Η επιβεβαίωση της μεγάλης αλήθειας προκάλεσε τελικά ταραχές στην παιδεία της Κύπρου




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΠΕΤΤΑ*

Δεν άργησε και πολύ για να φανούν ποιες ήταν οι προθέσεις της κυβέρνησης στην πρόσφατη συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις στο προεδρικό την Πέμπτη 23 Αυγούστου. Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει να σου και την απόρριψη των εισηγήσεων της κυβέρνησης από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Η απόρριψη ήταν εμφανής και δόθηκε την ίδια στιγμή εντός της αίθουσας από την ουσία των προτάσεων που δεν διαφοροποιείτο το σκεπτικό αλλά ο τρόπος παρουσίασης τους. Το κυριότερο λάθος στην όλη υπόθεση ήταν η ανοργανωσιά της κυβέρνησης και ήταν εμφανής η μη προετοιμασία της που οδήγησε σε λάθη τακτικής που έδωσαν έναυσμα για νέους αγώνες από μέρους των εκπαιδευτικών.

Επί τόπου οι οργανώσεις έδωσαν την απάντηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να περάσει θετικά από τα συμβούλια τους, ειδικά όταν θα παρουσιαζόταν το θέμα ως «εξαγορά» συνειδήσεων σε λεφτά με προσαυξήσεις, μοριοδοτήσεις, ετήσιες χορηγίες κ.λ.π. και  θα ήταν καλύτερα να αποσύρονταν τα μέτρα και να άρχιζε ένας διάλογος από την αρχή της σχολικής χρονιάς που θα καταπιανόταν με όλα τα θέματα.

Αυτό που κυριάρχησε ήταν ένας υπό τύπον πλειστηριασμός από μέρους της κυβέρνησης μέχρι που το ποσό να φθάσει το ένα τρίτο του ποσού των αποκοπών που προέρχονταν από τις απαλλαγές των 4 μέτρων που ακολούθως έγιναν 5 αλλά θα γίνουν 35 στο τέλος (περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώ από τα σχεδόν 7).

Τι λέει όμως η πρόταση της κυβέρνησης που έτσι και αλλιώς μετά την απόρριψη της από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις το υπουργείο παιδείας με ανακοίνωση του την έχει αποσύρει.

  • Βιολογικός Παράγοντας: Η μείωσης της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο από δύο σε μια διδακτική περίοδο, θα αντισταθμιστεί με μια προσαύξηση για κάθε επηρεαζόμενο.
  • Παράγοντας Αρχαιότητας: Όσον αφορά τους Βοηθούς Διευθυντές περιορίζεται η μείωση της απαλλαγής από τον διδακτικό χρόνο όπως πιο κάτω:
    1. Από 12 στις 13 διδακτικές περιόδους
    2. Από 10 στις 12 διδακτικές περιόδους
  • Από 8 στις 9 διδακτικές περιόδους
  • Υπεύθυνος Τμήματος: Η μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο από δύο σε μια περίοδο, θα αντισταθμιστεί από «μοριοδότηση» της μιας περιόδου των αντίστοιχων εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του Σχεδίου Αξιολόγησης που θα συζητηθεί στη συνέχεια. Θα εξασφαλιστεί τρόπος ούτως ώστε να μεταφερθούν κάποιες των αρμοδιοτήτων του Υπευθύνου Τμήματος στην εκάστοτε Γραμματεία του Σχολείου.
  • Νεοσειρχόμενοι: Αναστέλλεται προσωρινά το μέτρο κατάργησης της απαλλαγής τους για τον βιολογικό παράγοντα και θα ακολουθήσει διάλογος επί του θέματος.
  • Συνδικαλιστικά: Έναντι του χρόνου που μέχρι τώρα παραχωρείται στους αξιωματούχους των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ), θα παραχωρηθεί χρόνος ίσος με δύο εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης σε κάθε Οργάνωση και συμπληρωματικά θα δοθεί κρατική χορηγία ύψους 100 χιλιάδων ευρώ στην ΟΛΤΕΚ και από 175 χιλιάδες στις άλλες δύο.
  • Ταυτόχρονα θα υπάρξει άμεση έναρξη διαλόγου, με τακτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του, επί των ακολούθων:
    1. Συνολικός Εξορθολογισμός σου Συστήματος Απαλλαγών, με στόχο την ενσωμάτωση των απαλλαγών στο νέο σύστημα αξιολόγησης.
    2. Σχέδιο Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών και Μαθητών
  • Ταμείο Προνοίας νεοεισερχομένων Εκπαιδευτικών.
  1. Ασφάλεια και Υγέια στα Σχολεία.
  2. Υλικοτεχνική υποδομή, Ανεγέρσεις – Αναβαθμίσεις Σχολικών Μονάδων.
  3. Επιπλέον επιμορφώσεις Εκπαιδευτικών για βελτίωση μαθησιακών αποτελεσμάτων.
  • Ενίσχυση προγράμματος πρόληψης ουσιών.
  • Πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ (Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης).
  1. Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης (για παραβατικότητα).
  2. Ειδική Εκπαίδευση άτομα ΑΜΕΑ (με αναπηρίες).
  3. Μονάδες Ειδικής Εκπαίδευσης (με ειδικές ικανότητες).
  • Στήριξη αναλφάβητων (ενισχυτική διδασκαλία).
  • Παιχνιδότοποι.
  • Αθλητικές Εγκαταστάσεις.
  1. Γραμματειακό Προσωπικό στην προδημοτική.

Σημειώνεται: πως το υπόλοιπό της εξοικονόμησης (2/3), θα διατεθεί για την πρόσθετη χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων όπως τα πιο πάνω.

  • Σε περίπτωση αποδοχής του συνόλου των πιο πάνω, η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει για χρονική διάρκεια έξι μηνών ειδική διευθέτηση για δυνατότητα Πρόωρης Αφυπηρέτησης στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία από το 58ον έτος για την Δημοτική Εκπαίδευση και για από το 60ον έτος για την Μέση Εκπαίδευση, χωρίς την εφαρμογή των επιβαρύνσεων που ισχύουν σε περιπτώσεις πρόωρης αφυπηρέτησης.

Πιο μεγάλη προχειρότητα δεν μπορούσε να υπάρξει και όλα έγιναν «της ώρας» και αλά κάρτ.

Η αλήθεια για τα ωράρια εργασίας και τους μισθούς των εκπαιδευτικών της Κύπρου

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις φανερά απόδειξαν στην κυβέρνηση ότι οι αριθμοί που η ίδια έθετε ως αντιπαράθεση προηγουμένως ήταν μόνο για το θεαθήναι και την παραπλάνηση. Ούτε ο μέσος όρος των μαθητών ίσχυε, ούτε ότι δουλεύουν πιο λίγο από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους, επίσης ούτε ότι αμείβονται πιο πολλά, αλλά ούτε και το ποσοστό του ΑΕΠ για την εκπαίδευση (5,7% αντί 6,4% που παρουσίαζαν) και τέλος ούτε το ποσοστό μισθοδοσίας από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠ (40% αντί 90%)  . Αποδείχτηκε ότι αυτά ήταν συνθήματα για να τα περάσουν τα εντεταλμένα παπαγαλάκια την προπαγάνδα στην κοινή γνώμη. Όλα κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος και αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση δια του υπουργού παιδείας και πολιτισμού είτε δια άλλων αξιωματούχων μεταδίδει στατιστικά και στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

  • Αυτό αποτελεί πρόταση αναξιοπιστίας και μομφής έναντι του ίδιου του υπουργού παιδείας που έχει κυριολεκτικά «πέσει» στα μάτια της κοινής γνώμης.

Στην προτεινόμενη συμφωνία διαβλέπει κανείς  την πρόθεση της κυβέρνησης να τα κάνει όλα αυτά που αναγράφονται υπό την προϋπόθεση ΜΟΝΟ αν γίνουν οι αποκοπές των απαλλαγών. Δηλαδή δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να κάνει όλα αυτά τα ζητήματα που αναφέρονται στο σημείο 6 εκτός και αν γίνουν οι αποκοπές!!!

Στην κοροϊδία της κυβέρνησης δεν χρειάστηκε να «σπαταληθεί» όλος ο χρόνος μέχρι την Δευτέρα και για την απάντηση των οργανώσεων και αυτό φάνηκε από τις προθέσεις της βάσης των εκπαιδευτικών που κυριολεκτικά πήραν «φωτιά» τα ΟΧΙ στα κοινωνικά δίκτυα από το πρώτο λεπτό που δημοσιοποιήθηκαν οι προτάσεις. Έτσι μέχρι νωρίς το βράδυ οι δύο από τις τρεις οργανώσεις είχαν έτοιμη την αρνητική απάντηση. Σύσσωμες και οι τρεις οργανώσεις έδωσαν την αρνητική τους απάντηση στις προτάσεις της κυβέρνησης το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Αυγούστου.

Οι προτάσεις διαπνέονται από ένα λογιστικό χαρακτήρα με απόπειρες εξαγορασμού, προσαυξήσεων, υποσχέσεων και εξευτελισμού των εκπαιδευτικών του τύπου θα σου έκοβα 6 σου δίνω πίσω τα 2 και θα πρέπει να πάρεις το ένα τώρα και άμα είσαι καλό παιδί θα σου δώσω σύντομα και το άλλο ένα, και εγώ ως κυβέρνηση θα κάνω με τα δικά σου λεφτά όσα έργα φθάσουν με τα λεφτά σου (αλήθεια πόσα έργα τέτοια μπορούν να γίνουν) βλέπεις που είμαι αρκετά γενναιόδωρος μαζί σου!!!

Ούτε την παραμικρή κουβέντα δεν άνοιξε για τα 300 και επιπλέον άτομα που θα μείνουν άνεργοι εξ αιτίας αυτών των αποκοπών και το παράξενο είναι ότι μερικοί είναι και «αορίστου» χρόνου που δεν γνωρίζει κανένας την πρόθεση της κυβέρνησης μιας και δεν μπορούν να μείνουν άνεργοι έτσι και αλλιώς. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να αναστείλει τα μέτρα ούτως ώστε αρκετά άτομα να μπορέσουν να βρουν εργασία κατά την διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς.

  • Το κυρίαρχο στοιχείο όμως είναι ότι όλα αυτά τα μέτρα κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσουν εκτός από τους εκπαιδευτικούς που το έχουν μυριστεί!!! Θα σταματήσουν όταν και αφού διαλυθεί το Δημόσιο Σχολείο!!!

Αν διαλυθεί το Δημόσιο Σχολείο ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ πρέπει να το καταλάβουν ότι η μεσαία και η χαμηλή τάξη θα μένουν αμόρφωτοι…

Αυτό που φαίνεται να φαντάζει ως πραγματικό σενάριο και αυτό προέρχεται από τις μέχρι τώρα πληροφορίες από τις έρευνες για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού είναι ότι η «τρύπα» στο οικονομικό είναι πολύ μεγάλη και φοβούνται να μην μαθευτεί. Ένας λόγος που δεν θέλουν να μαθευτεί θα είναι η απειλή ακόμα και με κατάρρευση της οικονομίας ή καταγγελία της συμφωνίας των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων από την Ελληνική με σκοπό την απορρόφηση και άλλων εγγυήσεων ή άμεση καταβολή τους.

Ξανά πίσω στο θέμα μας, άμεσα ο υπουργός παιδείας μετά την ανακοίνωση των εκπαιδευτικών οργανώσεων έδωσε το σύνθημα για απόσυρση των προτάσεων και εμφάνιση των τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών που είχαν ανασταλεί.

Εδώ δόθηκε και το εναρκτήριο λάκτισμα για το παιχνίδι «πολέμου» που προβλέπεται να αρχίσει. Την ίδια μέρα έγινε το «σώσε» καθώς οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κάλεσαν τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, κ.α.) για ενημέρωση και είχαν θετική ανταπόκριση και συμπαράσταση στο δίκαιο του αγώνα τους. Συμπαράσταση επίσης ανακοίνωσαν άμεσα ο Σύνδεσμος Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ (Τεχνολογικού Πανεπιστημίου), η Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας, οι επαρχιακές συντονιστικές επιτροπές ΕΣΕΜ των Μαθητών σχεδόν από όλες τις πόλεις εκτός της Λεμεσού, η Παγκύπρια  Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και τέλος μεγάλος αριθμός συνδέσμων γονέων των σχολείων (οι απλοί πραγματικοί γονείς που δεν έχουν πολιτικές ή άλλες βλέψεις) άρχισαν να ανακοινώνουν την συμπαράσταση τους προς τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών παραβαίνοντας την αυστηρή οδηγία που τους είχε αποστείλει η φιλοκυβερνητική ηγεσία των συνομοσπονδιών τους για να μείνουν μακριά από τέτοια υποστηρικτική συμπεριφορά.

  • Η φιλοκυβερνητική ηγεσία των συνομοσπονδιών των γονέων Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης είχαν συνάντηση ενημέρωσης με τον πρόεδρο της δημοκρατίας και όπως αναμένετο εξέφρασαν την ευαρέσκεια τους για τις προσπάθειες του προέδρου και κάλεσαν τις δύο πλευρές σε «διάλογο» με σκοπό να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ οι εκπαιδευτικές οργανώσεις προχώρησαν στο πρώτο μέτρο κατά της κυβέρνησης καλώντας τους συνδέσμους Διευθυντών Μέσης και Βοηθών Διευθυντών Α’ και Βοηθών Διευθυντών για να μην παρουσιαστούν στην συνάντηση με τον υπουργό στις 30 Αυγούστου και ούτε να κάνουν συναντήσεις των διευθύνσεων των σχολείων κατά τον Αύγουστο.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της κυβέρνησης που δια μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου απείλησε τους διευθυντές ότι όποιος δεν υπακούσει η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα. Δυστυχώς αυτά αποκαλύπτουν το «κενό» αυτής της κυβέρνησης όσον αφορά τις αντιλήψεις της για την παιδεία.

  • Μερικοί διευθυντές απάντησαν αυτόβουλα μέχρι που ο Σύνδεσμος των Διευθυντών εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση που αναφέρεται ότι θα υπακούσουν στην εκπαιδευτική τους οργάνωση πράγμα που εξόργισε την κυβερνητική πλευρά. Περαιτέρω απειλές «έπεσαν» και από τον υπουργό παιδείας Χαμπιαούρη όπου είπε ότι θα συναντηθούν την Δευτέρα με τον Γενικό Εισαγγελέα για να βρεθεί τρόπος να δικάσουν τους Διευθυντές, βοηθούς διευθυντές και εκπαιδευτικούς που δεν θα υπακούσουν. Αν είναι ποτέ δυνατόν να συμβαίνουν τέτοιες συμπεριφορές σε νόμιμες δημοκρατικές χώρες.

Δυστυχώς έχουμε περάσει σε ανακοινώσεις μέτρων που δεν περιέχουν καθόλου δημοκρατικές διαδικασίες και η όλη ατμόσφαιρα θυμίζει γεγονότα του Πολυτεχνείου του 1973 και αν επαληθευτούν σίγουρα θα θρηνήσουμε θύματα αλλά το πιο σίγουρο θα είναι ότι θα υπάρχουν εκατέρωθεν!!!

Η πορεία και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό αναμένεται να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα και θα είναι μια καθαρά πολιτική πλέον συγκέντρωση που θα παρασύρει στο διάβα της πολλούς!!!

Τα δε απεργιακά μέτρα των εκπαιδευτικών θα παραλύσουν κυριολεκτικά όλα τα σχολεία και τα παιδιά θα βρεθούν μόνα στα σχολεία ή ακόμα και στα σπίτια. Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσουν αλλά αν λάβουμε υπόψη από τις ενδείξεις και τις προθέσεις των εκπαιδευτικών τότε μιλάμε για μεγάλο πάθος…

  • Έχουν κυριολεκτικά εξευτελιστεί όλο αυτό το καλοκαίρι λες και παρουσιαστεί ως οι χειρότεροι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο ενώ με στοιχεία του δικτύου Ευριδίκη που είναι δημοσιευμένα στο διαδίκτυο και μπορεί να τα βλέπει ο καθένας είναι αποδεδειγμένα στον μέσο όρο των υπολοίπων Ευρωπαίων εταίρων εκπαιδευτικών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κατέχουν νομικές γνωματεύσεις υψηλού επιπέδου που μπορεί να τις οδηγήσει στο να καταφύγουν στην τοπική δικαιοσύνη ή ακόμα και σε Ευρωπαϊκό Ανώτατο δικαστήριο και ένα είναι το σίγουρο ότι θα υπάρξουν σύντομα οδηγίες από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση της Κυπριακής κυβέρνησης αν όχι και πρόστιμο, μιας και υπάρχει οδηγία που ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση να προχωρεί σε αποκοπές χωρίς να διαβουλευθεί με τους εργαζόμενους.

Από αυτή την υπόθεση δεν φαίνεται να την βγάζει γερή αυτή η κυβέρνηση εκτός και αν προχωρήσει στην άμεση απόσυρση όλων ανεξαιρέτως των μέτρων αυτού που ονόμασε «εξορθολογισμό», στην παραίτηση του υπουργού παιδείας Χαμπιαούρη και αρχίσει διάλογο με επικεφαλής ένα νέο πιο αποδεκτό υπουργό παιδείας που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της αποτυχίας που διέπνεε τον συγκεκριμένο, για όλα τα θέματα της παιδείας από την ερχόμενη σχολική χρονιά που ήδη είναι προ των πυλών.

*Πανίκος Παπέττας
Βοηθός Διευθυντής Πληροφορικής
Γραμματέας ΟΕΛΜΕΚ Αμμοχώστου

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Αποδομώντας το «ψευδοϋπόμνημα» του Παιδείας που εστάλη στους Κύπριους εκπαιδευτικούς

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: