Τρεις αστυνομικοί σε κύκλωμα trafficking: Αποφασιστικό χτύπημα στην διαφθορά λέει ο Χρυσοστόμου




Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου δήλωσε την Τρίτη ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του αναγνώρισε το πρόβλημα διαφθοράς στην Αστυνομία γι ΄αυτό και προχώρησε τη σύσταση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, τις οποίας οι έρευνες οδήγησαν σε σύλληψη τριών αστυνομικών ως υπόπτων για συμμετοχή σε κύκλωμα εμπορίας προσώπων.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας τόνισε ταυτόχρονα ότι η πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία, που είναι παγκόσμιο φαινόμενο, είναι οφειλόμενο καθήκον προς την πλειοψηφία των μελών του σώματος που είναι ευσυνείδητα, αφοσιωμένα, στην υπηρεσία και τιμούν τον όρκο τον οποίο έχουν δώσει.

Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, ως Αρχηγός Αστυνομίας αναγνώρισα ότι υπήρχε και υπάρχει διαχρονικό πρόβλημα διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου και ότι υπήρχαν κενά στη λύση του προβλήματος, σε θέματα διαδικασιών αλλά και σε θέματα νομοθετικού πλαισίου, είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, προσθέτοντας πως είναι η πρώτη φορά από συστάσεως της Αστυνομίας Κύπρου που αντιμετωπίζουμε επαρκώς αυτό το θέμα.

Προχωρήσαμε με τόλμη και αποφασιστικότητα, σε μία πρώτη εμπειρική έρευνα, που διαπιστώθηκε η διάσταση του προβλήματος στο Αστυνομικό Σώμα, υποβάλαμε με βάση τα αποτελέσματα εκείνης της έρευνας, εισηγήσεις οι οποίες έγιναν αποδεκτές και θεσπίστηκε η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου στην οποία δόθηκαν οι κατάλληλες εξουσίες και τα νομικά εργαλεία και ιδού το αποτέλεσμα. Και ακόμα είμαστε στην αρχή, είπε ο κ. Ζαχαρίου.

«Νιώθω καθήκον και υποχρέωση μου έναντι όλων εκείνων των μελών της Αστυνομίας που νυχθημερόν θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή τους στην υπηρεσία του καθήκοντος, να τονίσω ότι η Αστυνομία Κύπρου είναι όλοι αυτοί οι ‘άγνωστοι ήρωες’ της καθημερινότητας, οι οποίοι καταβάλλουν το άπαν των δυνάμεων τους στην υπηρεσία του πολίτη».

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η βούληση για την πάταξη του ειδεχθούς φαινομένου της διαφθοράς, η οποία δεν περιορίζεται στη Αστυνομία Κύπρου, αλλά υπάρχει σε όλο τα φάσμα της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει η πολιτεία, κάποια στιγμή να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, για πάταξη της διαφθοράς σε όλη τη Δημόσια Υπηρεσία.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης σε δηλώσεις για τη σύλληψη των 3 Αστυνομικών, είπε ότι η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας διερευνά υπόθεση με αδικήματα που αφορούν τη διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, συμμετοχή σε πράξεις διαφθοράς, σεξουαλικής εκμετάλλευσης ενηλίκων προσώπων, δεκασμό δημοσίου λειτουργού, κατάχρηση εξουσίας και παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος και τα οποία διαπράχθηκαν μεταξύ των μηνών Δεκεμβρίου του 2017 και Αυγούστου του 2018 στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας.

Ο κ. Αγγελίδης εξήγησε ότι αρχές Αυγούστου του 2018 διενεργήθηκε από τον Ουλαμό Πρόληψης Εγκλημάτων Λευκωσίας με τη συνδρομή του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, έρευνα σε υποστατικό στη Λευκωσία στο πλαίσιο αξιολόγησης πληροφοριών για σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών.

Πρόσθεσε ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση έλαβαν μέρος και άλλα μέλη της Αστυνομίας διαφόρων υπηρεσιών αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου εντοπίστηκαν συνολικά 6 γυναίκες εκ των οποίων η μία παρουσιάστηκε ως υπεύθυνη, που οδηγήθηκαν στο Γραφείο Εμπορίας Προσώπων όπου λήφθηκαν καταθέσεις και οι τέσσερις αναγνωρίστηκαν ως θύματα εμπορίας προσώπων.

Συνεχίζοντας είπε ότι μετά από αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών ακολούθησαν έρευνες και τις πρωινές ώρες της Τρίτης συνελήφθησαν για διευκόλυνση των ανακρίσεων πέντε πρόσωπα.

Πρόκειται για 36χρονο ιδιοκτήτη υποστατικού, 33χρονη αλλοδαπή και 3 μέλη της Αστυνομίας ηλικίας 38, 41 και 31 ετών που τέθηκαν υπό κράτηση και παρουσιάστηκαν στο Δικαστήριο για να εξασφαλιστεί το διάταγμα κράτησης, είπε ο κ. Αγγελίδης τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για υπόπτους σε υπό διερεύνηση υπόθεση, για την οποία απομένει να διεξαχθεί αρκετό ανακριτικό έργο.

Θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα και όλες οι πτυχές με στόχο στο τέλος να υπάρξουν αποτελέσματα, είπε σημειώνοντας πως πέραν της ποινική υπόθεσης για τα 3 μέλη της Αστυνομίας θα διεξαχθεί και πειθαρχική έρευνα και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Η υπόθεση είναι στην αρχή και αυτό που έχει σημασία είναι ότι γίνεται μια προσεκτική, μεθοδική και αντικειμενική διερεύνηση, συνέχισε δηλώνοντας πως αναλόγως με τα όποια πρόσθετα στοιχεία προκύψουν από τη διερεύνηση θα προχωρήσουν και οι ανακριτές.

Ερωτηθείς για το ρόλο των Αστυνομικών στο κύκλωμα είπε πως υπάρχει ιστορικό το οποίο τέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου το οποίο αποφάσισε την έκδοση διαταγμάτων σύλληψης.

Ο κ. Αγγελίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο από τις έρευνες να προκύψουν και άλλα θύματα εμπορία ή και να εμπλέκονται και άλλα μέλη της Αστυνομίας, επαναλαμβάνοντας ότι οι έρευνες είναι στο αρχικό στάδιο και ξεκαθάρισε πως ανάλογα με τα στοιχεία και την μαρτυρία που θα συλλεχθεί θα προχωρήσουν και οι περαιτέρω ενέργειες.

Κληθείς να διευκρινίσει το γεγονός ότι μεταξύ των συλληφθέντων αστυνομικών είναι και αστυνομικός (οδηγός) του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα τέλη Ιουλίου το 2018 και πριν υπάρξουν οι όποιες πληροφορίες ή καταγγελίες σε βάρος του. Τόνισε δε ότι η Αστυνομία είχε μεταθέσει τον συγκεκριμένο αστυνομικό στην ασφάλεια του συγκεκριμένου αξιωματούχου (Γενικού Εισαγγελέα) όταν δεν υπήρχε πληροφορία που να τον εμπλέκει στα γεγονότα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ενημερώθηκε σχετικά με τις υποψίες σε βάρος του οδηγού του.

ΚΥΠΕ
11/09/2018 16:18

Ικανοποιήσαμε ένα αίτημα των εκπαιδευτικών, δεν τους δελεάζουμε, τονίζει η Βασιλείου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: