Στα βουνά της Κύπρου ταιριάζουν ελαιόδεντρα και όχι σημαίες: Το νησί αποζητά την ειρήνη




Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL

Ευχαριστώ επειδή αρχίσατε να διαβάζετε αυτό το άρθρο. Ακόμα και αν δεν συμφωνείτε μαζί μου, σας ευχαριστώ επειδή μπαίνετε στον κόπο να διαβάσετε το άρθρο μου. Σας ευχαριστώ επειδή αν και λέω ότι «εγώ ούτε Τούρκος ούτε Έλληνας είμαι, μόνο Κύπριος», το δέχεστε αυτό με κατανόηση.

Σας ευχαριστώ επειδή μαντέψατε ορθώς ποιοι είναι εκείνοι που μας προκάλεσαν αυτούς τους μπελάδες σε τούτο το νησί, ποιοι γελούσαν και χόρευαν την ώρα που εμείς χύναμε το αίμα ο ένας του άλλου και ποιοι μοίρασαν την πατρίδα μας στα δυο.

  • Σας ευχαριστώ επειδή δεν αποκαλείτε «ευτυχισμένη ειρηνευτική επιχείρηση» την επιχείρηση εισβολής και κατοχής της Τουρκίας του 1974, δεν σκοτώσατε κανέναν αιχμάλωτο σε αυτό τον πόλεμο και σώσατε όσους θα δολοφονούνταν θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή σας.

Ουδέποτε θελήσατε ένωση και διχοτόμηση. Επειδή δεν θελήσατε ένωση οι Έλληνες σας ανακήρυξαν προδότες και επειδή δεν θελήσατε διχοτόμηση οι Τούρκοι σας ανακήρυξαν προδότες. Δεν εγκαταλείψατε το νησί παρά το γεγονός ότι βρεθήκατε μπροστά σε ένα δίκοπο μαχαίρι. Δεν σας έπιασε η ηττοπάθεια και δεν παρεκκλίνατε καθόλου από τον ορθό δρόμο.

Σας ευχαριστώ γι’ αυτό σας το θάρρος. Ακόμα και αν δεν ξέρετε ότι οι άγνωστοι δράστες των εγκλημάτων είναι ουσιαστικά γνωστοί, ποιος κατέδωσε τον Αυξεντίου στο κρησφύγετό του στον Μαχαιρά και ποιοι δολοφόνησαν τους Φαζίλ Οντέρ, Αϊχάν Χικμέτ, Αχμέτ Γκιουρκάν και Ντερβίς Καβάζογλου, σας ευχαριστώ επειδή γνωρίζετε ποιοι έδωσαν την διαταγή.

  • Σας ευχαριστώ επειδή δεν νιώσατε καμία απολύτως αμφιβολία, όπως και εγώ, ότι στα βουνά ταιριάζουν ελαιόδεντρα και όχι σημαίες. Ξέρω πόσο αγαπάτε την παλιά Κύπρο που τώρα υπάρχει στις ασπρόμαυρες κιτρινισμένες φωτογραφίες. Έχετε φυλάξει στην καρδιά σας τα άσπρα σπίτια της Κερύνειας που δεν ξεπερνούσαν τους δύο ορόφους, τον καταπράσινο Καραβά και την καταπράσινη Λάπηθο. Δεν σας πέρασε καθόλου από το μυαλό ότι μια μέρα θα μπορούσαν να πατήσουν εισβολείς αυτή την ωραία πόλη. Έφυγαν οι νεκροί, έμειναν οι ζωντανοί. Σας ευχαριστώ επειδή μπορείτε να κοιτάτε το μέλλον χωρίς να ξεχνάτε το παρελθόν.

Δεν ευχαριστώ τον Μακάριο, ο οποίος δεν δίστασε να εκφωνήσει λόγο για την ένωση ακόμα και αφότου έγινε Πρόεδρος της Κύπρου, αλλά ευχαριστώ τον Μακάριο, ο οποίος πήγε στο νοσοκομείο με σαράντα αστυνομικούς για να σώσει Τουρκοκύπριους που κρατούνταν εκεί από μέλη της ΕΟΚΑ το 1963 και τους έσωσε.

Σας ευχαριστώ επειδή αν και αφήσατε του κόσμου την περιουσία στον νότο δεν αγγίξατε καθόλου τις ελληνοκυπριακές περιουσίες λάφυρα στον βορρά και μάλιστα δεν πήρατε ούτε βελόνα από κανένα ελληνοκυπριακό σπίτι. Ευχαριστώ τον αγαπητό μου φίλο Αλί Οσμάν.

  • Τον ευχαριστώ επειδή δεν πυροβόλησε πέντε Ελληνοκύπριους άμαχους χωρικούς τους οποίους του είχε παραδώσει ο διοικητής του στη Μόρφου για να τους σκοτώσει και τους άφησε ελεύθερους λέγοντάς τους «φύγετε» και επειδή έφαγε ξύλο από τον διοικητή του γι’ αυτό.

Δεν σας ευχαριστώ επειδή φοβηθήκατε και δεν συμμετείχατε στην κηδεία του Φαζίλ Οντέρ που δολοφόνησε η οργάνωση και απαγόρευσε την συμμετοχή στην κηδεία του. Δεν σας ευχαριστώ ούτε για το γεγονός ότι δεν υπερασπιστήκατε και δεν προστατεύσετε την Σαμπιχά Χικμέτ, η οποία έζησε έντονες παρενοχλήσεις μετά την δολοφονία του συζύγου της.

Δεν σας ευχαριστώ επειδή δεν προσφέρατε την βοήθειά σας στην κυρία Ιλκάι την σύζυγο του Κουτλού Ανταλί, η οποία πήγε να ψάξει την αλήθεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αλλά σας ευχαριστώ επειδή γεμίσατε ασφυκτικά αυτή την πλατεία μιλώντας για λύση και ειρήνη. Σας ευχαριστώ επειδή δεν μιλάτε για «κηδεμονία» στην πολύχρονη κατοχή στην Κύπρο και μιλάτε για κατοχή.

Δεν σας ευχαριστώ επειδή δεν αγωνίζεστε σοβαρά για παράδοση του Βαρωσιού στους παλιούς της ιδιοκτήτες, την αφαίρεση της σημαίας που υποδαυλίζει το μίσος στο βουνό, τον αφοπλισμό και την αποστρατικοποίηση του νησιού και δεν υπερασπιστήκατε τις τέσσερις ελευθερίες των Κυπρίων χωρίς όρους, αλλά σας ευχαριστώ επειδή είστε οικολόγοι, ζωόφιλοι και φεμινίστριες. Ευχαριστώ τους νέους μας οι οποίοι δεν πήγαν στρατό ακούγοντας την φωνή της συνείδησής τους και ρίσκαραν να τιμωρηθούν γι’ αυτό.

Σας ευχαριστώ επειδή λυπηθήκατε για την βάρβαρη δολοφονία του Σολομού και του Τάσου. Σας ευχαριστώ επειδή επιδείξατε την λεπτότητα να μνημονεύσετε τα εγκλήματα στο Παλαίκυθρο, στην Άσσια, στην Κερύνεια και στην Καρπασία την ώρα που μνημονεύετε τα εγκλήματα στα χωριά Τόχνη, Μάραθα, Αλόα και Σανδαλάρη.

  • Δεν ευχαριστώ όσους είπαν όχι στο Σχέδιο Ανάν επειδή είναι οπαδοί του στάτους κβο αντίπαλοι της λύσης, αλλά ευχαριστώ όσους είπαν όχι επειδή κατάλαβαν ότι ήταν ένα σχέδιο που ετοιμάστηκε για την Τουρκία. Δείχνετε στους νεκρούς την αγάπη, τον σεβασμό και την στοργή που δεν δείξατε για τους ζωντανούς. Όπως σε όλες τις επαρχίες του κόσμου είστε και εσείς κουτσομπόληδες και ζηλοφθονείτε ο ένας τον άλλο.

Παρά ταύτα συμφιλιώνεστε γρήγορα ακόμα και αν κρατάτε μούτρα. Όταν συναντηθείτε με κάποιο τον οποίο δεν αγαπάτε καθόλου κάνετε χειραψία και τον ρωτάτε τι κάνει. Σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Σας ευχαριστώ επειδή μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε μέχρι τέλους αυτό το άρθρο που έχει μπόλικες ατέλειες.

Ευχαριστώ και γι’ αυτά που ξέχασα να σας ευχαριστήσω. Σας ευχαριστώ από τώρα επειδή πιστεύω ότι οπωσδήποτε θα κάνετε μια επανάσταση στην ζωή σας μια μέρα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Οι δολοφόνοι του Ίντλιμπ και της Κύπρου: Εσείς είστε αυτοί που θα μας φέρετε την ειρήνη;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: