Συνεχίζεται η φουρτούνα για τις πυραυλακάτους: Θα φέρει μπουνάτσα το νέο νομοσχέδιο ;




Ρεπορτάζ: Hellas Journal

Νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση της σύμβασης επί εξάμηνο με τα ναυπηγεία της Ελευσίνας έως ότου ολοκληρωθούν οι δυο πυραυλάκατοι «Καραθανάσης» και «Βλαχάκος» βρίσκεται προ των πυλών του κοινοβουλίου, η οποία έχει ως κύριο στόχο τη μέριμνα για τους εργαζόμενους.

Το θέμα της τύχης των πολεμικών πλοίων και των εργαζόμενων των ναυπηγείων ήδη έχει απασχολήσει τη Βουλή από τον περασμένο Ιούνιο με ερωτήσεις βουλευτών.

Τα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την ναυπήγηση των δυο πυραυλακάτων είναι πολλά, με πρώτο χαμένο το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό που ακόμη βρίσκεται εν αναμονή της ένταξης στον στόλο των δυο υπερσύγχρονων πλοίων. Από την άλλη πλευρά, οι επιτελείς στον στόλο αλλά και στο ναυτικό επιτελείο, δείχνουν με κάθε τρόπο πως αγνωμοσύνη προς τους εργαζόμενους δεν υπάρχει και γι’ αυτό το λόγο έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες προκειμένου να τελειώσει το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης.

Με αυτή τη ρύθμιση, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου άμυνας, το χέρι θα μπει ξανά στην τσέπη ώστε να αποπερατωθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες στις πυραυλακάτους και επιτέλους να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό ώστε να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες δοκιμές, εν όρμω και εν πλω μέχρις ότου αποδοθούν ως μάχιμες μονάδες του στόλου στη Διοίκηση ταχέων σκαφών.

Έως τις αρχές του περασμένου Μαΐου οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων που απασχολούνται με τα δυο πολεμικά πλοία, έστω και με «μεσοβέζικες» λύσεις έπαιρναν ορισμένα χρήματα, παρά το γεγονός πως το Πολεμικό Ναυτικό είχε φροντίσει να υπάρχουν τα χρήματα που έφταναν το 70% του μισθού των πολύτιμων συνεργατών του στα ναυπηγεία.

Όμως τα περιθώρια στένεψαν πάρα πολύ και η κάνουλα έκλεισε με αποτελέσματα η μοναδική λύση να είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που πλέον είναι καθημερινό φαινόμενο με στάσεις εργασίας από νωρίς το πρωί έως το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων θέλουν να πιέζουν τη διοίκηση για τα δεδουλευμένα, όμως αυτή η πίεση μετακινείται και στο Πολεμικό Ναυτικό που βλέπει ότι η πυραυλάκατος «Καραθανάσης» έχει πέσει στο νερό χωρίς να έχουν τοποθετηθεί τα οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου ενώ η πυραυλάκατος «Βλαχάκος», θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο. Όλοι παραδέχονται πως το Πολεμικό Ναυτικό είχε αγοράσει τα πάντα για τα πλοία κι’ αυτά περιμένουν δίπλα στην αλμύρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν και δίνουν ελπίδες, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από τουλάχιστον τρεις επενδυτές από το εξωτερικό για τα ναυπηγεία και εκεί ποντάρει τόσο η Ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι το μόνο το οποίο ζητούν είναι να υπάρχει δουλειά και να μπορούν να πληρώνονται.

Το Hellas journal είχε γράψει πριν λίγο καιρό πως η πυραυλάκατος «Καραθανάσης» έχει βρεθεί ήδη στο νερό και πως έχει ζητηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό να παραλάβει το πλοίο. Ωστόσο από το ΓΕΝ σε καμία περίπτωση δεν θέλησαν να προχωρήσουν σ’ αυτή την υλοποίηση από τη στιγμή που τα συστήματα του σκάφους και κυρίως το σύστημα μάχης, δεν έχουν τοποθετηθεί.

Πηγές από το υπουργείο εθνικής άμυνας σημείωναν με νόημα πως αυτή η νομοθετική ρύθμιση θα έχει στόχο ν’ αναπνεύσουν οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων από την οικονομική δυσπραγία στην οποία έχουν βρεθεί, χωρίς απολύτως καμία δική τους ευθύνη.
Ωστόσο τόνιζαν πως χρήματα θ’ αποδεσμεύονται πλέον αναλόγως με την πρόοδο των εργασιών στα πλοία που ετοιμάζονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και βέβαια πλέον, επειδή έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι, θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος από επιτελείς του πολεμικού ναυτικού που θα δίνουν το πράσινο φως για ν’ ανοίγει η οικονομική κάνουλα.

Οι Ειδικές Δυνάμεις ετοιμάζονται για νέο όπλο: Οι συζητήσεις για αναβάθμιση του εξοπλισμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: