Κυπριακό, αλλά αρκετοί παραμερίζουν, αφελέστατα ή σκόπιμα, την ουσία του προβλήματος και του αδιεξόδου, με αποτέλεσμα να απενοχοποιούν την Τουρκία, εξισώνοντας τον θύτη με το θύμα.

Στη Λευκωσία, αλληλοκατηγορούνται μεταξύ τους για τη σημερινή κατάσταση, δίνοντας την εντύπωση ότι η λύση εξαρτάται από τους Ελληνοκύπριους. Ορισμένα πολιτικά πρόσωπα διατυπώνουν απόψεις με τέτοιο ύφος και περιεχόμενο που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο έπακρο από την τουρκική προπαγάνδα.

  • Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας αναμένει την έκθεση της Τζέιν Χολ Λουτ για να προσθέσει κάποιες δικές του εκτιμήσεις και στη συνέχεια να παρουσιάσει τη δική του έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στις 15 Οκτωβρίου. Όπως συνηθίζεται, θα κρατάει ίσες αποστάσεις, δεν θα επιρρίπτει ευθύνες και θα περιγράφει τα γεγονότα για μια «δικοινοτική διαφορά» και όχι για ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, όπου θα πρέπει να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο.

Όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, ο Αντόνιο Γκουτέρες μάλλον θα επισημαίνει ότι ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν θα κλείνει το παράθυρο στο Κυπριακό. Επίσης, μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε ο ΓΓ με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, φαίνεται ότι τελικά η κ. Λουτ δεν θα πραγματοποιήσει νέα αποστολή στην περιοχή, ίσως επειδή εξήχθη το συμπέρασμα ότι στην παρούσα φάση δεν θα αλλάξει τίποτα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση στο Κυπριακό μόνο αν αισθανθεί ότι θα υπάρξουν προοπτικές επιτυχίας. Θεωρεί ότι η δέσμευση των πλευρών για «στρατηγική συμφωνία» στη βάση του πλαισίου του θα μπορούσε να είναι μια σημαντική εξέλιξη.

  • Στο μεταξύ, η αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, βρέθηκε αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη και αξιοποίησε την παρουσία της για συναντήσεις με αξιωματούχους της Γραμματείας και εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό. Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Οκτώβριο, μόνιμος αντιπρόσωπος της Βολιβίας Sacha Sergio Llorenti Solíz, το Κυπριακό θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Σώματος στις 30 Οκτωβρίου. Την ενημέρωση των μελών του ΣΑ αναμένεται να κάνει η βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο ή η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο Γενικός Γραμματέας και το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως εκτιμάται, θα κάνουν λόγο για συνέχιση των προσπαθειών επανέναρξης του διαλόγου, σημειώνοντας με νόημα την επόμενη έκθεση και τις διαβουλεύσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον ερχόμενο Ιανουάριο.

  • Τι θα σημαίνει η κατάργηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ;

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ επιμένει στο επόμενο βήμα μετά τη «στρατηγική αναθεώρηση» της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως ζητά για όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του διεθνούς Οργανισμού. Και είναι αλήθεια ότι άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέσω των μονίμων αντιπροσώπων τους, έδειξαν ότι δεν θα είναι εφικτή η διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη σημερινή μορφή της και στα ίδια επίπεδα.

Διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι η αντιπαράθεση στο ΣΑ για όλα σχεδόν τα διεθνή ζητήματα είναι τέτοια, που, η θέση του κάθε μονίμου μέλους για το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα καθοριστεί με βάση τα δικά του συμφέροντα. Για παράδειγμα, αν τον ερχόμενο Ιανουάριο, μετά την έκθεση του Γενικού Γραμματέα, στο βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος θα γίνεται αναφορά για κατάργηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λόγω του αμερικανικού αιτήματος, άραγε θα σημάνει και η έναρξη μιας διαδικασίας για σταδιακή απεμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό;

  • Μια τέτοια εξέλιξη όμως, μήπως θα είναι ανεπιθύμητη για ορισμένα μόνιμα μέλη του ΣΑ (π.χ. Ρωσίας), επειδή μπορεί να έχει ως συνέπεια την εκδήλωση ενδιαφέροντος για εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε θέματα ασφάλειας στην Κύπρο, σε συνδυασμό με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τους υδρογονάνθρακες;

Επομένως, εάν το επόμενο ψήφισμα του ΣΑ αναφέρεται σε μια νέα αναθεώρηση ή συρρίκνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενδέχεται να μην υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στο ΣΑ, αλλά στην περίπτωση που προταθεί η πλήρης κατάργησή της, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε να διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση πραγμάτων, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την Κύπρο και τον Ελληνισμό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η δεξιά πτέρυγα της Διζωνικής έκανε στροφή στα δυο κράτη: Γιατί ξαφνικά υπέρ της διχοτόμησης;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: