Καμία σκέψη για οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, λέει η Γερμανία: Στο προσκήνιο το ΔΝΤ




«Το ζήτημα γερμανικής βοήθειας για την Τουρκία δεν βρίσκεται αυτή την στιγμή στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης», τόνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Την απάντηση αυτή έδωσε στην επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, η οποία πρότεινε να εξεταστεί η πιθανότητα παροχής οικονομικής βοήθειας από το Βερολίνο στην Άγκυρα.

«Μπορεί να φτάσουμε στην κατάσταση στην οποία η Γερμανία να πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία – ανεξαρτήτως των πολιτικών διαφορών με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν», είχε δηλώσει η κυρία Νάλες, τονίζοντας ότι «η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ, το οποίο δεν μπορεί να μας είναι αδιάφορο», καθώς «είναι προς το συμφέρον όλων μας η χώρα να παραμείνει οικονομικά σταθερή».

Ο κ. Ζάιμπερτ από την πλευρά του επανέλαβε ότι το Βερολίνο ενδιαφέρεται για μια οικονομικά σταθερή Τουρκία, αλλά απέρριψε τις υποθέσεις που θέλουν την γερμανική κυβέρνηση να ωθεί την ‘Αγκυρα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Είναι θέμα της Τουρκίας να αποφασίσει αν θέλει να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ», δήλωσε και διευκρίνισε ότι το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας δεν περιλαμβάνεται ούτε στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν τον επόμενο μήνα η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, όταν ο τελευταίος θα επισκεφθεί την Γερμανία.

Σημειώνουμε ότι ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας που πρότεινε στον Τούρκο ομόλογό του να προσφύγει η Τουρκία στο ΔΝΤ, όπως αποκάλυψε το περιοδικό Σπίγκελ.

«Αφελή και εκτός πραγματικότητας», χαρακτήρισε την πρόταση της κυρίας Νάλες ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων (FDP) Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, επισημαίνοντας ότι «το να πετάξουμε από το παράθυρο χρήματα, θα ήταν πολύ κυνικό για τους Γερμανούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές». Πρόσθεσε δε ότι ούτε από οικονομική άποψη έχει νόημα να δοθεί βοήθεια στην Τουρκία, καθώς η κρίση της δεν αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. «Με την οικονομική βοήθεια δεν θα σταθεροποιηθεί το διεθνές οικονομικό σύστημα, αλλά μόνο το σύστημα του Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπσντορφ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
20/08/2018 14:31

Η Μέρκελ σπρώχνει την Τουρκία στο ΔΝΤ: Ο γαμπρός του Ερντογάν απέρριψε την πρόταση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: