Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι βάσεις Αμερικανών σε Ελλάδα και Κύπρο, η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, το θέμα των πολιτογραφήσεων, η απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης για την υπόθεση Μπράουντερ, η ασφάλεια των δημόσιων σχολείων, η υποβολή φορολογικών δηλώσεων και η σύλληψη 52χρονου στην Κύπρο για το σκάνδαλο διαφθοράς στο βελγικό ποδόσφαιρο, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Βάσεις Αμερικανών σε Ελλάδα και Κύπρο», γράφει ότι δύο ειδήσεις, με ελάχιστες ώρες διαφορά η μία από την άλλη, αποκαλύπτουν “ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αμερικανικές βάσεις σε Κύπρο και Ελλάδα. Με μία όμως διαφορά: Στην Κύπρο έκλεισε το 2017 μυστική αεροπορική βάση ελικοπτέρων που λειτουργούσε από το 2013 (μάλλον στις βάσεις Ακρωτηρίου), ενώ στην Ελλάδα ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος πρότεινε την περασμένη Τετάρτη στην Αμερική να ιδρύσει μόνιμες βάσεις σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, πέραν της υφιστάμενης που λειτουργεί στον Κόλπο της Σούδας”. Αλλού γράφει ότι με αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες η φύλαξη των σχολείων. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι σημαντική συσσώρευση πλεονασμάτων στην Κύπρο βλέπει το ΔΝΤ.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «’Αερολέσχη’ η βάση των ΗΠΑ στην Κύπρο», γράφει ότι δεν σχολίασε η Κυβέρνηση τη χθεσινή αποκάλυψη από το δίκτυο ABC News ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2017 λειτουργούσε αμερικανική αεροπορική βάση στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποφάσισε να μην εκτελέσει τα ρωσικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής για τον Μ. Μπράουντερ , για όσο εκδικάζεται η ουσία της υπόθεσης στο δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη και τις διεθνείς διαστάσεις του θέματος, αφού πολλές χώρες διακρίνουν πολιτικά κίνητρα στη στάση της Ρωσίας. Αλλού γράφει ότι το όνομα Olivewood θα πάρει η κυπριακή οπτικοακουστική βιομηχανία που θέλει να αναπτύξει η Κυβέρνηση μέσω του πλαισίου κινήτρων που διαμόρφωσε.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Απάντηση μέσω συμμαχιών», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η χρονική συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η 6η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου έδωσε την ευκαιρία να σταλούν αρκετά σημαντικά μηνύματα με κύριο αποδέκτη την Άγκυρα. Σε άλλο θέμα της γράφει ότι μόλις το 51% των φορολογουμένων υπέβαλε φορολογικές δηλώσεις και υπό τις περιστάσεις, κατά μέσο όρο, πρέπει να υποβάλλονται 6.400 δηλώσεις την ημέρα μέχρι την 31η Οκτωβρίου που η λήγει η προθεσμία. Γράφει, επίσης, ότι κορυφαίοι επιστημονικοί διευθυντές από τις διαστημικές υπηρεσίες ΗΠΑ, Ρωσίας, Ευρώπης, Ινδίας, Κίνας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έρχονται στην Κύπρο για ένα συνέδριο υψηλού επιπέδου.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Τι (ΔΕΝ) ΜΑΣ ΛΕΕΙ η Κυβέρνηση για τη βάση», γράφει ότι αποφεύγει να απαντήσει και παραπέμπει στις αμερικανικές αρχές ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου για τις αποκαλυπτικές πληροφορίες ότι στην Κύπρο λειτουργούσε από το 2013 μέχρι το 2017 αμερικανική μυστική βάση ελικοπτέρων. Αλλού γράφει ότι η πλειονότητα των δημοσίων σχολικών κτιρίων λειτουργεί χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας και χωρίς αντισεισμικές μελέτες. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι νόθευση διαγωνισμών σε έργα του δημοσίου αξίας εκατομμυρίων ευρώ, εντόπισε η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού και ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου ύψους €1,2 εκ. σε εννέα εταιρείες σκυροδέματος.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Η πώληση πολιτογραφήσεων θέτει σε κίνδυνο την ΕΕ», γράφει ότι η Κύπρος βρίσκεται ψηλά στην λίστα χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με μια καταδικαστική διεθνή έκθεση η οποία αναφέρει ότι η απονομή του καθεστώτος της «χρυσής βίζας», παρά τους πρόσφατους ελέγχους, παραμένει ο κίνδυνος να εκθέσει την ΕΕ στους διεφθαρμένους και τους εγκληματίες . Αλλού γράφει ότι ένας 52χρονος συνελήφθη στη Λευκωσία σε σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς στο βελγικό ποδόσφαιρο. Γράφει, επίσης, ότι ο οργανισμός Hope for Children ζήτησε αυστηρότερες ποινές για σεξουαλική παρενόχληση μετά την 12μηνη φυλάκιση καθηγητή από το Δικαστήριο Λάρνακας.

ΚΥΠΕ – Δήμητρα Νικολάου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
11/10/2018 08:25

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: