Με την πλάτη στον τοίχο ο Ορμπάν για το μεταναστευτικό: Βέβαιες θεωρούνται οι κυρώσεις στην Αυστρία




Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, καθώς και η ύπατη εκπρόσοπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ, δήλωσε πως πρόκειται να ερευνηθεί από επιτροπές, η κατάσταση σχετικά με τους μετανάστες σε Αυστρία και Ιταλία, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποσύρει τη στήριξη στο κόμμα του.

Ο Αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχ πρότεινε την συγκρότηση κοινής πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το κόμμα FIDESZ του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

«Προσκαλώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα του να εργαστούμε μαζί για το μέλλον σε μια κοινή πολιτική ομάδα της ΕΕ!», δήλωσε ο Στράχε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στράχε και Όρμπαν τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μιας πιο σκληρής γραμμής έναντι των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αναμένεται να αποφασίσουν για την έναρξη της προκαταρκτικής φάσης του άρθρου 7 που αφορά στην παραβίαση του κράτους δικαίου σε βάρος της Ουγγαρίας, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Βουδαπέστης στην ΕΕ.

Η συζήτηση ήταν θυελλώδης σήμερα το απόγευμα στο Στρασβούργο με την συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτικών ομάδων να καταγγέλλουν την πολιτική Όρμπαν.

Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη.

Οργισμένος Ορμπάν τα βάζει με όλους

Την άποψη ότι η ΕΕ, με ενδεχόμενη απόφασή της να ενεργοποιήσει την διαδικασία του άρθρου 7 για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας λόγω της ύπαρξης σαφούς κινδύνου κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ένωση, καταδικάζει μια ολόκληρη χώρα και ένα ολόκληρο έθνος, διατύπωσε ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο την Τρίτη.
To ΕΚ συζήτησε ­την κατάσταση στην Ουγγαρία και την έκθεση της Ευρωβουλευτού Judith Sargentini. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι παρόλο που γνωρίζει ότι η έκθεση θα εγκριθεί με πλειοψηφία, ο ίδιος παρευρίσκεται σήμερα στο ΕΚ για να υπερασπιστεί τις θέσεις τους.
Επέκρινε τους Ευρωβουλευτές ότι καταδικάζουν μια ολόκληρη κυβέρνηση και ένα έθνος που εργάστηκε σκληρά και έχυσε αίμα στο παρελθόν για να υπερασπιστεί τις χριστιανικές του αξίες και ξεσηκώθηκε ενάντια στο Σοβιετικό στρατό. Όταν ήρθε η ώρα ανοίξαμε τα σύνορά μας και εδώ βρίσκομαι για να υπερασπιστώ τη χώρα μου, τους Ούγγρους και την δημοκρατία και ανεξαρτησία τους. Ο Ορμπάν είπε ότι η έκθεση προσβάλλει την τιμή του ουγγρικού έθνους και περιέχει ασάφειες και ανακρίβειες και πρόσθεσε ότι οι όποιες διαφορές μας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να καταγγέλλουμε και να δαχτυλοδείχνουμε μια χώρα.

Μίλησε για παραβίαση συμφωνιών την οποία παρομοίασε με χαστούκι στην ίδια την ΕΕ λέγοντας ότι καταδικάζεται ο ουγγρικός λαός γιατί αποφάσισε ότι δεν θέλει η χώρα του να είναι χώρα μεταναστών. Δεν δέχομαι τις όποιες απειλές και εκβιασμούς κατέληξε ο Ούγγρος Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός Ορμπάν βρίσκεται στην εξουσία από το 2010 και κατηγορείται για επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου και των ελευθεριών των μη κυβερνητικών οργανώσεων καθώς και κακομεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών.

Με την άνοδό του στην εξουσία το 2010, ο Ορμπάν πέτυχε ευρεία συνταγματική μεταρρύθμιση, εγγράφοντας στο Σύνταγμα τις αξίες του «χριστιανισμού» και της «παραδοσιακής οικογένειας».
Πιέσεις έχουν επιβληθεί και στην ανωτάτη εκπαίδευση και κυρίως στο Central Europe University που ιδρύθηκε από τον Τζορτζ Σόρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται το άρθρο 7 της συνθήκης της Λισαβόνας για κυρώσεις κατά κράτους μέλους της ΕΕ.

Την αποσαφήνιση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών της πρόθεσης της νέας ύπατης εκπροσώπου του για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ, για την αποστολή ομάδας στην Αυστρία που θα εξετάσει την πολιτική της στο προσφυγικό, ζήτησε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς σε σημερινές δηλώσεις του στην Βιέννη.

Η Μισέλ Μπασελέ, η οποία υπήρξε στο παρελθόν πρόεδρος της Χιλής, είχε ανακοινώσει χθες την αποστολή ομάδων στην Αυστρία και την Ιταλία για να εξετάσουν την εκεί συμπεριφορά απέναντι σε μετανάστες, επισημαίνοντας, ως προς την Αυστρία, πως “η προτεραιότητα που δίνει στην επαναπροώθηση μεταναστών από την Ευρώπη, χωρίς να έχει διασφαλιστεί, ότι πληρούνται κεντρικές διεθνείς υποχρεώσεις σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μέτρο προστασίας”.

Στις δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος, τονίζοντας πως σε καμία άλλη χώρα δεν ασκείται τόσο φιλοπροσφυγική πολιτική όπως στην Αυστρία, απαίτησε αποσαφηνίσεις ως προς ποιες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων φέρεται να υπάρχουν στην Αυστρία, οι οποίες, όπως είπε, υπονοούνταν χθες από την ύπατη εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και ειδικότερα “πώς και γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση” για διεξαγωγή ελέγχου στην χώρα του.

Νωρίτερα, σε άλλες δηλώσεις του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επικρίνει την Μισέλ Μπασελέ για “πολιτική προκατάληψη”, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως “η εξέταση από τον ΟΗΕ θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις μίας πρώην σοσιαλίστριας πολιτικού απέναντι στην Αυστρία”, ενώ, εκπρόσωπός του πρόσθετε αργότερα πως η πρώην πρόεδρος της Χιλής είναι και μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Κατά την άποψή του Αυστριακού καγκελάριου, για να διατηρηθεί η αξιοπιστία του ΟΗΕ απαιτείται “πλήρης διαφάνεια”, και ο ίδιος ελπίζει πως, “έπειτα από μία ταχεία αποσαφήνιση της κατάστασης στην Αυστρία, ο ΟΗΕ θα ασχοληθεί και πάλι με εκείνες τις χώρες στις οποίες βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη τα βασανιστήρια και η θανατική ποινή και όπου παραβιάζονται σε καθημερινή βάση οι ελευθερίες της γνώμης, του Τύπου, της θρησκείας και των συγκεντρώσεων”.

Από την πλευρά του, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και νυν αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, Κρίστιαν Κερν, κατήγγειλε ως “κακογουστιά πρώτου μεγέθους” την σύσταση του Σεμπάστιν Κουρτς προς την ύπατη εκπρόσωπο του ΟΗΕ, να ασχοληθεί καλύτερα με χώρες όπου βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη βασανιστήρια και θανατική ποινή.

Υπενθυμίζεται, πως η Μισέλ Μπασελέ, η οποία ανέλαβε αρχές Αυγούστου ύπατη εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπήρξε σε νεαρή ηλικία θύμα βασανιστηρίων στην διάρκεια της αιμοσταγούς δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ στη Χιλή και είχε αναγκαστεί να διαφύγει από την χώρα της, για να γίνει δεκτή στην τότε Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία.

Αναλυτές στη Βιέννη επισήμαιναν απόψε πως και ο προκάτοχος της Μισέλ Μπασελέ στη θέση του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ιορδανός Ζείντ Ράαντ αλ Χουσείν, είχε ασκήσει έντονη κριτική στην αυστριακή πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες και στους αλλοδαπούς, ειδικότερα μετά την θέσπιση από την αυστριακή κυβέρνηση των ανώτερων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην χώρα.

Τσίπρας: Κάποιοι στην Ευρώπη κάνουν εκ του ασφαλούς πολιτική με τα λεφτά της Ε.Ε.

“Κάποιοι στην Ευρώπη, εκ του ασφαλούς, βεβαίως, μπορούν να κάνουν πολιτική με τα λεφτά της Ε.Ε., διότι είναι α λα καρτ η αλληλεγγύη για αυτούς. Κάποιοι στην Ε.Ε. μπορούν να κάνουν πολιτική εκ του ασφαλούς, επίσης, διότι οι χώρες τους είναι περίκλειστες και έχουν χερσαία σύνορα και όχι θαλάσσια. Και κάποιοι στην Ε.Ε. μπορεί να θυμούνται τις ευρωπαϊκές αξίες όποτε τους συμφέρει.” είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας στους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τους μετανάστες έφεραν οι πόλεμοι προκάλεσαν το μεταναστευικό κύμα στην Ευρώπη και πως καμία χώρα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς αλληλεγγύή.

“Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Και άκουσα και ένα συνάδελφό σας να μιλάει για προδοτικό μέλλον της Ευρώπης. Λοιπόν, η λογική του ο καθένας μόνος του και η λογική πρώτα η Ελλάδα, πρώτα η Γαλλία, πρώτα η Ιταλία, θα είναι μια λογική η οποία θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αποσύνθεση. Και, ακριβώς, αυτό το θέμα προσπάθησα να θίξω με την ομιλία μου.” κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: