“Πραξικόπημα” ή “επανάσταση” στην Ουάσιγκτον: Ο Πρόεδρος Τραμπ εναντίον των “δικών” του…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Αν πιστέψουμε την εφημερίδα New York Times, στην Ουάσιγκτον συντελείται μία επανάσταση, κατ’ άλλους ένα «πραξικόπημα». Το κείμενο ανώνυμου «ανώτερου αξιωματούχου» της κυβέρνησης Τραμπ, δεν κρύβει τίποτα…

Τι λέει ακριβώς; Ότι μία ομάδα αξιωματούχων, ουσιαστικά ακυρώνουν αποφάσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επειδή τις θεωρούν καταστρεπτικές για τη χώρα. Αν διαβάζει κανείς πίσω από τις γραμμές του άρθρου, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι την υπερδύναμη δεν την κυβερνά ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αμερικής αλλά μία χούφτα «ανταρτών», οι οποίοι προφανώς είναι υπουργοί, υφυπουργοί και λοιποί ανώτεροι αξιωματούχοι.

Έχουν ακουστεί πολλά τις τελευταίες 48 ώρες, ακόμα και ο ισχυρισμός ότι η New York Times παίζει ένα πολιτικό παιγνίδι που στοχεύει στον εξαναγκασμό σε παραίτηση τον εκλεγμένο Αμερικανό ηγέτη. Ακόμα και αν κανείς δεν αντέχει τον εκνευριστικό και αυταρχικό Ντόναλντ Τραμπ, δεν μπορεί να μην λάβει υπόψιν ότι εάν σχεδιάζεται η απομάκρυνσή του, αυτό θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στην αμερικανική Δημοκρατία.

  • Δείχνει και αποδεικνύει και κάτι άλλο: ότι το αμερικανικό κατεστημένο και των δύο κομμάτων, δεν αντέχει να χάνει. Φωνασκεί και διαμαρτύρεται ότι με τον κ. Τραμπ στο τιμόνι κινδυνεύει η Δημοκρατία, αλλά πολύ λίγοι θα «αγοράσουν» το αφήγημά του. Πρόκειται για ένα παραμύθι για νήπια.

Ο σημερινός πρόεδρος εξελέγη από τους εκλέκτορες που ψήφισε ο λαός. Εάν μετρούσαν οι ψήφοι δεν θα ήταν πρόεδρος. Αλλά από τη στιγμή που οι νομοθέτες δεν τολμούν να αλλάξουν το άδικο σύστημα, πρέπει να το αποδέχονται, ακόμα και όταν εκλέγει τον απρόβλεπτο και επικίνδυνο Τραμπ, ακόμα και όταν ανέχεται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Η Αμερική δεν πάει πίσω από άλλες χώρες. Η διαφορά είναι ότι φυλακίζει τους διεφθαρμένους πολιτικούς όταν τους συλλαμβάνει. Δεν τους χαϊδεύει, όπως στην Ελλάδα, ούτε τους ψηφίζει σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, όπως συμβαίνει στην Τουρκία, όπου η οικογένεια του Ταγίπ Ερντογάν καταληστεύει τη χώρα. Στην Αμερική λειτουργεί η Δικαιοσύνη και αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ ερευνάται για πολύ βαριά αδικήματα.

  • Το έχουμε γράψει πολλές φορές στην ιστοσελίδα μας, χωρίς φόβο και πάθος, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο ιδανικός πρόεδρος. Εάν οι Δημοκρατικοί είχαν ένα άλλο υποψήφιο και όχι τη διεφθαρμένη Χίλαρι Κλίντον, ο σημερινός πλανητάρχης δεν θα είχε εκλεγεί. Και κέρδισε την προεδρία έχοντας απέναντι του όλο το σκληρό σύστημα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων. Τους σάρωσε όλους και αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί. Είναι αυταρχικός, απρόβλεπτος και αυτοκαταστροφικός. Και μπορεί να προκαλέσει ζημία στην Αμερική. Θα αποφασίσει η ιστορία, και όχι μερικοί υπουργοί και συνεργάτες του, τους οποίους επέλεξε ο κ. Τραμπ και χωρίς αυτόν δεν θα είχαν τα πόστα που τους χάρισε απλόχερα.

Αυτή τη δεδομένη στιγμή, η Αμερική δεν θα αντέξει μία συνταγματική κρίση -διότι περί αυτής πρόκειται. Θα υπάρξουν αντιδράσεις. Μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού χάρηκε με την εκλογή του, επειδή ακριβώς τα έβαλε με το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Υπάρχουν άνθρωποι που τον ακούνε και η πρώτη λέξη που εκστομίζουν είναι «επιτέλους»… Σε πολλούς αρέσει το σύνθημα «πρώτα η Αμερική». Άλλοι δεν τον μπορούν… Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους τον μισούν μέχρι θανάτου. Με τον Τραμπ δεν υπάρχει το κάτι στη μέση. Ή τον αγαπούν ή τον μισούν.

Το άρθρο του «ανώτερου αξιωματούχου» έχει ταράξει τα νερά. Συνάμα τα έχει θολώσει. Η σύγκρουση θα είναι βίαιη. Ο Τραμπ δεν θα αποχωρήσει εύκολα. Αν δεχθούμε ότι έχουν επαναστατήσει και οι υπουργοί του, τότε είναι ένας μοναχικός άνθρωπος που βάλλεται από παντού. Δεν είναι άνθρωπος που υποχωρεί, ούτε εγκαταλείπει. Παλεύει και μέχρι σήμερα κερδίζει.

Οι προβλέψεις δεν είναι υπέρ των «στασιαστών». Και το άρθρο στην New York Times προκάλεσε συμπάθειες για τον Τραμπ. Θα συνεχίσει να υλοποιεί την ατζέντα του και δεν θα σταματήσει να συγκρούεται. Για όσους δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί η Αμερική, αρκεί να τους πούμε ότι ο πρόεδρος της Αμερικής κάνει πραξικοπήματα, δεν του κάνουν.

  • Και θα τολμήσω να προβλέψω ότι τούτη η ιστορία, που ξεκίνησε από το κείμενο του «ανώτερου αξιωματούχου», θα συσπειρώσει τους οπαδούς του Τραμπ και θα ενδυναμώσει τον ίδιο, καθώς οι ισχυρισμοί του εναντίον των ΜΜΕ της Αμερικής, «δικαιώνονται». Στο μυαλό των απλών ανθρώπων του νότου και των ακροδεξιών, επιβεβαιώνει μία υποτιθέμενη συνωμοσία εναντίον του.

Ποιο θα είναι το τέλος της ιστορίας δεν μπορούμε να το προβλέψουμε… Αυτό που σίγουρα θα συμβεί είναι ότι θα ζήσουμε ενδιαφέρουσες στιγμές στην Ουάσιγκτον…

Για όσους δεν το διάβασαν δημοσιεύουμε παρακάτω τα  βασικότερα σημεία του άρθρου της New York Times, όπως τα παρουσίασε η εφημερίδα Guardian του Λονδίνου:

Ένα ανυπόγραφο κείμενο, το οποίο φέρεται ότι έγραψε ένα ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ και το οποίο διαβεβαιώνει ότι αγωνίζεται, μαζί με άλλους, εκ των ένδον, εναντίον των “χειρότερων παρορμήσεων” του Αμερικανού προέδρου, δημοσίευσε η εφημερίδα The New Yοrk Times.

Στο συγκεκριμένο κείμενο το πρόσωπο αυτό περιγράφει πώς ο ίδιος και άλλοι προσπαθούν να κρατούν υπό έλεγχο τον Τραμπ.

Ο Τραμπ καταδίκασε το “δειλό άρθρο γνώμης” και ζήτησε την αποκάλυψη της ταυτότητας του συγγραφέα του.

Ακολουθούν τα πέντε κυριότερα σημεία του κειμένου:

  1. ΠΟΛΛΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΡΑΜΠ

Ο ανώνυμος συγγραφέας του κειμένου της New York Times, με τίτλο ”Είμαι Μέλος της Αντίστασης”, υποστηρίζει ότι πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανήκουν σε μια ομάδα “σιωπηρής αντίστασης”.

Ο συγγραφέας γράφει: “Εργάζομαι στις υπηρεσίες του προέδρου αλλά μαζί με άλλους, ομοίως σκεπτόμενους, συναδέλφους μου, έχω ορκιστεί ότι θα αποτρέπω κάποια σημεία της πολιτικής του και τις χειρότερες παρορμήσεις του” και αναφερόμενος στα πρόσωπα αυτά χρησιμοποιεί τη φράση “adults in the room” .

Ένα παράδειγμα που δίνει ο συγγραφέας είναι οι πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας παρά την αντίθεση του προέδρου σε αυτές. Σε όλο το φάσμα της κυβέρνησης υπάρχουν πρόσωπα που “επιλέγουν να βάζουν πρώτα τη χώρα”. Ο συγγραφέας λέει ότι δεν πρόκειται για “βαθύ κράτος” αλλά για “σταθερό κράτος”.

  1. ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΡΞΕΙ “ΨΙΘΥΡΟΙ” ΓΙΑ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ (περί Ανικανότητας του Προέδρου και Διαδοχής)

Η αστάθεια στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζει ο συγγραφέας, έχει προκαλέσει “πρώιμους ψιθύρους” εντός του υπουργικού συμβουλίου για επίκληση της 25ης Τροπολογίας. Αυτό επιτρέπει στον αντιπρόεδρο να πάρει την θέση του προέδρου σε περίπτωση απομάκρυνσής του από το αξίωμα, θανάτου, ανικανότητας ή παραίτησης του εν ενεργεία προέδρου.

“Αλλά κανένας δεν ήθελε να προκαλέσει μια συνταγματική κρίση. Επομένως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οδηγήσουμε την κυβέρνηση προς την σωστή κατεύθυνση μέχρι– με τον έναν ή τον άλλον τρόπο–να τελειώσει η ιστορία”, αναφέρεται στο κείμενο.

  1. ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ”ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ” ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ο συγγραφέας αναφέρει ότι όσοι συνεργάζονται με τον πρόεδρο γνωρίζουν ότι “δεν έχει κάποιες σαφείς αξίες”.

Ο συγγραφέας επικρίνει τις επιθέσεις εις βάρος του Τύπου και υποστηρίζει ότι ο Τραμπ έχει αντιδημοκρατικά ένστικτα.

  1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ

Ο συγγραφέας επισημαίνει κάποια “φωτεινά σημεία” τα οποία η “σχεδόν αδιάκοπα αρνητική κάλυψη της διακυβέρνησης Τραμπ δεν τα αναδεικύνει”. Ο ίδιος επικαλείται τα παραδείγματα της απορρύθμισης, της ιστορικής φορολογικής μεταρρύθμισης και της ενίσχυσης του στρατού.

“Αλλά οι επιτυχίες αυτές έχουν σημειωθεί παρά–και όχι χάρις– στο ηγετικό στυλ του προέδρου, ο οποίος ασκεί την εξουσία με τρόπο μικροπρεπή, παρορμητικό και αναποτελεσματικό”.

Υπάρχουν ωστόσο αφανείς ήρωες εντός του Λευκού Οίκο και στο στενό κύκλο του, σημειώνει ο συγγραφέας, παρότι πολλοί έχουν χαρακτηριστεί καθάρματα από τα μέσα ενημέρωσης.

  1. Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΤΖΟΝ ΜΑΚΕΪΝ ΕΙΝΑΙ “ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ” ENTIMOTHTAΣ

Ο αείμνηστος γερουσιαστής Τζον Μακέιν είναι ένα “φωτεινό παράδειγμα” εντιμότητας.

Ο Μακέιν, με τον οποίον είχε συγκρουστεί ο Τραμπ, ήταν ένας έντιμος άνθρωπος, το παράδειγμα του οποίου θα πρέπει να τιμάται.

“Πάντα θα τον έχουμε ως παράδειγμα–ένα αστέρι για την αποκατάσταση της εντιμότητας στον δημόσιο βίο και στον εθνικό μας διάλογο”.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Τι θα πράξουν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Αίγυπτος όταν αναλάβει δράση ο “πληγωμένος” Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: