Ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο η κρίση ΗΠΑ-Τουρκίας: Αξιοποίηση χωρίς ψευδαισθήσεις




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας δύσκολα θα επανέλθουν σε τροχιά ομαλότητας. Για να γίνει τούτο θα πρέπει να αλλάξει άρδην η σημερινή πολιτική της Τουρκίας. Το καθεστώς Ερντογάν έχει κάνει στρατηγικές επιλογές με τα ανοίγματα προς τη Ρωσία, το Κατάρ, και το Ιράν και αυτό προδήλως δεν συνάδει με τα αμερικανικά συμφέροντα. Ούτε ασφαλώς με τους νατοϊκούς σχεδιασμούς.

Είναι σαφές πως μέχρι και την παράδοση των ρωσικών πυραύλων S-400 η ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας δεν θα ομαλοποιηθούν, εκτός και εάν το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν κάνει πίσω. Κι αυτό θα γίνει στην περίπτωση κατά την οποία η Άγκυρα δεν θα αντέξει την πίεση, πολιτική και οικονομική.

Μέχρι τότε, εάν και εφόσον παραμένει η σημερινή κατάσταση πραγμάτων ως έχει, υπάρχει ένα δεδομένο, το οποίο είναι προς αξιοποίηση τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Λευκωσία: Η ρήξη στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Αυτό πώς επηρεάζει τον ελληνισμό και πώς αξιοποιείται προς όφελος των συμφερόντων μας;

  • Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως η Λευκωσία δίνει έμφαση στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα από εντατικό διάλογο για σημαντικό αριθμό θεμάτων, προαγγέλλοντας πως «σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις, που θα αποδεικνύουν τη στρατηγική φύση της σχέσης Λευκωσίας- Ουάσινγκτον».

Τι σημαίνει αυτή η αναβάθμιση θα φανεί στη συνέχεια και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Υπενθυμίζεται συναφώς πως η αναφορά του πρώην αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν πως η Κύπρος έχει καταστεί «γνήσιος στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ», δεν είχε πρακτικό αντίκρισμα. Η πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό δεν διαφοροποιήθηκε. Ούτε και η πολιτική της Ουάσινγκτον σήμερα άλλαξε σε σχέση με την Κύπρο και είναι προφανές πως η κρίση στις σχέσεις της με την Άγκυρα δεν αφορά το Κυπριακό.

Ωστόσο, από μια κρίση δημιουργούνται ευκαιρίες και δυνατότητες. Χωρίς ψευδαισθήσεις, επειδή οφείλουμε να γνωρίζουμε τις δυνάμεις και την εμβέλεια της χώρας, επιβάλλεται να γίνουν σχεδιασμοί αξιοποίησης αυτής της κρίσης. Η γεωγραφική θέση της Κύπρου έχει διαχρονικά στρατηγική σημασία. Έκπαλαι αυτή η γεωγραφική θέση αξιοποιείτο από τρίτους χωρίς να λαμβάνει ανταλλάγματα η Λευκωσία. Για να έχει κέρδος πρέπει να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πολιτική αξιοποίησης της δικής στρατηγικής υπεραξίας, σε μια λογική πάρε-δώσε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αρνητικές εμπειρίες από την αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πόσο καταστροφικά ήταν για τη χώρα και το λαό μας,  τα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή.

  • Στην πολιτική όλα κινούνται, τίποτε δε μένει στάσιμο πλην τα κολλημένα μυαλά στην Κύπρο που ακολουθούν την πεπατημένη.

Χωρίς να παρασυρόμαστε από αφελείς υπεραπλουστεύσεις, πρέπει να αναγνωριστεί πως  η σημερινή συγκυρία μπορεί να αξιοποιηθεί. Ορθολογιστικά και χωρίς κοντόφθαλμες προσεγγίσεις. Το τρένο θα περάσει ούτως ή άλλως, εάν θα είμαστε στο σταθμό θα το προλάβουμε. Εάν το παρακολουθούμε από μακριά θα το χάσουμε…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Οι ΗΠΑ διορθώνουν τα παλιά τους λάθη με την Τουρκία: Πρόβλεψη για μεγαλύτερη ένταση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: