Η ώρα των σημαντικών αποφάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας για τα F16 Viper έφτασε




Ρεπορτάζ: Hellas Journal

Η αναβάθμιση των 85 F-16, του μαχητικού στόλου, της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί μια απόφαση στην οποία βασίζεται η ΠΑ για τα επόμενα 25 χρόνια καθώς θα δώσει τεράστια πνοή στα Ελληνικά αεροσκάφη .

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, 12 αεροσκάφη τον χρόνο θα βγαίνουν από την γραμμή παραγωγής της ΕΑΒ ενώ το πρωτότυπο θα είναι έτοιμο σε δυο χρόνια από σήμερα, δηλαδή το 2020.

Ήδη η γραμμή παραγωγής, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ενημερώνονται οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας έχει ξεκινήσει να δημιουργεί τμήματα που θα τοποθετηθούν τα 85 αεροσκάφη F-16 της χώρας μας κι αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να φτάσει και το πρώτο μαχητικό στην Αμερική. Από εκεί και ύστερα τα περισσότερα θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να φτάσουν στην ΕΑΒ κι από εκεί να ξεκινήσει το μεγάλο στοίχημα για το αύριο της αεροπορίας.

Θα είναι άθλος να βγουν 12 κατ’ έτος λένε οι ειδικοί

Άνθρωποι που έχουν εργαστεί για χρόνια πάνω σε μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη σημειώνουν πως το χρονοδιάγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ολοκληρωθεί το 2027 και τα 85 αναβαθμισμένα F-16 Viper να έχουν αποδοθεί στην δύναμή της. Η ΕΑΒ κακά τα ψέματα είναι υποστελεχωμένη και μετά τις συνταξιοδοτήσεις ιδιαίτερα έμπειρου προσωπικού πάνω σε πολλούς τύπους αεροσκαφών, δεν υπήρξε αναπλήρωση των κενών θέσεων με έμπειρο προσωπικό ή νέες προσλήψεις.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, έχει τεράστιες απαιτήσεις και οι 60 προσλήψεις τεχνικού προσωπικού είναι άγνωστο αν θα φτάσουν μιας και οι ειδικοί λένε πως κανονικά χρειάζεται ο τριπλάσιος αριθμός προσωπικού.

Οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν τώρα!

Στην αεροπορική φαρέτρα της Ελλάδας είναι γνωστό πως υπάρχουν τα λεγόμενα έξυπνα όπλα για τα 30 αεροσκάφη F-16 Block 52 Adv του Αράξου και με την επερχόμενη αναβάθμιση σίγουρα θα πρέπει αυτή η φαρέτρα να επεκταθεί στις Πτέρυγες Μάχης της Κρήτης και της Λάρισας μιας και αυτά τα αεροσκάφη που θ’ αναβαθμιστούν δεν γίνεται να κλειδώνουν στους φορείς τους όπλα πολλών δεκαετιών πίσω.

Σημαντικό είναι πως πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα αν στα 85 αναβαθμισμένα F-16 της ΠΑ θα υπάρχει το ατρακτίδιο σκόπευσης Sniper καθώς χάρη σ’ αυτό, τα χέρια του ιπταμένου λύνονται από πολλή μεγάλη απόσταση, με καταδείξεις επίγειων στόχων, κρούση εναντίον αυτών των υποστρατηγικών σημείων αλλά και απέναντι σε εχθρικό μαχητικό.

Αυτά έως στιγμής στο υπάρχον πρόγραμμα δεν αναφέρονται κι αν συμβεί το αντίθετο, αυτό άραγε για την Ελλάδα τι θα σημαίνει; Επιπλέον κόστος;

«Σιωπητήριο» και για την Ασπίδα των αναβαθμισμένων F-16

Το σύστημα ASPIS, αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας του αεροσκάφους και γι’ αυτό κανείς δεν μιλά…

Για το ASPIS, υπάρχει και πρόγραμμα αναβάθμισης του υφιστάμενου σε ASPIS II. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συμπληρωματικό που είχε έρθει κατά την προμήθεια των F-16 Block 52 Adv της 116 ΠΜ.

Στα Advance τοποθετήθηκε και είναι πλήρως λειτουργικό, πλην όμως η αναβάθμιση όλων των συστημάτων των υπολοίπων F-16 της ΠΑ, 10 χρόνια μετά την έλευση των τελευταίων F-16 αγνοείται και κανείς δεν αναφέρει το παραμικρό για το κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί.

Η σύμβαση ήθελε κάποιες τροποποιήσεις αρχικά και πέρασε από πολλά κύματα ενώ Ελλάδα και Αμερική προχώρησαν σε νέα διαπραγμάτευση το 2009. Ύστερα ξεκίνησε η κρίση και κάπου εκεί χάνονται τα ίχνη του τι μέλλει γενέσθαι. Από την Ελληνική πλευρά άλλωστε είχαν αρχίσει τα προβλήματα αποπληρωμής. Εκείνο που θ’ ακούσει κανείς από τα χείλη Αξιωματικών είναι πως το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά και η τοποθέτηση του ASPIS στ’ αεροσκάφη προχωρά.

Ωστόσο πέρα απ όλα αυτά τίθεται πλέον θέμα συμβατότητας του ASPIS II με το νέο πρότυπο που είναι το F-16 Viper. Πέραν από αόριστες τοποθετήσεις δεν έχει διευκρινιστεί από κανέναν αν ο προϋπολογισμός του προγράμματος προμήθειας καλύπτει και αυτή την παράμετρο ή θα χρειαστεί επιπλέον κόστος και γι’ αυτό.

Το ASPIS είναι το σύστημα αυτοπροστασίας των Ελληνικών μαχητικών και καμία άλλη αεροπορία δεν το έχει καθώς η κάθε μια έχει τα δικά της δεδομένα που θέλει για τα δικά της αεροσκάφη.

«Ν.Μ.Α» από το 2009 στο σήμερα

Έτσι είχε γραφτεί τότε, εννέα χρόνια πριν, «Ν.Μ.Α», δηλαδή νέο μαχητικό αεροσκάφος και η αναζήτηση ακόμη συνεχίζεται, την ώρα που η τουρκική απειλή ολοένα και γιγαντώνεται.

Το 2009 είχε ξεκινήσει η διαδικασία νέου μαχητικού για τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Τότε είχαν προκριθεί δυο αεροσκάφη, το F-16 Block 60 και το Γαλλικό Rafale και τα δυο πλέον δεν θα τα πούμε ξεπερασμένα αλλά έως έναν βαθμό είναι καθώς δεν διαθέτουν τις stealth δυνατότητες.

Όμως οι εταιρίες προχωρούν και δίνουν τη δική τους μάχη για να φανούν αντάξιες χιλιάδων αγοραστών. Ήδη είναι έτοιμη η Τρίτη έκδοση του Rafale, το F-3 και πρόκειται να πετάξει επίσημα το 2019, σε λίγους μήνες. Ταυτόχρονα οι Γάλλοι έχουν βάλει μπροστά και για την επόμενη γενιά του μαχητικού αυτού με την έκδοση F-4.

To F-35 που προμηθεύεται και η γειτονική Τουρκία, είναι το «Ιερό Δισκοπότηρο» όλων των μεγάλων αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Για τον λόγο αυτό θεωρείται το λογικό επόμενο βήμα που θα συμπληρώσει τον υφιστάμενο εκσυγχρονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς οι δυο τύποι F-16 Block 70 Viper και F-35 είναι σχεδιασμένα για να αλληλοσυμπληρώνονται στο αεροπορικό πεδίο μάχης.
Αυτό θα είναι το αντικείμενο μελέτης των ανθρώπων της Πολεμικής Αεροπορίας που θα πρέπει να σχεδιάσουν τη μελλοντική μορφή αεροπορικής ισχύος του όπλου σε άμεση συνάρτηση με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας δεδομένου ότι η προμήθεια νέου μαχητικού είναι μεγάλη δαπάνη, όμως είναι απαραίτητη για την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

Συνεχίζεται η φουρτούνα για τις πυραυλακάτους: Θα φέρει μπουνάτσα το νέο νομοσχέδιο ;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: