Όλοι στη Νέα Υόρκη, αλλά χωρίς εξελίξεις: Να μας πουν επιτέλους τι λύση θέλουν στην Κύπρο




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αν και ανέκαθεν υπήρχαν «περίεργες αντιλήψεις» ανάμεσα σε παράγοντες της κυπριακής και ελλαδικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής ότι το Κυπριακό δεν λύνεται επειδή δεν θέλουν οι Ελληνοκύπριοι, τον τελευταίο καιρό τα πράγματα γίνονται πολύ πιο σοβαρά.

Ορισμένοι εκφράζουν έντονα τη δικαιολογημένη αγωνία τους για το αδιέξοδο και πολύ σωστά κάνουν, αλλά επιχειρηματολογούν για τη σημερινή κατάσταση και για τις αρνητικές συνέπειες με τέτοιο τρόπο που δίνουν την εντύπωση ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει ένα βήμα, τότε το Κυπριακό θα λυθεί.

  • Αξίζει να διαβαστούν και να ακουστούν οι ομιλίες και οι τοποθετήσεις ακόμη και μελών της διαπραγματευτικής ομάδας και εύλογα θα δημιουργηθούν αρκετά ερωτήματα. Προσπαθούν να πουν κάτι και δεν ολοκληρώνουν την σκέψη τους, αλλά τα συμπεράσματα είναι εμφανή. Και επειδή πρόκειται για σοβαρά άτομα με σημαντικό ρόλο στα πολιτικά και διπλωματικά δρώμενα του τόπου, ενδεχομένως να ξέρουν κάτι παραπάνω.

Γι’ αυτό, απαιτείται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να έχουν τα κότσια να βγουν και να πουν τι ξέρουν που δεν ξέρει ο κόσμος -αν έγινε κάτι στις κλειστές αίθουσες- ή να ομολογήσουν τι είδους λύση θέλουν στην Κύπρο και να μη μασάνε τα λόγια τους. Άλλωστε, αν πιστεύουν ότι έχουν δίκαιο και ότι δεν υπάρχει άλλη οδός, να το πουν ξεκάθαρα στους πολίτες, με γνώση και επιχειρήματα.

  • Το πρώτο ενδεχόμενο λοιπόν είναι οι ίδιοι να ήταν μάρτυρες σε συνομιλίες και συναντήσεις ή να είχαν έγκυρη ενημέρωση, εξάγοντας το συμπέρασμα ότι η τουρκική πλευρά εμφανίστηκε εντελώς διαφοροποιημένη σε σχέση με τις γνωστές πάγιες θέσεις της και προσφέρθηκε ειλικρινά να αποδεχθεί μια λειτουργική και δημοκρατική λύση, για τη δημιουργία ενός κανονικού κράτους, χωρίς τουρκικά στρατεύματα, εγγυήσεις και τις γνωστές παράλογες απαιτήσεις της.

Κι ενώ υπήρξε αυτή η πρωτοφανής τουρκική αλλαγή, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχασε μια μοναδική ευκαιρία.

  • Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι οι ίδιοι να μη τολμούν να πουν δημόσια αυτά που υποστηρίζουν.

Δηλαδή, ότι για να λυθεί το Κυπριακό θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να βάλει κι άλλο νερό στο κρασί της και για την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και για τη διατήρηση των εγγυήσεων μέσα από νέα μορφή -όπως αναφέρει και ο Αντόνιο Γκουτέρες στο περιβόητο πλαίσιό του- και για το περιουσιακό και για το εδαφικό και για τους έποικους και για την αναλογία Ελλήνων και Τούρκων και για τους υδρογονάνθρακες και μαζί με όλα αυτά οι Ελληνοκύπριοι να αποδεχτούν και την εκ περιτροπής προεδρία και το δικαίωμα βέτο για όλες σχεδόν τις αποφάσεις της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Επομένως, είτε συμβαίνει το πρώτο (κάτι που είναι ηλίου φαεινότερο ότι είναι πολύ δύσκολο να ισχύει λόγω μια σειράς ντοκουμέντων και πραγματικοτήτων), είτε συμβαίνει το δεύτερο, η εικόνα που εκπέμπεται είναι τραγική επειδή εμφανίζονται Ελληνοκύπριοι, που, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγορούν την ελληνοκυπριακή πλευρά ως υπεύθυνη για τη μη λύση του Κυπριακού, αθωώνοντας ουσιαστικά τους κατακτητές της πατρίδας μας και τους λεηλάτες του πολιτισμού μας.

  • Λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας, το Κυπριακό δεν λύθηκε ούτε με τον Μακάριο, ούτε με τον Κυπριανού, ούτε με τον Βασιλείου, ούτε με τον Κληρίδη, ούτε με τον Παπαδόπουλο, ούτε με τον Χριστόφια, ούτε με τον Αναστασιάδη.

Ο εκάστοτε πρόεδρος της Κύπρου και ο κάθε κομματάρχης μπορεί να χρησιμοποίησε το Κυπριακό για εσωτερική κατανάλωση και για προεκλογικές σκοπιμότητες. Μπορεί να μη χειρίστηκε σωστά το εθνικό ζήτημα, σύμφωνα με το κριτήριο και την ιδεολογία του καθενός μας. Αυτή όμως η καταδικαστέα τακτική δεν μπορεί να επισκιάζει την εγκληματική πολιτική της Τουρκίας και την αποδεδειγμένη πάγια επιδίωξή της για μόνιμο έλεγχο της Κύπρου. 

  • Τι θα γίνει στη Νέα Υόρκη

Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ εκτιμούν ότι δεν θα προκύψουν εξελίξεις στο Κυπριακό, κατά την περίοδο της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το τι σκοπεύει να πράξει ο Γενικός Γραμματέας, εντούτοις φαίνεται να απομακρύνεται η πιθανότητα για να γίνει τριμερής συνάντηση.

Ο Γ.Γ. θα πραγματοποιήσει τις καθιερωμένες χωριστές συναντήσεις του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα. Ο πρόεδρος της Κύπρου θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από τις 22 έως τις 29 Σεπτεμβρίου και ο κ. Ακιντζί από τις 25 έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά το θέμα της τριμερούς συνάντησης, ο Αντόνιο Γκουτέρες είτε δεν θα πάρει το ρίσκο, στην παρούσα φάση, για μια νέα προσωπική προσπάθεια εάν η ενημέρωση που θα έχει από την Τζέιν Χολ Λουτ δεν αφήνει περιθώρια για ενθαρρυντικές προοπτικές, είτε θα θελήσει να δει από κοινού τους Αναστασιάδη και Ακιντζί την τελευταία στιγμή, πριν αναχωρήσουν από τη Νέα Υόρκη, με σκοπό να τους παρουσιάσει την κατάσταση έως έχει και να ζητήσει από τους ίδιους να του πουν τι προτείνουν ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, εκτός από τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών, Νίκο Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  • Άλλα ζητήματα που θα επηρεάσουν

Επειδή το Κυπριακό δεν ήταν ποτέ αυτόνομο θέμα και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επηρεάζεται από γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή, αναμένεται κι αυτή τη φορά ότι οι τρίτοι θα κινηθούν ανάλογα προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τα συμφέροντά τους, με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις προοπτικές που διαγράφονται, όπως:

  • – Η περαιτέρω ένταση στις αμερικανοτουρκικές και ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις.
  • – Η κατάσταση στη Συρία και ποια θα είναι η πορεία των ρωσικών-τουρκικών σχέσεων, μετά την επικείμενη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν.
  • – Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει των νέων γεωτρήσεων μέσα στο φθινόπωρο και οι πιθανές αντιδράσεις άλλων χωρών.

Όλα αυτά δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο το Κυπριακό και θα είναι ζητήματα που θα ειπωθούν στις διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου της Γ.Σ. Αναμένεται με ενδιαφέρον αν ο Τούρκος πρόεδρος θα παραστεί στην καθιερωμένη δεξίωση του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ. Βέβαια, τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Ερντογάν, είναι απρόβλεπτοι και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να προκύψει εκείνες τις μέρες.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς ενδεχομένως να έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι εργασίες της 73ης συνόδου της Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών θα ξεκινήσουν στις 18 Σεπτεμβρίου και η ημέρα έναρξης της γενικής συζήτησης υψηλού επιπέδου θα είναι η Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, με τις ομιλίες της προέδρου της ΓΣ, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και των ηγετών της Βραζιλίας και των ΗΠΑ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Στα βουνά της Κύπρου ταιριάζουν ελαιόδεντρα και όχι σημαίες: Το νησί αποζητά την ειρήνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: