Ο Μίτσελ στην Κύπρο όταν ξεκινούν οι γεωτρήσεις: Τι είπε στην Hellas Journal για Ελλάδα-Κύπρο




Στην Κύπρο αποφάσισε να πάει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, τις ημέρες που ξεκινούν οι διαδικασίες για τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil και της TOTAL.

Ο κ. Μίτσελ θα φτάσει στη Λευκωσία την 1η Νοεμβρίου για να συζητήσει στρατηγικής σημασίας θέματα με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Αμερικανός υφυπουργός ανακοίνωσε οτι οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν και στην τριμερή συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Και τόνισε ότι στόχος της Αμερικής είναι να απομακρύνει την Τουρκία από την αγορά των S-400.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας, για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο, δήλωσε:

«Η Ελλάδα και η Κύπρος διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη στρατηγική μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα ξεκινήσουμε αργότερα το φθινόπωρο τον στρατηγικό διάλογο Ηνωμένων Πολιτειω΄ν και Ελλάδας. Θα ταξιδέψω στην Κύπρο σε λίγες μέρες, Θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη παρουσία εκεί όχι μόνο διμερώς, αλλά και στο διάλογο της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις σταθερές δημοκρατίες σε μια ευάλωτη περιοχή”.

ΟΛΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΜΙΤΣΕΛ ΣΤΗΝ HELLAS JOURNAL ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:

“Ξέρετε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πρώτα απ ‘όλα να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία. Νομίζω ότι έχουμε διανύσει πολύ δρόμο τις τελευταίες μέρες με την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον. Ελπίζουμε να απομακρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση από (την αγορά) των S-400 και να κρατήσουμε την Τουρκία όχι μόνο σε τροχιά προς την πολιτική δύση, αλλά και προς τη στρατηγική δύση. Και νομίζω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας. 

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολύ σημαντικές στη στρατηγική μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε τον αμερικανικό-ελληνικό στρατηγικό διάλογο, θα ταξιδέψω στην Κύπρο σε λίγες μέρες και αυτό που πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε είναι οι ΗΠΑ να είναι περισσότερο παρόντες όχι μόνο σε διμερές επίπεδο με τις χώρες αυτές, αλλά και στη συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Νομίζω ότι είναι καλό να δούμε την Ανατολική Μεσόγειο ως σύνορο και ένα πολύ ευάλωτο σύνορο. Έχουμε την ενισχυμένη παρουσίας της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσει το γεγονός ότι το Ιράν θέλει επίσης ένα παράθυρο στη Μεσόγειο. Συνεπώς, εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων με τις σταθερές δημοκρατίες στην περιοχή αυτή.”.

Αποκαλυπτικός διάλογος μεταξύ φρεγάτας και Μπαρμπαρός: “Καλείσαι να εξέλθεις από την περιοχή”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: