Ο Ζάεφ εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία για αλλαγή ονόματος, ισχυρίζεται Σκοπιανό κανάλι




Τον «μαγικό αριθμό» των 80 βουλευτών που χρειάζεται στη Βουλή για την αναθεώρηση του σκοπιανού συντάγματος φέρεται να βρήκε ο Ζόραν Ζάεφ, ανέφερε την Τετάρτη το βράδυ η Σερβική Ραδιοτηλεόραση, επικαλούμενη πληροφορίες από το σκοπιανό κανάλι ALSAT-M.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το Euractiv, σύμφωνα με το αλβανόφωνο ΑLSAT-M, 11 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO -DPMNE φέρονται να προσχώρησαν στο στρατόπεδο των συνταγματικών αλλαγών. Το κανάλι Τelma είχε αναφέρει προηγουμένως ότι έξι βουλευτές του VMRO – DPMNE συζητούν με την κυβερνητική πλειοψηφία για συνταγματική αναθεώρηση.

Αισιόδοξος ότι θα επιτύχει τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή (άρα και την πλειοψηφία των 80 βουλευτών) εμφανίστηκε την Τετάρτη σε Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών, στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, την ώρα που άρχιζε η σχετική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου.

«Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις γιατί αυτή (η συμφωνία των Πρεσπών) είναι μοναδική ευκαιρία. Να αναλάβετε ευθύνη για να αδράξουμε τη μοναδική αυτή ευκαιρία για τη “Μακεδονία”» προέτρεψε εξάλλου την Τετάρτη τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο Ζάεφ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας στη σκοπιανή Βουλή, για να ξεκινήσει η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών, θεωρείται η ερχόμενη Τρίτη 16 Οκτωβρίου.

Ζάεφ στη FAZ: «Θα κάνουμε το παν για συμφωνία στο Κοινοβούλιο»

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο Κοινοβούλιο εμφανίζεται σε συνέντευξη στη FAZ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ . Διαβεβαιώνει επίσης ότι αποκλείει νέα αλλαγή ονόματος από μελλοντική κυβέρνηση.

Το βράδυ του δημοψηφίσματος, διηγείται ο Ζόραν Ζάεφ στον γερμανό δημοσιογράφο, ο Αλέξης Τσίπρας του έστειλε ενθαρρυντικό μήνυμα, ότι το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς. «Το βλέπω ακριβώς έτσι, η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή για το κράτος και τους πολίτες του γι αυτό δεν πρόκειται να αποτύχει» τονίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπενθυμίζοντας τις βλέψεις γειτονικών χωρών να αλλάξουν τα σύνορά τους με κριτήρια εθνικά. «Για μια πολυεθνική χώρα όπως η Μακεδονία αυτό είναι ανησυχητικό, θέλουμε να αποτελέσουμε πρότυπο επίλυσης διενέξεων».

«Η πορεία μου δίνει ελπίδες»

Ο Ζόραν Ζάεφ δηλώνει πεπεισμένος ότι θα βρεθεί τελικά η αναγκαία πλειοψηφία για να ανοίξει ο δρόμος προσέγγισης της χώρας του με την ΕΕ. «Θα κάνουμε το παν για συμφωνία στο Κοινοβούλιο», τόνισε, «οι βουλευτές μας συνομιλούν με την αντιπολίτευση συμμετέχω κι εγώ όπως και ορισμένοι από τους υπουργούς μου. Η πορεία των συνομιλιών μου δίνει ελπίδα, ότι εντός αυτής ή της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε. Εάν δεν είχα ελπίδα θα βρισκόμασταν από καιρό καθοδόν σε νέες εκλογές επειδή δεν διαθέτουμε πολύ χρόνο. Εάν ψηφίσουμε νέο Κοινοβούλιο θα πρέπει αν γίνει μέχρι τέλος Νοεμβρίου ή το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου για να μπορούν να έχουν χρόνο οι Έλληνες να υλοποιήσουν το δικό τους τμήμα των συμφωνιών πριν τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές».

Την προσφυγή στις κάλπες θεωρεί όμως ο Ζάεφ ως το ύστατο μέσο. «Είμαι αισιόδοξος ότι μια ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση στο υπάρχον Κοινοβούλιο θα οδηγήσει σε συμφωνία».

«Κάποιοι δεν θέλουν να ενταχθούμε στο Νάτο»

Χωρίς να τις κατονομάζει, ο πρωθυπουργός Ζάεφ τονίζει ότι υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μάλιστα όπως λέει, διατηρούν πολλούς δεσμούς με εσωτερικούς αντιπάλους της νατοϊκής ένταξης και στηρίζουν την καμπάνια κατά του δημοψηφίσματος. «Όταν η καγκελάριος Μέρκελ μας επισκέφθηκε την ημέρα της ανεξαρτησίας μας, κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα μια φωτογραφία με την φράση, “συγχαρητήρια για την ημέρα της ανεξαρτησίας σας, προσέξτε μήπως είναι και η τελευταία”. Ήθελαν να πείσουν όλους εκείνους που θα ψήφιζαν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ότι θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Μακεδονίας. Ήταν καλά φτιαγμένο, βλέπει κανείς ότι πίσω από αυτό κρύβονται επαγγελματίες» σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την κατοχή ντοκουμέντων από μυστικές διαπραγματεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων με την Ελλάδα, η δημοσίευση των οποίων θα μπορούσε να «πιέσει» βουλευτές να εγκρίνουν τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Ζόραν Ζάεφ απαντά αρνητικά. «Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης γνωρίζουν πολύ καλά ό,τι έχω παραδώσει και έπρεπε να παραδώσω σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλο το υλικό στην ειδική εισαγγελία».

«Δεν υπάρχει περίπτωση νέας αλλαγής ονόματος»

Ο γερμανός δημοσιογράφος επανέρχεται στο ενδεχόμενο η μελλοντική κυβέρνηση να ακυρώσει τη συμφωνία για το όνομα παρά τη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που είχε αναφέρει ο Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα κι όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. «Νέα αλλαγή ονομασίας δεν πρόκειται να γίνει διότι η Ελλάδα διαθέτει και μελλοντικά όλα τα εργαλεία για να μας σταματήσει από ένα τέτοιο βήμα κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ που θα κρατήσει πολλά χρόνια». Και όταν η ΠΓΔΜ γίνει μέλος του ΝΑΤΟ; «Αποκλείω ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί πλειοψηφία των δυο τρίτων στη Βουλή, εξάλλου καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τολμήσει κάτι τέτοιο».

11/10/2018 13:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle
Αθήνα, Ελλάδα

Καλεί τους βουλευτές να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη ο Ζάεφ, για την Συμφωνία των Πρεσπών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: