File Photo: Alexis Tsipras maing statements after the resignation of his Foreign minister, Nikos Kotzias. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Δεν θα ανεχθώ διγλωσσία και προσωπική στρατηγική, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός (βίντεο)

Μήνυμα μηδενικής ανοχής έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνησή του λέγοντας πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή πλέον οποιαδήποτε διγλωσσία και προσωπική στρατηγική, που θα δημιουργεί προβλήματα στην πορεία της χώρας.

“Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτησή του. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, την πολύτιμη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια. Αποφάσισα, εγώ ο ίδιος, να αναλάβω το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη του, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή, είναι επιλογή, που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών, που αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας.”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Η απόφαση να αποδεχθώ την παραίτηση Κοτζιά αλλά και η απόφασή μου να αναλάβω εγώ ο ίδιος το ΥΠΕΞ το επόμενο διάστημα είναι και μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνησή μου θα έλεγα. Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχθώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και ταυτόχρονα να μην ανεχθώ από κανέναν συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση, την οριστική έξοδο από τα μνημόνια που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία οκτώ χρόνια”.

Ο πρωθυπουργός θέλοντας ωστόσο να στείλει και μήνυμα προς την ΠΓΔΜ, είπε: “Θέλω ταυτόχρονα να στείλω κι ένα μήνυμα στους γείτονές μας που αυτές τις μέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες όπως προβλέπονται από το Σύνταγμά τους προκείμενου να προχωρήσουν στην αλλαγή της Συνταγματικής τους ονομασίας όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα θέλω να το δηλώσω για άλλη μια φορά δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό με συνταγματική ονομασία που θα λέγεται “Δημοκρατία της Μακεδονίας”…θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και αυτό που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις”.

Σκουρλέτης: Δεν κατανοώ την παραίτηση Κοτζιά, είχε την πολιτική κάλυψη του πρωθυπουργού

«Παραίτηση υπουργού, ιδιαίτερα του Νίκου Κοτζιά, δεν είναι κάτι μου μας χαροποιεί» είπε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης , ο οποίος σε συνέντευξή του στο «KONTRA» τόνισε ότι αυτό φάνηκε και στη δήλωση του πρωθυπουργού.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο τέθηκε ζήτημα από τον πρωθυπουργό για όσους έχουν διαφορετική προσέγγιση στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν έχει κατανοήσει απολύτως την επιλογή του κ. Κοτζιά να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι είχε την πλήρη πολιτική κάλυψη του πρωθυπουργού για τα θέματα τα αρμοδιότητάς του και όπως σημείωσε, αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών.

Τόνισε επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει μία πολιτική και αυτή θα εφαρμόσει μέχρι την ολοκλήρωσή της, ενώ συμφώνησε με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος είπε πως όποιος δυσφορεί κατεβαίνει από το τρένο, λέγοντας ακόμα ότι είναι μία δήλωση με πολλούς αποδέκτες.

Για το λεγόμενο plan Β, είπε ότι ήταν προσωπικές απόψεις του κ. Καμμένου και συμπλήρωσε ότι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ειπώθηκε ότι δεν μπορεί να εκπροσωπεί (σσ ο κ. Καμμένος) την κυβέρνηση και να καταθέτει τις προσωπικές του απόψεις.

Όπως τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, αυτά τα όρια έθεσε ο πρωθυπουργός με τη σημερινή του δήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς κυβερνητικούς εταίρους».

Είπε επίσης, ότι είναι θετικό πως μετά το υπουργικό συμβούλιο τα πράγματα έγιναν πιο σαφή και υπήρξε η δέσμευση όλων των παραγόντων ότι «θα ολοκληρώσουμε τους προγραμματικούς σκοπούς αυτής της κυβέρνησης».

Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, αυτό που περιμένουμε όλοι είναι να κλείσουμε αυτή τη συμφωνία και να μην βάζουμε «ηθελημένα ή αθέλητα» εμπόδια στην ολοκλήρωση αυτής της πολιτικής.

HELLAS JOURNAL

1 Comment on "Δεν θα ανεχθώ διγλωσσία και προσωπική στρατηγική, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός (βίντεο)"

  1. Πρόδρομος Αποστολίδης | October 17, 2018 at 10:51 AM | Reply

    Κύριε Ιγνατίου, κάποτε γράψατε πως αν δεν υπήρχε Κοτζιάς, έπρεπε να τον εφεύρουμε. Και τότε η άποψή σας αυτή με έβρισκε απολύτως σύμφωνο.
    Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια άποψη;

Leave a comment

Your email address will not be published.


*