Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το βασικό θέμα στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων. Προβάλλεται ακόμη η υπόθεση με τις παράνομες σφαγές και η εμπλοκή ζωέμπορα που διατηρεί φάρμα στο Δάλι, οι συνεχιζόμενες αντεγκλήσεις για το ΓεΣΥ, η αναταραχή στις Φυλακές, η πορεία των ερευνών για το Συνεργατισμό μετά την έρευνα της Επιτροπής καθώς και η επέμβαση στην οποία υποβάλλεται ο Αρχιεπίσκοπος.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Τι θα γίνει αν φύγει η Ουνφικύπ» και φιλοξενεί δηλώσεις στρατηγών ε.α για τους κινδύνους από την απομάκρυνση της ειρηνευτικής δύναμης, μεταξύ άλλων η Τουρκία να καταλάβει την έκταση της νεκρής ζώνης σε περίπτωση προέλασης. Αλλού αναφέρει ότι στην έκθεσή του ο ΓΓ εκτιμά ότι είναι ζωντανές οι προοπτικές λύσης και στέλνει εκ νέου την Τζέϊν Χολ Λουτ στην Κύπρο. Η «Α» αναφέρει ακόμη πως ο Ύπατος Αρμοστής στέλνει μήνυμα ότι μόνο η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι στο τραπέζι.

«Επιστρέφει η Λουτ για ξεκαθάρισμα προθέσεων» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που γράφει ότι ο ΓΓ των ΗΕ θέτει προϋποθέσεις για νέα διαδικασία και προειδοποιεί ότι αυτή δεν μπορεί να είναι ατέρμονη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο 65χρονος που συνελήφθη για την υπόθεση με τα παράνομα σφάγια ελέγχει περίπου το 30-40% της αγοράς αρνίσιου κρέατος και ότι η Αστυνομία διερευνά ενδεχόμενη διοχέτευση και άλλων παράνομων σφάγιων στην αγορά. Επίσης ο «Π» αποκαλύπτει επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας προς τη Συνεργατική με ημερομηνία 18/1/2011 που επιβεβαιώνει την πορεία κατάρρευσης.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριό του θέμα «Ανοικτό παράθυρο Γκουτέρες» γράφει ότι ο ΓΓ επενδύει στη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες και ότι κινείται στα γνωστά πλαίσια. Αλλού αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ερευνητικής επιτροπής για το Συνεργατισμό θα διεξαχθεί αστυνομική έρευνα και ότι ο Εισαγγελέας αναμένει το τελικό πόρισμα για να ζητήσει εμπλοκή ανακριτών. Ο «Φ» προβάλλει ακόμη τη χθεσινή αναταραχή στις Κεντρικές Φυλακές με αφορμή ακόμη μια αποφυλάκιση κατάδικου για την υπόθεση του ΣΑΠΑ.

«Παράταση ΟΗΕ για ξεκαθάρισμα προθέσεων» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που αναφέρει πως η κ. Λουτ συνεχίζει τις συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να εκτιμήσει την έκταση της σύγκλισης σε βασικά θέματα. Σε άλλο θέμα γράφει πως λήφθηκαν αποφάσεις για νέα δικαστήρια χωρίς όμως υποδομές στέγασης. Επίσης η «Χ» αναφέρεται σε νέα προσκόμματα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ με την ΟΕΒ να ζητά φοροελαφρύνσεις και τους έκτακτους γιατρούς να ζητούν μονιμοποίηση.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «ΗΕ: Ζωντανές παραμένουν οι προοπτικές για διαπραγματεύσεις» αναφέρεται στην έκθεση του ΓΓ και γράφει ότι η απεσταλμένη του, Τζέϊν Χολ Λουτ, επιστρέφει στην Κύπρο για συζητήσεις με τις πλευρές. Αλλού αναφέρει πως ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται στο Λονδίνο για επέμβαση αφαίρεσης καρκίνου. Επίσης γράφει πως η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να εκδώσει ανακοίνωση που θα αναφέρεται σε θάνατο του δημοσιογράφου Κασόγκι και σε «ανάκριση που πήγε λάθος».

ΚΥΠΕ – Kυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
16/10/2018 07:56

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: