Ο Μπιλιράκης σταμάτησε νομοσχέδιο για απαλλοτρίωση εκτάσεων του Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα




Στο ειδησεογραφικό portal The Times of Israel δημοσιεύτηκε [στις 22 Οκτωβρίου 2018] άρθρο της Sue Surkes με τίτλο «Ο Πρωθυπουργός βάζει για άλλη μία φορά φρένο στο νομοσχέδιο για την κατάσχεση εκτάσεων που πωλούνται από Εκκλησίες» και υπότιτλο «Υπό την πίεση των εξοργισμένων ηγετών Εκκλησιών και του επικεφαλής ισχυρής επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σταματάει την προώθηση νομοσχεδίου που υποστηρίζεται από την Υπουργό Δικαιοσύνης».[1]

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κ. Νετανιάχου παρενέβη και πάλι την περασμένη Κυριακή για να εμποδίσει την εξέταση νομοσχεδίου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομοθεσίας, το οποίο θα επιτρέπει στο κράτος να κατάσχει εκτάσεις που πωλούνται στο Ισραήλ από Εκκλησίες σε ιδιωτικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων.[2]

Σημειώνεται ότι η κίνηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού οφείλεται στην πίεση που ασκήθηκε από τις Εκκλησίες, καθώς και, σύμφωνα με πληροφορίες του The Times of Israel, από τον συμπροεδρεύοντα μιας ισχυρής επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου που συστάθηκε πριν από πέντε χρόνια για την προώθηση των τριμερών συμφερόντων Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συζήτηση του νομοσχεδίου από την Επιτροπή Νομοθεσίας αναβλήθηκε για κάποια άλλη εβδομάδα, αλλά, όπως σημειώνεται, δεν είναι καθόλου σαφές ότι δεν θα αναβληθεί και πάλι η συζήτησή του.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή [19 Οκτωβρίου 2018] οι ηγέτες της Ελληνορθόδοξης, της Καθολικής και της Αρμενικής Εκκλησίας — που εκπροσωπούν 13 εκκλησιαστικά δόγματα — έστειλαν επιστολή στον ισραηλινό Πρωθυπουργό εκφράζοντας την «βαθιά τους απογοήτευση» επειδή πληροφορήθηκαν ότι το «σκανδαλώδες» και «επαίσχυντο» νομοσχέδιο επρόκειτο να συζητηθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομοθεσίας την περασμένη Κυριακή.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, την Παρασκευή ασκήθηκε πίεση στον Πρωθυπουργό και από την Ελληνο-ισραηλινή Συμμαχία, μια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου που συστάθηκε πριν από πέντε χρόνια για να ενθαρρύνει την υποστήριξη των σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ από την αμερικανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι ο Gus Bilirakis[3], που προεδρεύει της εν λόγω επιτροπής μαζί με τον Ted Deutch[4]και ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της επιτροπής του Κογκρέσου για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, ανέφερε σε επιστολή του στον Νετανιάχου ότι «με έκπληξη και ανησυχία πληροφορείται» ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή εξετάζει για άλλη μια φορά το νομοσχέδιο Azaria.

«Γνωρίζω ότι ο Πατριάρχης βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών [των ΗΠΑ] και το γραφείο του Πρέσβη για τη Θρησκευτική Ελευθερία εδώ στις ΗΠΑ», σημειώνει στην επιστολή του προσθέτοντας: «Επικροτώ τις συνεχείς προσπάθειές σας για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας των Χριστιανών και των δικαιωμάτων των Εκκλησιών να διαχειρίζονται ελεύθερα τα περιουσιακά τους στοιχεία».

Επιπλέον, στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο που τώρα υποστηρίζεται από την Υπουργό Δικαιοσύνης, Ayelet Shaked[5], είχε προταθεί από τη βουλευτή του κόμματος Kulanu, Rachel Azaria, η οποία, για ένα σύντομο διάστημα υπήρξε αντιδήμαρχος Ιεροσολύμων και είναι υποψήφια για τη δημαρχία Ιεροσολύμων στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, στις 31 Οκτωβρίου.

Στον αγγλόγλωσσο ιστότοπο της οικονομικής εφημερίδας Globes δημοσιεύτηκε [στις 21 Οκτωβρίου 2018] παρεμφερές άρθρο του Menachem Shtauber με τίτλο «Εκκλησίες Ιεροσολύμων: Το νομοσχέδιο για τις εκτάσεις [των Εκκλησιών] παραβιάζει τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού» και υπότιτλο «Ηγέτες της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ δηλώνουν ότι το νομοσχέδιο που προτείνεται από την Υπουργό Δικαιοσύνης Ayelet Shaked για κρατικοποίηση εκτάσεων παραβιάζει τις δεσμεύσεις του κ. Νετανιάχου».[6]

[1] Βλ. αναλυτικά δημοσίευμα The Times of Israel.

[2] Βλ. επίσης δελτία επισκόπησης Τύπου ΓΤΕ Τελ Αβίβ με α.π. Φ4/330/10.10.2018, Φ4/339/19.10.2018 και Φ4/342/21.10.2018.

[3] Ελληνικής καταγωγής ρεπουμπλικανός βουλευτής από τη Φλόριντα(https://bilirakis.house.gov/about).

[4] Εβραϊκής καταγωγής δημοκρατικός βουλευτής από τη Φλόριντα (https://teddeutch.house.gov/biography/bio.htm).

[5] Σημειώνεται ότι η Υπουργός Δικαιοσύνης, Ayelet Shaked, προέρχεται από το ακροδεξιό θρησκευόμενο κόμμα Jewish Home (Habayit Hayehudi).

[6] Βλ. αναλυτικά αγγλόγλωσσο δημοσίευμα Globes.

Μήνυμα Βαρθολομαίου στη Ρωσία: Οι κανόνες των Συνόδων είναι δεσμευτικοί για όλη την Ορθοδοξία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: