Η αλήθεια για τα ωράρια εργασίας και τους μισθούς των εκπαιδευτικών της Κύπρου




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΠΕΤΤΑ

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε τον τελευταίο καιρό για τα ωράρια εργασίας και τους μισθούς των Ελληνοκυπρίων εκπαιδευτικών. Για τον σκοπό αυτό ψάξαμε και βρήκαμε αρκετά στοιχεία που βασίζονται σε έρευνες που έγιναν κατά καιρούς και αναδεικνύουν το κάθε ένα από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τα ίδια τα στοιχεία του και σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μέλη.

Τα στοιχεία για τις εβδομάδες εργασίας που παραθέτουμε είναι χρονολογικά του 2011-2012 μιας και δεν υπάρχουν πρόσφατες αλλαγές στο ωράριο.

Ο πρώτος πίνακας (Πίνακας 1) δείχνει καθαρά ότι η Κύπρος βρίσκεται ακριβώς στον μέσο όρο των ημερών εργασίας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ είναι 4 όπως ακριβώς ο μέσος όρος και το ίδιο οι ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΓΙΩΝ που είναι 10.

Αυτό που διαφέρει είναι οι ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ που είναι 39 και είναι πιο πάνω από τον μέσο όρο του 38, που δείχνει ότι εργάζονται κατά μια εβδομάδα περισσότερο και επίσης οι ΘΕΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ που είναι 9 αντί 10 του μέσου όρου που δείχνει ότι επίσης εργάζονται κατά μια εβδομάδα περισσότερο.

Αν λάβουμε υπόψη ότι τα σχολεία στα διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαφορετικά ωράρια λειτουργίας που αρχίζουν μαθήματα από τις 7:30 – 9:00 πμ και τελειώνουν στις 1:35 – 5:00 μμ με διάλειμμα 1 – 2 ώρες τότε πρέπει να δούμε ότι οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν περίπου 6 – 7 ώρες ημερησίως κατά προσέγγιση μέσου όρου. Η Κύπρος με βάση τις 6 ώρες που διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί και την διαφορά των 2 εβδομάδων που ξεπερνά τον μέσο όρο όπως είδαμε στην πιο πάνω παράγραφο θα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς στον μέσο όρο.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη, για να μην κατηγορηθούμε ότι δεν είμαστε αντικειμενικοί, τις επιπλέον ώρες που οι Ελληνοκύπριοι εκπαιδευτικοί ευρίσκονται στα σχολεία για διδακτικό ή εκπαιδευτικό έργο όπως οι ενημερώσεις γονέων, συνεδριάσεις, θέατρα, εκδηλώσεις, αθλητικοί αγώνες, συνέδρια, επιμορφώσεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικές ημερίδες, ολυμπιάδες, διαγωνισμοί κ.α.

Επομένως όλα αυτά που ακούμε τον τελευταίο καιρό ότι οι Ελληνοκύπριοι εκπαιδευτικοί εργάζονται λιγότερο από τους συναδέλφους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταρρίπτονται ως ακόμα ένας «ελαφρύς» μύθος!!!

Στον επόμενο πίνακα (Πίνακας 2) παρουσιάζονται το Εβδομαδιαίο Ωράριο Διδασκαλίας και ο Κατώτατος Μισθός στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρώτο σημαντικό εύρημα είναι ότι στα πλείστα κράτη μέλη υπάρχει το βιολογικό θέμα μείωσης των διδακτικών περιόδων ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας ή άλλους διάφορους εκπαιδευτικούς λόγους που οδηγούν σταδιακά σε μείωση των περιόδων διδασκαλίας.

Αυτό καταρρίπτει σαν χάρτινο πύργο τις διάφορες δικαιολογίες για εισηγήσεις σχετικά με τις αποκοπές στις μειώσεις των εκπαιδευτικών από τις 24 στις 18 περιόδους και το τέταρτο σημείο αναφοράς των μέτρων του εξορθολογισμού που εισηγείται η κυβέρνηση κ. Αναστασιάδη μέσω του υπουργού παιδείας κ. Χαμπιαούρη. Αυτό φυσικά δεν εξ υπακούει ότι υπάρχει κάποια απαγόρευση για το μέτρο αυτό αλλά τουλάχιστον αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί από κοινού με τους εκπαιδευτικούς.

Όσο για το Μέσο Εβδομαδιαίο Ωράριο Διδασκαλίας αυτό είναι κατά μια ώρα περισσότερο από αυτό του μέσου όρου όλων των κρατών μελών που υποδηλώνει ότι υπάρχει και περισσότερος χρόνος εργασίας εβδομαδιαίως κατά μία ώρα για τους Κύπριους εκπαιδευτικούς (21 αντί 20 του μέσου όρου).

Ερχόμενοι στους μισθούς εδώ θα καταρριφθούν όλοι ανεξαιρέτως οι μύθοι μιας και ο Ετήσιος Κατώτατος Μισθός και ειδικά ο Ονομαστικός (26 περίπου χιλιάδες) παρόλο που ευρίσκεται κατά 2 και κάτι χιλιάδες περισσότερος από τον μέσο εντούτοις δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα με τα σημερινά δεδομένα μιας και θα πρέπει να αφαιρεθούν οι διάφορες αποκοπές στο μισθό όπως οι μόνιμες αποκοπές, προσωρινές αποκοπές και ιατρική περίθαλψη που καθιστούν τον μισθό ακόμα πιο κάτω από τον μέσο που είναι 24 περίπου χιλιάδες.

Έτσι ο μισθός των Ελληνοκύπριων εκπαιδευτικών είναι κάπου κοντά αν όχι και πιο κάτω από τον μέσο όρο των κρατών μελών και έτσι πάει περίπατο και αυτός ο μύθος. Ο Ελληνοκύπριος εκπαιδευτικός λοιπόν αμείβεται περίπου το ίδιο με τον μέσο όρο των συναδέλφων του στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα μισθολογικά αυτά δεδομένα απευθύνονται στη χρονιά 2013-2014 και δεν αντικατοπτρίζουν την πλήρη εικόνα μιας και οι εκπαιδευτικοί που εισήλθαν μετά το 2011 δεν έχουν ακόμα εφάπαξ ή ταμείο προνοίας αλλά ούτε και σύνταξη, ήδη άρχισαν να αφυπηρετούν φέτος και δεν θα έχουν καθόλου σύνταξη. Αν ληφθούν υπόψη και αυτά τότε ο μισθός θα πάει κατά πολύ κάτω από τον μέσο όρο.

Αντικείμενο αξιοσημείωτο είναι επίσης οι νεοεισερχόμενοι που φέτος έχουν υπαχθεί σε άλλη κλίμακα κατώτερη από αυτή που είχαν ως προϋπηρεσία με βάση τα χρόνια εργασίας τους. Το φαινόμενο αυτό θα κατεβάσει ακόμα πιο κάτω τον δείκτη από τον μέσο όρο.

Προτελευταίο σημείο είναι η Αγοραστική Αξία του Κατώτατου Μισθού, που εδώ όλα έχουν γίνει στάχτη και σκόνη μιας και η αγοραστική δύναμη του στην Κύπρο έχει πιάσει πάτο και σύμφωνα με στατιστικές της Eurostat ευρίσκεται στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980. Άρα μιλούμε ότι εδώ ο αριθμός (29 και κάτι χιλιάδες) θα πρέπει να πέσει πιο κάτω κατά πολύ από τον μέσο όρο που είναι 24 και κάτι χιλιάδες.

Τελευταίο σημείο ο Κατώτατος Μισθός ως % του Κατά Κεφαλή ΑΕΠ, που εδώ ενώ φαίνεται να είναι 125 και κάτι τοις εκατό εντούτοις θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι εκείνη την χρονολογία (2013-2014) το ποσοστό του ΑΕΠ ήταν κατά πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι το ποσοστό της παιδείας από το ΑΕΠ τότε είχε πέσει από το 8% στο 7 και κάτι και σήμερα είναι μόλις στο 5 και κάτι.

Αυτό καθιστά την Κύπρο να πέφτει ακόμα πιο κάτω από τον μέσο όρο αλλά εδώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν και τους άλλους μισθούς όπως και το προτελευταίο σημείο.

Τέλος, προσπαθήσαμε να δώσουμε μια εικόνα για όλα αυτά τα θέματα και προπαντός να αποδείξουμε με στοιχεία τι θέση κατέχουν οι Ελληνοκύπριοι εκπαιδευτικοί σε συνάρτηση με τους συναδέλφους τους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φαίνεται να καταρρίπτονται όλοι οι μύθοι που επικαλείται η κυβέρνηση κ. Αναστασιάδη για την επιβολή μέτρων με στόχο τον εξορθολογισμό στα οικονομικά της παιδείας.

Όλα τα μέτρα αποτελούν αποκοπές εφαρμόζοντας οικονομική αντί εκπαιδευτική πολιτική και σίγουρα δεν μπορεί να επικαλείται ότι «δουλεύουν το πιο λίγο και αμείβονται το πιο πολύ από τους άλλους συναδέλφους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η επιβεβαίωση της αλήθειας για την ταραχή στην παιδεία της Κύπρου: Κοινωνικό το πρόβλημα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: