Ο Ερντογάν φυλακίζει δημοσιογράφους, απαγάγει πολίτες της Τουρκίας, αλλά ποιός νοιάζεται;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από συνεργάτες του διαδόχου του βασιλικού θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, είναι ένα φρικτό γεγονός. Άσχετα από το τι έκανε -και αν έκανε- ο εν λόγω δημοσιογράφος όταν αποτελούσε μέλος του κύκλου της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας , ο θάνατος του με βίαιο και αποκρουστικό τρόπο, δείχνει το απαίσιο πρόσωπο της κρατικής τρομοκρατίας.

  • Η εκτέλεση του δημοσιογράφου έγινε στην Τουρκία, μία χώρα η οποία είναι μία τεράστια φυλακή για τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και για πολίτες οι οποίοι θεωρούνται αντίπαλοι του ισλαμιστή ηγέτη της χώρας. Επίσης, αρκετοί δημοσιογράφοι, κουρδικής καταγωγής, έχουν δολοφονηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας του προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσης ομολογήσει δημόσια ότι πράκτορες της ΜΙΤ απαγάγουν Τούρκους υπηκόους από ξένες χώρες, τους μεταφέρουν στην Τουρκία και απ’ εκεί χάνονται τα ίχνη τους. Δεν έχει περάσει κανείς από δίκη, όπως καταγγέλλουν Τούρκοι αντιστασιακοί στην ιστοσελίδα μας.

Γενικά, η γειτονική χώρα έχει να επιδείξει το χειρότερο ρεκόρ -αν δεν με απατά η μνήμη μου- και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι καταγγελίες είναι φαινόμενο καθημερινό και οι δημοσιογραφικές οργανώσεις στο εξωτερικό διαμαρτύρονται μονίμως για την συμπεριφορά της Τουρκίας και του ισλαμιστή ηγέτη της. Η χώρα είναι δικτατορία, και -επαναλαμβάνω- ότι χιλιάδες πολίτες φυλακίζονται με συνοπτικές διαδικασίες. Μητέρες φυλακίζονται μαζί με τα παιδιά τους.

  • Στη σημερινή Τουρκία είναι ένοχος και κάποιος αθώος, αν ας πούμε ο σύζυγος της κόρης του, θεωρείται γκιουλενιστής. Οι αντιστασιακοί μας έλεγαν μία περίπτωση σύλληψης δύο ανδρών, που ήταν πιλότοι στην τουρκική πολεμική αεροπορία. Το βράδυ του σικές πραξικοπήματος ήταν εκτός και οι δύο εκτός υπηρεσίας. Όμως συνελήφθηκαν και αυτοί, και οι γυναίκες τους, και οι γονείς τους, και τα πεθερικά τους και τα ανήλικα παιδιά τους. Πρόκειται περί φρικτής και απάνθρωπης κατάστασης.

Όμως ελάχιστοι συγκινούνται. Οι δημοκράτες, κατά τα άλλα, Ευρωπαίοι, επιλέγουν να αποενοχοποιούν την Τουρκία, η δε Γερμανία αντάλλαξε ένα Τουρκο-Γερμανό ανταποκριτή χορηγώντας στρατιωτική βοήθεια στη γειτονική χώρα, η οποία χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Κούρδων. Κατά τα άλλα οι Γερμανοί έχουν γνώμη για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλες τις χώρες του κόσμου, εκτός της …Τουρκίας! Πως γίνεται αυτός Γερμανική …”λογική”!

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει σωτηρία…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί εμμέσως με κυρώσεις τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Κασόγκι -και καλώς πράττει-, αλλά δεν εξέδωσε ποτέ καμία ανακοίνωση για τους φυλακισμένους Τούρκους και Κούρδους δημοσιογράφους.

  • ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: Η Τουρκία έχει ανακοινώσει επίσημα και δημόσια τις επιχειρήσεις της στο εξωτερικό εναντίον οπαδών του Γκιουλέν. Ουδεμία χώρα ή διεθνής οργανισμός διαμαρτυρήθηκαν.

Τα κράτη-τρομοκράτες, όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία δεν διαφέρουν σε τίποτα. Με τον ίδιο τρόπο σκοτώνουν δημοσιογράφους. Με τον ίδιο τρόπο τους φυλακίζουν. Με τον ίδιο τρόπο απαγάγουν πολίτες τους από χώρες του εξωτερικού, οι οποίοι στη συνέχεια εξαφανίζονται από προσώπου γης.

Η καταδίκη πρέπει να είναι καθολική. Με αφορμή, λοιπόν, τη δολοφονία του Κασόγκι από τους μυστικούς πράκτορες του Πρίγκηπα, η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει και να καλύπτει χώρες όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, που δολοφονούν τους υπηκόους τους.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι σήμερα θα αποκαλύψει την “γυμνή αλήθεια” για την υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου. Το ερώτημα είναι ποιος θα αποκαλύψει τη δική του “γυμνή αλήθεια”. Δεν γίνεται να διαμαρτύρεται το σύμπαν εναντίον του νεαρού πρίγκηπα -και βέβαια καλά κάνουν και διαμαρτύρονται και πρέπει να τιμωρηθεί- και ο κ. Ερντογάν να γίνεται τιμητής των πάντων, ενώ έχει μιμηθεί πολλές φορές τις βρώμικες μεθόδους της Σαουδικής Αραβίας.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Για την Αμερική ισχύει το “business is business”. Χθες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Μνούτσιν πήγε στη Σαουδική Αραβία και έδωσε το χέρι στον ίδιο που πρίγκηπα, που φέρεται να έδωσε την εντολή της δολοφονίας του Κασόγκι. Οι “δουλειές” της Σαουδικής Αραβίας με την Αμερική είναι πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Και η ζωή του Κασόγκι, βέβαια, δεν έχει καμία αξία…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στη Μεσόγειο: Θα ενοχλήσει την Exxon Mobil ο Ταγίπ Ερντογάν;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: