Τι κατάλαβαν ο Χριστοδουλίδης και ο Κοτζιάς όταν είδαν τον Μεβλούτ: Σε επιθετική διάταξη η Άγκυρα




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μπορεί η άτυπη κουβέντα που έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Τουρκίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Μεβλουτ Τσαβούσογλου στην δεξίωση που δόθηκε στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε. του Gymnich, την περασμένη εβδομάδα, να διεξήχθη σε καλό κλίμα αλλά επί της ουσίας δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε διαφοροποίηση των τουρκικών θέσεων στο Κυπριακό.

Στην κουβέντα αυτή- όπως έγινε γνωστό- συμμετείχε και ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, στις 11 Σεπτεμβρίου θα υποδεχθεί την Τζέιν Χολ Λουτ στην Αθήνα.

Δεν αναμενόταν αυτή η άτυπη κουβέντα με τον Τσαβούσογλου για να διαπιστωθεί ότι η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη από τις θέσεις της. Άλλωστε, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φρόντισε σε συνέντευξη του στην αθηναϊκή εφημερίδα «Τα Νέα», το περασμένο Σάββατο, να στείλει τα μηνύματα του και να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

  •  Προειδοποίησε σε σχέση με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ τους Ελληνοκύπριους πως«αν πιστεύουν ακόμα ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν, κάνουν λάθος». Με βάση την ανάγνωση των δηλώσεων Τσαβούσογλου, αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε κίνηση της Λευκωσίας θα έχει κόστος και τα δεδομένα θα αλλάξουν με τουρκική παρέμβαση.
  • Προειδοποίησε και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ ότι θα πρέπει να επαναξιολογήσουν τις επιλογές τους αναφέροντας ότι θα χάσουν. Οι εταιρείες «να επανεξετάσουν τους υπολογισμούς κόστους – κέρδους και να επαναξιολογήσουν την κατάσταση»
  • Αποσυνδέει το Κυπριακό με τις έρευνες για φυσικό αέριο. Επαναλαμβάνει τη θέση της τουρκικής πλευράς για τη σύσταση ενός μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τα ενεργειακά, στον οποίο θα συμμετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι «επί ίσοις όροι». Αυτός ο μηχανισμός να συσταθεί, όπως αναφέρει η τουρκική πλευρά, από τώρα ανεξάρτητα εάν επιλυθεί το Κυπριακό. Δηλαδή, το ενδιαφέρον τους δεν είναι η λύση του Κυπριακού αλλά ο διαμοιρασμός του φυσικού αερίου.
  • Επανέλαβε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει σύντομα δικές της δραστηριότητες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.
  •  Απείλησε Ευρώπη και Ελλάδα για το μεταναστευτικό. «Αν η Τουρκία διακόψει τις τεράστιες προσπάθειές της, το Αιγαίο θα γίνει για άλλη μια φορά διάδρομος παράνομων μεταναστών».

Είναι προφανές πως η Άγκυρα θα προσέλθει σε μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό έχοντας δυο βασικές επιδιώξεις.

Πρώτο, σε σχέση με το περιεχόμενο μιας λύσης θα πρέπει να στηρίζεται στις πραγματικότητες επί του εδάφους παραπέμποντας εν πολλοίς στην αναγνώριση των κατοχικών δεδομένων. Κοντολογίς αναγνώριση της κατοχικής πραγματικότητας, που είναι το ψευδοκράτος.

Δεύτερο, ζητά εδώ και τώρα μερίδιο στο φυσικό αέριο ανεξάρτητα εάν επιλυθεί το Κυπριακό. Και ταυτόχρονα, εάν δεν το εξασφαλίσει διά της συναίνεσής μας, θα προχωρήσει σε δικές της έρευνες.

Με αυτά τα δεδομένα οι προοπτικές σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών δεν διανοίγουν πορεία επίτευξης συνομιλιών. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως η Άγκυρα βρίσκεται σε επιθετική διάταξη και προειδοποιεί, απειλή προαγγέλλοντας την επιβολή των επιδιώξεων της.

Είναι προφανές πως στην ανατολική Μεσόγειο δεν… παίζει μόνη η Τουρκία. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που διαφάνηκε από τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ πως δεν είναι ανίκητη. Θέλει, προφανώς, η Τουρκία να εξωτερικεύσει την κρίση της και να δείξει πυγμή, να έχει επιτυχίες.

Γι αυτό και η Λευκωσία θα πρέπει να προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες. Να μην μείνει μόνη έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, ταυτόχρονα όμως να μην περιμένει από τρίτους να ενεργήσουν εκ μέρους της. Να τα κάνουν αυτοί όλα. Γιατί αυτό δεν θα γίνει ποτέ!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Διαμορφώνει σκηνικό έντασης η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ: Αμφισβητεί τους σχεδιασμούς της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: