“Να μην αφήσουμε την Ευρώπη να γυρίσει πίσω” είπε στο ευρωκοινοβούλιο ο πρωθυπουργός (video)




Την κατάσταση στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των μνημονίων ανέλυσε στην αρχή της ομιλίας του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Η χώρα μου είχε φτάσει στα όρια της οικονομικής ασφυξίας και της κοινωνικής έκρηξης…οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες τη χώρα», είπε και πρόσθεσε: «Ελάχιστοι από εσάς πιστεύατε ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά ο ελληνικός λαός έσφιξε τα δόντια και τα κατάφερε».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κατάφερε να μην διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός και ενίσχυσε τον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, ενώ παλεύει να επιτύχει την επιστροφή των επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό.

“Καρφι” για Ερντογαν: Καταργήσαμε τη Σαρία

“Η Ελλάδα διεύρυνε τα ατομικά δικαιώματα και παρέχει την ιθαγένεια σε μετανάστες δεύτερης γενιάς και καταργήσαμε την αποκλειστική εφαρμογή της Σαρία για τους Έλληνες μουσουλμάνους”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η χώρα μας αντιμετώπισε με ανθρωπισμό το προσφυγικό κύμα την ώρα που άλλα κράτη – μέλη παραβιάζοντας μονομερώς ευρωπαϊκές συμφωνίες ύψωναν φράχτες.

“Η Ελλάδα συνεισφέρει στην σταθερότητα και κρατήσαμε ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία παρά τις εθνικιστικές κορώνες”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μαζί με την Κύπρο “αποτελούμε τον μοναδικό πυλώνα σταθερότητας” στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας υπό την προϋπόθεση των δημοκρατικών αλλαγών και της επίλυσης των διαφορών.

“Μετά από 26 χρόνια καταφέραμε με τον Ζόραν Ζάεφ να φτάσουμε σε μια αποδεκτή συμφωνία χωρίς τη χρήση της ισχύος”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν θα επιστρέψει η Ελλάδα στο κακό παρελθόν

“Η έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε στο παρελθόν και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια”, τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως θα υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη στο πλαίσιο μιας ορθής δημοσιονομικής πορείας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι Έλληνες παρέμειναν προσηλωμένοι στην ΕΕ παρά το γεγονός ότι η κυρίαρχη άποψη στην Ένωση τους πλήγωνε και τους υποτιμούσε.

Λαμβάνονται αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες και ανεβαίνει ο εθνικισμός

“Η αποτυχία της ΕΕ να δώσει δημοκρατικές απαντήσεις θα έχει ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση των εθνικισμών και θα την καταντήσει μια κατακερματισμένη ήπειρο χωρίς διεθνή ρόλο”, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός και είπε πως “οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από τεχνοκράτες πίσω από κλειστές πόρτες και με άτυπα συμβούλια, που δεν λογοδοτούν πουθενά”.

Ο πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε από τους ευρωβουλευτές όταν είπε πως εξαιτίας της αδυναμίας της ΕΕ να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και άλλα προβλήματα “έβγαλε την ακροδεξιά από τη θέση του κατηγορούμενου”.

“Αυτοί που απειλούν την Ευρώπη είναι όσοι είναι αντίθετοι στις ουμανιστικές ιδέες”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι “δεν πρέπει να αφήσουν την Ευρώπη να συντριβεί ανάμεσα στον φιλελευθερισμό και την ακροδεξιά”. Ζήτησε τολμηρές αποφάσεις, ευρωπαϊκές λύσεις για το προσφυγικό, για τη δημοκρατική αλλαγή της ευρωζώνης, “χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την ευημερία των λαών μας και ισχυρότερους ευρωπαϊκούς θεσμούς”.

Επίθεση στο ΕΛΚ

Υπήρξαν μεγάλα λάθη και από τις ελληνικές κυβερνήσεις και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε, είπε ο πρωθυπουργός, και κάλεσε τους πάντες να αναρωτηθούν γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τρία προγράμματα.

Πετύχαμε μια δύσκολη συμφωνία το 2015 αλλά με προτεραιοποίηση υπέρ των μεταρρυθμίσεων και όχι των περικοπών, είπε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας.

Αυτή είναι η αλήθεια είτε σας αρέσει είτε όχι, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με το εάν υπάρχει νεποτισμός και πελατειακό κράτος στην Ελλάδα -όπως ισχυρίσθηκε ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ- ο πρωθυπουργός απάντησε πως στη δεξιά παράταξη αναλαμβάνουν ρόλους με όρους οικογενειοκρατίας, και όχι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης επιτέθηκε στην ΝΔ, για τη στάση που κρατά στα εθνικά θέματα στην προσπάθειά της να αποκομίσει εκλογικά οφέλη.

Ενώ, τέλος, καταλόγισε στοχευμένες ανακρίβειες στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για το κόστος δήθεν, 100 δισ. της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από το παρόν κυβερνητικό σχήμα.

«Η κρίση ξεκίνησε το 2010, τα προγράμματα προσαρμογής ξεκίνησαν το 2010», ξεκίνησε τη δευτερολογία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνησή μου πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις κυβερνήσεις από το 2010 ως το 2015» -και αυτό από μόνο του ήταν εξαιρετική πολιτική επιτυχία, συμπλήρωσε.

Παραλλήλως ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από τη μια η κυβέρνησή του κατάφερε να εμβαθύνει δομικές μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα από την άλλη, κατάφερε -όσο μπορούσε- να προστατεύσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Υπενθυμίζοντας ότι το 2015 που ανέλαβε τα ηνία της Ελλάδας, αυτή περνούσε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, με 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους ανασφάλιστους, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση στη δημόσια υγεία. «Όχι δεν θέλω εδώ να πω ενώπιον σας ότι πρόκειται για success story», είπε κλείνοντας τη σχετική αναφορά ο πρωθυπουργός.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: