Λάθος των ΗΠΑ η αποχώρηση από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά, εκτιμά η Κίνα




Είναι λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν μονομερώς από μια συμφωνία-ορόσημο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που εξάλειψε τους πυρηνικούς πυραύλους από την Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η Κίνα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου πως η Κίνα είναι αντίθετη με την αποχώρηση.

Χθες, Κυριακή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα αποσυρθεί από τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF) που διαπραγματεύθηκαν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Η συμφωνία προβλέπει την εξάλειψη μικρού και μέσου βεληνεκούς πυρηνικών και συμβατικών πυραύλων από τις δύο χώρες.

«Αυτή η συνθήκη έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη χαλάρωση των εντάσεων στις διεθνείς σχέσεις, στην προώθηση της διαδικασίας του πυρηνικού αφοπλισμού και ακόμη στη διατήρηση μιας παγκόσμιας στρατηγικής ισορροπίας και σταθερότητας», είπε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως είναι εντελώς λάθος να εμπλέκεται η κινεζική πλευρά στην αποχώρηση από τη συνθήκη», είπε η Χούα Τσουνγίνγκ. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν πει πως η συνθήκη περιορίζει τις δυνατότητες των ΗΠΑ να αντιδράσουν απέναντι σε κινεζικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

22/10/2018 13:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-dpa
Πεκίνο, Κίνα

Επικίνδυνη η κατάσταση στην υφήλιο μετά την απόφαση Τραμπ για τα πυρηνικά, λέει το Κρεμλίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: