Οργισμένος ο Σαλβίνι με τους “υποκριτές” της Ε.Ε.: Η Ιταλία έχει ήδη πληρώσει αρκετά, λέει…




Τους «υποκριτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» βάζει στο στόχαστρο ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι μετά την απόρριψη της πρότασης της Ιταλίας να δέχονται και άλλα κράτη μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο, σύμφωνα με κείμενο των Philip Willan, Charles Bremner, Graham Keeley στην εφημερίδα Τhe Times. Τίτλος της ανταπόκρισης: Salvini takes aim at ‘EU hypocrites’ over migration.

Ο Εμμάνουελ Μακρόν ενδιαφέρεται μόνο για το οικονομικό του συμφέρον, η Ιταλία έχει ήδη πληρώσει αρκετά, δε θα πάρουμε μαθήματα αλληλεγγύης από κανέναν, δήλωσε.

Στην προχθεσινή σύνοδο της Βιέννης, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας αναζήτησαν συμβιβασμό σχετικά με το αίτημα της ΕΕ να τροποποιήσει την επιχείρηση «Σοφία», τη ναυτική αποστολή στην οποία ηγείται η Ιταλία για τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα.

Στη Βιέννη, η  Federica Mogherini, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε ότι η εξεύρεση λύσης «δεν θα είναι εύκολη άσκηση». Η απώλεια [της αποστολής] θα αποτελέσει σημαντική οπισθοχώρηση  για όλα τα κράτη μέλη και για την ένωση και θα είναι αρνητική για την ασφάλεια στη Μεσόγειο  αλλά και για την ασφάλεια των ανθρώπων», είπε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών  Heiko Maas δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να μοιραστεί  ένα μέρος της ευθύνης με άλλους πρόθυμους εταίρους.

«Χρειαζόμαστε την αποστολή Σοφία, τώρα και στο μέλλον», είπε.

Στο μεταξύ και η Ισπανία, που υιοθετούσε ηπιότερη γραμμή, φαίνεται πως σκληραίνει και πάλι τη στάση της προς τους μετανάστες –και ισχυρίζεται πως φέτος έχουν φτάσει στην Ισπανία πολύ περισσότεροι μετανάστες απ’ ότι στην Ιταλία ή την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 27.994 μετανάστες έφθασαν  στην Ισπανία, 19.761 στην Ιταλία και 18.529 στην Ελλάδα.

– Κατά την προχθεσινή συνάντηση των 27 υπουργών Άμυνας στη Βιέννη, καμία χώρα δεν πρόσφερε λιμάνια για πλοία με πρόσφυγες, εξοργίζοντας την Ιταλία, αναφέρει ανταπόκριση των Euractiv και Reuters.

Η Ιταλίδα υπουργός είπε ότι “δεν είναι πλέον δυνατόν να είναι η Ιταλία το μόνο λιμάνι αποβίβασης και να δέχεται όλους τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα.”

Η Αυστρία,, πρότεινε να χρησιμοποιήσουν τα κράτη – μέλη στρατιωτικές δυνάμεις για να ενισχύσουν τους συνοριοφύλακες της ένωσης εμποδίζοντας την είσοδο μεταναστών χωρίς έγγραφα. Η Γερμανία και άλλες χώρες εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αυστριακό σχέδιο.

— Σύμφωνα με δημοσιεύματα αθηναϊκών ΜΜΕ, έχουν συλληφθεί δύο άτομα ως διακινητές. Πιθανολογείται ότι πρόθεσή τους ήταν να μεταφέρουν από την Τουρκία στην Ιταλία, μετανάστες από τη Συρία και το Ιράκ, παρακάμπτοντας την καταγραφή τους στην Ελλάδα, γράφει η deutschlandfunk σε κείμενο με τίτλο: GriechenlandKüstenwache hält Migranten auf dem Weg nach Italien auf

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα μέσα στον Ιούλιο, η οποία προβλέπει ότι οι μετανάστες που συλλαμβάνονται στα γερμανο-αυστριακά σύνορα μπορούν να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα εντός 48 ωρών.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις, οι συμμορίες διακίνησης υπόσχονται στους μετανάστες ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν στη Γερμανία αν καταφέρουν να διαφύγουν επιτυχώς. Οι ελληνικές δυνάμεις Ασφαλείας ανακαλύπτουν σήμερα σχεδόν καθημερινά ομάδες μεταναστών σε σκάφη από την Τουρκία στην Ιταλία.

— Για μία Βερολινέζα σε ελληνική φυλακή επειδή βοηθούσε πρόσφυγες, γράφει το περιοδικό  Focus σε κείμενο με τίτλο Weil sie Flüchtlingen half: Berlinerin im Griechen-Knast.

Η πρόσφυγας από τη Συρία Sarah Mardini, αθλήτρια κολύμβησης, βραβευμένη με το βραβείο Bambi και φοιτήτρια κοινωνικών και οικονομικών επιστημών, κατηγορείται από τις ελληνικές αρχές ότι βοηθούσε διακινητές να φέρουν παράνομα πρόσφυγες στη Λέσβο.

Ο δικηγόρος της Χάρης Πέτσικος υποστηρίζει ότι κατά τη διενέργεια παράνομων πράξεων που της αποδίδονται, η Mardini δεν βρισκόταν καν στην Ελλάδα.

Φοβερή πρόταση της Αυστρίας: Στρατός των χωρών-μελών στα σύνορα της Ευρώπης…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: