Έφτασε η ώρα της απελευθέρωσης; Στα δικαστήρια προσφεύγει ξανά ο πάστορας




Ο Άντριου Μπράνσον, ο Αμερικανός πάστορας που κρατείται στην Τουρκία για υποτιθέμενες σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και συμμέτοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, θα προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας μετά την απόρριψη της τελευταίας προσφυγής για την απελευθέρωση του, που είχε κατατεθεί σε τοπικό δικαστήριο στη Σμύρνη.

Την είδηση μετέδωσε η εφημερίδα Hürriyet, επικαλούμενη δηλώσεις του συνηγόρου του Μπράνσον,  Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβούρτ.

Η αμερικανική πλευρά συνεχίζει να προσπαθεί με νόμιμα και νομικά μέσα να πιέσει τον πρόεδρο της Τουρκίας να απελευθερώσει τον Πάστορα. Μερικοί ελπίζουν ότι η νέα προσφυγή μπορεί να είναι επιτυχής αυτή τη φορά.

Η προσφυγή έρχεται ως συνέχεια προηγούμενης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο διέταξε την απελευθέρωση του Τούρκου δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλτάν με το σκεπτικό ότι η παρατεινόμενη επί μακρόν προφυλάκισή του εν αναμονή της δίκης για ενδεχόμενη εμπλοκή στο πραξικόπημα, παραβιάζει τα ατομικά του δικαιώματα. Ο Αλτάν απελευθερώθηκε τον περασμένο Ιούνιο

Ο Μπράνσον που κατοικούσε στη Σμύρνη επί είκοσι χρόνια, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016, αρκετούς μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, και κατηγορήθηκε για διασυνδέσεις με το κίνημα Γκιουλέν . Ο Μπράνσον επίσης κατηγορείται για συνδέσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).
Ωστόσο, οι διεθνείς παρατηρητές της υπόθεσης έχουν εκφράσει ισχυρές επιφυλάξεις για το κατηγορητήριο το οποίο βασίζεται σε εικασίες και ανώνυμες.

Η υπόθεση του πάστορα έχει γίνει προσωπικό στοίχημα για τον πρόεδρο Τραμπ που θεωρεί ότι εξαπατήθηκε απαό τον Ερντογάν όταν ο τελευταίος αθέτησε συμφωνία μεταξύ τους για την απελευθέρωση του Μπράνσον.

Τα “περίεργα” της Μεσογείου, ο Ταγίπ και οι ΗΠΑ: Ο ρόλος Αθήνας, Λευκωσίας, Καϊρου και Τελ Αβίβ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: