Ο Τραμπ επαναφέρει τα πυρηνικά στην Ευρώπη: Αντιδράσεις από Μόσχα, Παρίσι αλλά και Πεκίνο




Με νέες αγωνίες και φόβο γεμίζει τον πλανήτη η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ μονομερώς από τη συμφωνία για τα πυρηνικά στην Ευρώπη.

Τη συμφωνία είχαν υπογράψει Ρίγκαν και Γκορμπατσόφ (ως ηγέτης της ΕΣΣΔ τότε) το 1987 και προέβλεπε την απαγόρευση παραγωγής και ανάπτυξης πυραύλων που θα μπορούσαν να φέρουν συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα.

Ωστόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος βρήκε ως αφορμή την καταπάτηση της συμφωνίας από τη Ρωσία κάτι που ωστόσο αποτελεί πολυετή κατηγορία και από τις δύο πλευρές καθώς και η Μόσχα καταγγέλλει για τον ίδιο λόγο τις ΗΠΑ.

«Η Ρωσία δεν τήρησε τη συμφωνία. Θα βάλουμε λοιπόν τέλος στη συνθήκη και θα αποσυρθούμε από αυτήν», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων τι σημαίνει αυτό πρακτικά είπε πως οι ΗΠΑ «θα αναπτύξουν τέτοια όπλα».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτή η Μόσχα αντέδρασε δια του υφυπουργού Εξωτερικών της, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος προειδοποίησε για αντίποινα της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογράμμισε από την πλευρά του πως αυτή η κίνηση των Αμερικανών θέτει τον πλανήτη σε κίνδυνο, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως περιμένει να πληροφορηθεί τον τρόπο της αποχώρησης των Αμερικανών από αυτή τη συμφωνία.

Ανησυχία όμως επικρατεί και στην Ευρώπη καθώς κινδυνεύει να γίνει ξανά το πεδίο αντιπαράθεσης των δύο μεγάλων δυνάμεων. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο οποίος θα μεταβεί στο Παρίσι και του υπογράμμισε πως η κίνησή του θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης.

Η απόφαση Τραμπ προκάλεσε και την αντίδραση του Πεκίνου, που ήδη βρίσκεται σε έναν άτυπο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, έκανε λόγο για μια ιστορική συμφωνία που δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί και πρόσθεσε:

«Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως είναι εντελώς λάθος να εμπλέκεται η κινεζική πλευρά στην αποχώρηση από τη συνθήκη», είπε η Χούα Τσουνγίνγκ.

Από την πλευρά της ΕΕ, η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τις δύο πλευρές – ΗΠΑ και Ρωσία – να συνεχίσουν τον διάλογο ώστε να κρατηθεί ζωντανή η συμφωνία για τα πυρηνικά.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επικίνδυνη η κατάσταση στην υφήλιο μετά την απόφαση Τραμπ για τα πυρηνικά, λέει το Κρεμλίνο

Λάθος των ΗΠΑ η αποχώρηση από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά, εκτιμά η Κίνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: