Μουσείο θα παραμείνει η Αγία Σοφία με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας




Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε το αίτημα τουρκικής ένωσης που ζητούσε άνοιγμα Αγίας Σοφίας για μουσουλμανική προσευχή επικαλούμενη παραβίαση θρησκευτικών δικαιωμάτων.

Πάντως το Συνταγματικό Δικαστήριο επί της ουσίας της υπόθεσης δεν έλαβε απόφαση, ωστόσο απέρριψε το αίτημα της ένωσης με το δικαιολογητικό ότι δεν έχει αρμοδιότητα να ζητήσει κάτι τέτοιο επειδή είναι δημόσιο νομικό πρόσωπο και όχι ιδιωτικό.
“Δημόσια νομικά πρόσωπα δεν μπορούν να προσφύγουν. Μόνο ιδιωτικά νομικά πρόσωπα μπορούν να κάνουν προσφυγές”, σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Πρόκειται για την Ένωση Υπηρεσιών Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος.

Νωρίτερα τουρκικά μέσα ανέφεραν ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σήμερα θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για να ανοίξει η Αγία Σοφία για μουσουλμανική προσευχή, προσθέτοντας ότι θα έδινε νέες διαστάσεις στις προσπάθειες που γίνονται εδώ και χρόνια για να ανοίξει έστω και μία μέρα για προσευχή η Αγία Σοφία.

Η Αγία Σοφία είχε μετατραπεί σε μουσείο το 1934. Το 2004 η συγκεκριμένη τουρκική ένωση ζήτησε από την τουρκική πρωθυπουργία νέες ρυθμίσεις για Αγία Σοφία, αλλά δεν πήρε απάντηση Το 2005 προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας ακύρωση της απόφασης 1934 για μετατροπή Αγίας Σοφίας σε μουσείο, αλλά πήρε αρνητική απάντηση. Το 2015 προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
13/09/2018 15:41

Οι Χριστιανοί αγωνιούν και ανησυχούν: Θα κάνουν οι Τούρκοι ξανά τζαμί την Αγία Σοφία;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: