Αποκαλύψεις Νετανιάχου: Τι σκέφτεται ο Τραμπ αλλά και ο ίδιος για τον Ερντογάν και την Τουρκία




Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου ότι δεν περιμένει ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μειώσει την πίεση στη Τουρκία αναφορικά με τη σύλληψη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον ούτε θα υπάρξει βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων στο εγγύς μέλλον.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν με τον κ. Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, τον περασμένο μήνα.

Αυτά αναφέρει ότι του είπαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι και δυτικοί διπλωμάτες, ο διπλωματικός ανταποκριτής του τηλεοπτικού καναλιού Channel 10 News, Barak Ravid σύμφωνα με την ιστoσελίδα AXIOS.

Ο δημοσιογράφος γράφει:

Γιατί έχει σημασία: Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο από τους κύριους αντιπάλους της Τουρκίας. Το Ισραήλ έχει τη δική του κρίση με την Τουρκία, αφού η κυβέρνηση στην Άγκυρα ζήτησε από τον Ισραηλινό πρεσβευτή να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω της βίας στη Γάζα. Και ο Νετανιάχου έπαιξε ρόλο στις προσπάθειες του Ντ. Τραμπ να απελευθερώσει τον Μπράνσον, όταν συμφώνησε στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου, να απελευθερώσει μία πολίτη της Τουρκίας που κρατείτο στο Ισραήλ.

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, η οποία δεν οδήγησε στη  απελευθέρωση του Μπράνσον και έφερε τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ο Νετανιάχου έχει καλή γνώση των σκέψεων του Τραμπ σχετικά  με αυτό το θέμα.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι και δυτικοί διπλωμάτες που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση του Νετανιάχου με τον Έλληνα και τον Κύπριο υπουργούς Εξωτερικών, δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόοδος στην επίλυση της κρίσης των ΗΠΑ και της Τουρκίας πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου μήνα, διότι η υπόθεση του Μπράνσον είναι σημαντική για πολλούς ευαγγελικούς ψηφοφόρους.

Στις συναντήσεις αυτές, ο Νετανιάχου μίλησε με πολύ επικριτικό τρόπο για τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους και τους δυτικούς διπλωμάτες, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξος και ανησυχεί για την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, επειδή ο Ερντογάν παίρνει παράλογες οικονομικές αποφάσεις.

Ο δημοσιογράφος συνεχίζει τις αποκαλύψεις:

Ο Νετανιάχου είπε: «Υπάρχει ένα συστημικό πρόβλημα στην Τουρκία. Ο Ερντογάν με αποκαλεί Χίτλερ κάθε δύο εβδομάδες – δεν βλέπω το φως στο τέλος της τούνελ [σχετικά με το μέλλον της Τουρκίας]».

Ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία ώθησε επίσης την Τουρκία να καταλήξει σε συμφωνία συμφιλίωσης με το Ισραήλ πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με τον Νετανιάχου. Είπε στους υπουργούς της Ελλάδας και της Κύπρου ότι μετά τη συμφωνία συμφιλίωσης, οι βοηθοί του μιλούσαν κάθε δύο εβδομάδες με τον πλησιέστερο σύμβουλο του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.

«Αλλά σήμερα δεν έχουμε ούτε ανταλλαγη πληροφοριών με την Τουρκία για τη Συρία», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για ενδεχόμενες τουρκικές κινήσεις εναντίον της εξερεύνησης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εταιρείες των ΗΠΑ εργάζονται στην περιοχή αυτή με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου είπε: «Ο Ερντογάν είναι απερίσκεπτος και απρόβλεπτος. Είμαι απαισιόδοξος. Είναι οξύμωρο που ένα μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία αγοράζει πυραύλους S-400 από τη Ρωσία … Είμαι επίσης ανήσυχος για την αγορά από την Τουρκία αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ», είπε ο κ. Νετανιάχου.

Ο Ερντογάν τρέχει να προλάβει την Exxon Mobil: Παγιώνει γκρίζες τουρκικές διεκδικήσεις;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: