“Καρφί” Χαν σε Ιβανόφ: Πολιτικά ανώριμοι όσοι ζητούν “μποϊκοτάζ” του δημοψηφίσματος




H ΠΓΔΜ αναμένεται να ανοίξει, εκτός απροόπτου, τα πρώτα της ενταξιακά κεφάλαια (Κράτος Δικαίου, Δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα) τον επόμενο Σεπτέμβριο (2019), αν και εφόσον ο οδικός χάρτης της τεχνικής προετοιμασίας της χώρας ολοκληρωθεί εγκαίρως, σύμφωνα με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο οποίος σήμερα δέχθηκε στην έδρα της Κομισιόν τους Υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ΠΓΔΜ και Αλβανίας Bujar Osmani και Etilda Gjonaj.

Ο Επίτροπος, που προέτρεψε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να αδράξουν την ευκαιρία μιας δημοκρατικής διαδικασίας που δεν είναι δεδομένη παντού στον πλανήτη και αφού επέκρινε σφόδρα όσους ζητούν “μποϊκοτάζ” του δημοψηφίσματος, κατηγορώντας τους για έλλειψη πολιτικής ωριμότητας, δήλωσε ότι η ΕΕ, σε συνέχεια των αποφάσεων του Συμβουλίου, θα τηρήσει τη δέσμευσή της προς τα Δυτικά Βαλκάνια, αν οι εν λόγω δύο χώρες κάνουν και αυτές την απαραίτητη προετοιμασία.

Ο Γιοχάνες Χαν έκανε λόγο για 160.000 σελίδες Κοινοτικού Δικαίου που πρέπει να “εξηγηθούν” προς τις δύο υποψήφιες χώρες και προειδοποίησε ότι “δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο”, αν ο στόχος είναι μια πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για άνοιγμα κεφαλαίων το ερχόμενο Φθινόπωρο του 2019. Ο Γιοχάνες Χαν μίλησε για την ιστορική ευκαιρία που ανοίγεται για τις δυο χώρες (Αλβανία και ΠΓΔΜ) και τόνισε ότι είναι “υποχρέωση των πολιτικών ηγετών να πουν στους πολίτες τους να πάνε να ψηφίσουν”, κατακρίνοντας τις περί του αντιθέτου προτροπές του Προέδρου της ΠΓΔΜ Ιβανόφ από το βήμα των ΗΕ.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι από όλες τις επαφές που έχει με τους πολίτες, αντιλαμβάνεται ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν τη θετική ευρω-ατλαντική προοπτική της χώρας και τα οφέλη που αυτή θα αποφέρει. Σημείωσε δε ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό και από πλευρά πλειοψηφίας του “Ναι”, όσο και από πλευράς συμμετοχής. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο το δημοψήφισμα να συνεχίσει να είναι έγκυρο ακόμα και με προσέλευση του 40%, διότι αφορά “την εκδήλωση της βούλησης των πολιτών”, σημειώνοντας ότι “η προσέλευση είναι και τεχνικό ζήτημα” καθώς οι περισσότεροι πολίτες της ΠΓΔΜ ζουν έξω από τη χώρα.

Ο Επίτροπος Χαν τόνισε ότι οι πολίτες “είναι καλά πληροφορημένοι” και ευχήθηκε στον Bujar Osmani ένα “καλό και επιτυχές Σαββατοκύριακο”.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο/Βρυξέλλες
28/09/2018 13:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: