Η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην έναρξη των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών που προέρχονται από κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έσπευσαν να ασκήσουν κριτική στις θέσεις του.

Γιώργος Κύρτσος (ΝΔ): Τελικά θα μειωθούν οι συντάξεις;

Να απάντησει ο πρωθυπουργός αν θα προχωρήσει σε μείωση συντάξεων το 2019, ζήτησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος προσθέτοντας ότι αυτό θα δείξει αν έχουμε βγει από την κρίση.

Παράλληλα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ απηύθυνε ένα ακόμη ερώτημα στον κ. Τσίπρα, τι θα κάνει με το ΦΠΑ στα πέντε νησιά, που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων.

Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ): Ο Τσίπρας είναι ο πιο αυθεντικός εκπρόσωπος του αριστερού λαϊκισμού

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιαννης υπογράμμισε ότι έγινε πολύ μεγάλη αλλαγή από το 2015, το κόστος όμως από τις πολιτικές του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ στοίχισε στον Έλληνα πολίτη 100 δισ. ευρώ.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι ο πιο αυθεντικός εκπρόσωπος του αριστερόστροφου λαϊκισμού, όπως υποστήριξε.

Διερωτήθηκε επιπλέον πώς θα αποκαλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον κ Ζάεφ την Πέμπτη (είναι προγραμματισμένη ομιλία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ ενώπιον του Ε.Κ.).

Μιλιτάδης Κύρκος (Ποτάμι): Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνά με ένα ακροδεξιό κόμμα

Μπερδεμένος δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος. Και θύμισε ότι πριν τέσσερα χρόνια διαδηλώναμε κατά νεοφιλελεύθερων πολιτικών και μετά υπογράψαμε μνημόνια, είπε υπονοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς, τον οποίο κατηγόρησε επιπλέον ότι συγκυβερνά με ένα ακροδεξιό κόμμα, όπως υποστήριξε.

Σωστά είπατε ότι χρειάζεστε Ευρώπη με αλληλεγγύη -είπε προς τον παρόντα πρωθυπουργό- αλλά τελικά ο Μακρόν είναι καλός φίλος ή φίλος των τραπεζιτών;, διερωτήθηκε ο κ. Κύρκος.

Στο Ευρωκοινοβούλιο μεταφέρθηκε η πολιτική κόντρα: Σύγκρουση του Τσίπρα με τη Σπυράκη

Σοφία Σακοράφα (ανεξάρτητη, πρώην ΣΥΡΙΖΑ): Η κυβέρνηση δεν έχει άλλοθι

Στη δική της παρέμβαση η Σοφία Σακοράφα επέκρινε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι επαίρονται για τις επιτυχίες τους, ωστόσο με ανάλγητο -όπως είπε- τρόπο έκοψαν ακόμη και συντάξεις χηρείας. Επιπλέον, οι νέοι της πατρίδας μας συνεχίζουν να φεύγουν.

Ποιο μέλλον σχεδιάζετε;, διερωτήθηκε για να απαντήσει: Δεν έχετε άλλοθι.

Γιώργος Γραμματικάκης (Ποτάμι): Βρήκατε το σθένος για μια νέα συμφωνία, αλλά χρειάζονται συμμαχίες

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης σημείωσε: Βρήκατε το σθένος και τη σύνεση να υπογράψετε νέα συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Από τότε -συνέχισε- η Ελλάδα ακολουθεί δρόμο σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως για παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο δρόμος είναι δύσκολος, χρειάζονται συναινέσεις και ευρείες συμμαχίες.

Γυρίσαμε σελίδα με τα Σκόπια, είπε ο Τσίπρας: Είμαστε πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο

Κώστας Παπαδάκης (ΚΚΕ): Γαλέρα στα εργασιακά η Ελλάδα, δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα

Για εργασιακή γαλέρα στην Ελλάδα, έκανε λόγο στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, μιλώντας εκ μέρους των μη εγγεγραμμένων ευρωβουλευτών. Με μεγαλύτερη φτώχεια και εκμετάλλευση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ακόμη είναι μύθος τα περί «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια» και «νέας εποχής», εξειδικεύοντας στη συνέχεια: «Η “νέα εποχή” που εξαγγέλλει ο κ. Τσίπρας είναι η διατήρηση των 700 μνημονιακών νόμων, δέσμευση που έδωσε και εδώ, η εποπτεία διαρκείας της ΕΕ, τα ματωμένα υπερπλεονάσματα δεκαετιών, η χρηματοδότηση και οι φοροαπαλλαγές για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Τα ψίχουλα “σε βάθος τετραετίας” είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους και μηδενίζονται από τη σκληρή φορολογία, τη νέα μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου. Αποδεικνύεται ότι δίκαιη ανάπτυξη στο άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα δεν υπάρχει, ότι η ΕΕ μόνο χειρότερη γίνεται για τους λαούς.

Σύμφωνα με τον Κ. Παπαδάκη, «το “μέλλον της ΕΕ” είναι οι κούφιες Συλλογικές Συμβάσεις που στην Ελλάδα αφήνουν απέξω το 90% των εργαζομένων και όσους δουλεύουν για 300-400 ευρώ, με την ανεργία και την ευέλικτη εργασία στα ύψη, μέσα στην εργασιακή γαλέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Είναι οι δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί σπιτιών λαϊκών οικογενειών και το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία. Είναι οι απελάσεις μεταναστών ή ο εγκλωβισμός τους στα νησιά. Η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου είναι που τροφοδοτεί τις ακροδεξιές δυνάμεις για αυτό είναι απάτη το ψευτοδίλημμα “προοδευτικοί εναντίον συντηρητικών”.

Το “όραμα” του ΣΥΡΙΖΑ -κατέληξε ο Κ. Παπαδάκης- είναι αυτό που έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το κεφάλαιο. Το μόνο που έχει να προσφέρει στο λαό είναι διαιώνιση της φτώχειας και της εκμετάλλευσης και μεγαλύτερους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, την προώθηση επικίνδυνων συμφωνιών όπως αυτή των Πρεσπών που βάζουν τους λαούς της περιοχής σε νέες περιπέτειες.

Το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Παλεύει για κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, ανάκτηση των απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών κι αυτά μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να τα επιβάλει».

Η ομιλία Τσίπρα ήταν ένα ακόμη μνημείο αθώωσης της ΕΕ , αναφέρει σε σχόλιο του το ΚΚΕ

Νότης Μαριάς (Ελλάδα, Ο άλλος δρόμος): Ένα απέραντο νεκροταφείο η Ελλάδα, κατάπτυστη η συμφωνία των Πρεσπών

Παίρνοντας το λόγο ο Νότης Μαριάς, ως εκπρόσωπος της Ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, είπε: Αφήνετε καμμένη γη, η Ελλάδα είναι απέραντο νεκροταφείο. Οι μισθοί είναι πείνας και γίνεται φορολογικό ρεσάλτο στις τσέπες των Ελλήνων.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι δεν έγινε γνωστό πού πήγαν τα 288 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα ως δάνεια, πήγαν στις ξένες τράπεζες, συμπλήρωσε και διερωτήθηκε τι θα κάνετε με τις πολεμικές αποζημιώσεις της γερμανικής κατοχής;

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, την χαρακτήρισε κατάπτυστη, που κάνει μάγκα τον κ. Ζάεφ, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο κ. Μαριάς.

Συμμαχία απέναντι στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά θα ζητήσει ο Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο

11/09/2018 14:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: