Με γεμάτη ατζέντα ο Νίκος Χριστοδουλίδης πάει τον Νοέμβριο για συνομιλίες στην Ουάσινγκτον




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στις 8 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Η επίσκεψη κρίνεται ως σημαντική λόγω και της συγκυρίας αλλά και των θεμάτων που θα βρίσκονται στην ατζέντα. Είναι προφανές πως ο κ. Πομπέο θα μπορούσε να συναντήσει τον Κύπριο ΥΠΕΞ (όπως και τον κ. Κοτζιά) στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως έπραξε και με άλλους ξένους αξιωματούχους.

Επέλεξε, ωστόσο, να τους προσκαλέσει στην Ουάσινγκτον, τον Νοέμβριο (Χριστοδουλίδη) και τον Δεκέμβριο (Κοτζιά). Σημειώνεται ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε επισκεφθεί και στο παρελθόν την Ουάσινγκτον.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, από τις συναντήσεις Χριστοδουλίδη στην αμερικανική πρωτεύουσα αναμένονται και ανακοινώσεις που θα αφορούν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Τις συζητήσεις θα απασχολήσουν τα Ενεργειακά, το Κυπριακό και η περιφερειακή συνεργασία.

  • Θα συζητήσουν τις έρευνες της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ και τη διεύρυνση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το πεδίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας θα βρίσκεται στην Κύπρο στο τέλος αυτής της εβδομάδας για συζητήσεις με την κυπριακή κυβέρνηση. Όπως είναι γνωστό, συζητήσεις με τις ενεργειακές εταιρείες είχαν και στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας της Κύπρου.
  • Η αμερικανική κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στο θέμα της διαμόρφωσης μιας σοβαρής εναλλακτικής οδού μεταφοράς αερίου, θεωρώντας πως η ανατολική Μεσόγειος μπορεί να καταστεί τέτοια.
  • Οι ΗΠΑ θεωρούν πως μπορεί να διαμορφωθεί και ενισχυθεί ένας άξονας που ξεκινά από την Πολωνία, περνά από τα Βαλκάνια, Ελλάδα, Κύπρο και καταλήγει στο Ισραήλ.
  • Από πλευράς της Λευκωσίας θα τεθεί, επίσης και το Κυπριακό καθώς και το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Παράλληλα με τα πιο πάνω, που σε μεγάλο βαθμό συνδέονται, αναμένεται ότι στις 10 Οκτωβρίου στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου. Σε αυτήν αναμένεται να ανακοινωθεί και η θεματική συμμετοχή της Γαλλίας στον άξονα αυτό. Εξάλλου, στις 20 Δεκεμβρίου, στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, που θα φιλοξενηθεί από το Τελ Αβίβ, θα προσκληθεί και ο Ιταλός Πρωθυπουργός για να υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό Eastmed.

Νικήθηκε η κοινωνική στάση του «δεν μας νοιάζει»: Η απαγωγή που ξύπνησε συνειδήσεις…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: