Ο Σαλβίνι απειλεί ωμά να στείλει πίσω στη Λιβύη 180 μετανάστες που βρίσκονται στη Λαμπεντούζα




Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι απείλησε σήμερα να στείλει πίσω στη Λιβύη τους περίπου 180 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και 3 ημέρες στα ανοικτά της νήσου Λαμπεντούζα, εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτό το ενδεχόμενο το αποκλείουν κατηγορηματικά οι ευρωπαϊκές αρχές, που κρίνουν πως η Λιβύη δεν αποτελεί «ασφαλές» λιμάνι, μια προϋπόθεση που επιβάλλεται από το διεθνές ναυτικό δίκαιο.

«Είτε η Ευρώπη θα αποφασίσει με σοβαρότητα να προσφέρει στην Ιταλία χειροπιαστή βοήθεια, αρχής γενομένης από τους 180 μετανάστες που βρίσκονται στο πλοίο Diciotti είτε θα αναγκαστούμε να (…)συνοδεύσουμε σε ένα λιμάνι της Λιβύης τους ανθρώπους που σώθηκαν στη θάλασσα» δήλωσε σήμερα ο Σαλβίνι.

Το πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής παραμένει εγκλωβισμένο από την Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Λαμπεντούζα, καθώς δεν το έχει δοθεί άδεια ελλιμενισμού με την ιταλική κυβέρνηση να αξιώνει από τη Μάλτα να αναλάβει τους μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό.

Η κυβέρνηση της Μάλτας, που επέτρεψε την Τετάρτη να δέσει σε λιμάνι της το πλοίο Aquarius με 141 επιβάτες, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απάντησε ότι οι μετανάστες του Diciotti αρνήθηκαν τη βοήθεια ενός μαλτέζικου πλοίου διότι ήθελαν να μεταβούν στη Λαμπεντούζα.

19/08/2018 18:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Ρώμη, Ιταλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: