Από την αρχαιότητα έως τους εξωγήινους μέσα από δυο εκθέσεις στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης




ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Ένας κόσμος από το μακρινό παρελθόν, που στεγάζεται μόνιμα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και ένας κόσμος από το μακρινό μέλλον, που φιλοξενείται προσωρινά στην οροφή του επιβλητικού αυτού κτηρίου στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν, ανταμώνουν μέσα στον χρόνο, αποτυπώνοντας τη διαρκή πορεία της τέχνης μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Ο πρώτος αφορά τον πολιτισμό της Κύπρου και ο δεύτερος έναν άγνωστο εξωγήινο πολιτισμό.

  • Τα κυπριακά εκθέματα είναι μοναδικής αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού έως το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου και αποτελούν τη συλλογή που φέρει το όνομα του αρχαιοκάπηλου Τσεσνόλα.

Όταν τον Απρίλιο του 2000, τα ευρήματα από την Κύπρο παρουσιάστηκαν σε ανακαινισμένες αίθουσες, με χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη, σε δελτίο Τύπου του Μουσείου είχε αναφερθεί ότι «όταν το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης άνοιξε το 1880, η συλλογή ήταν το επίκεντρο της προσοχής». Επίσης, επισημάνθηκε ότι «σε μια εποχή που οι ευρωπαϊκές ανασκαφές στη Μεσόγειο προκαλούσαν αίσθηση, η Συλλογή Τσεσνόλα (σ.σ. δηλαδή ο κλεμμένος πολιτιστικός θησαυρός της Κύπρου) βοήθησε να καθιερωθεί η φήμη του Μητροπολιτικού ως σημαντικό αποθετήριο κλασικών αρχαιοτήτων».

Οι επισκέπτες του μεγάλου νεοϋορκέζικου μουσείου έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν και να θαυμάσουν μέσα από τα ποικίλα εκθέματα των κυπριακών αιθουσών τη μακραίωνη πορεία του νησιού μας και συνάμα να ταξιδέψουν στα βάθη της ιστορίας. Στη συνέχεια, μπορούν να ανέβουν στην οροφή του μουσείου, όχι μόνο για να επιστρέψουν στο παρόν, έχοντας θέα τους ουρανοξύστες και το Σέντραλ Παρκ, αλλά και για να ταξιδέψουν στο άγνωστο αύριο μέσα από μια έκθεση με πρωτότυπα γλυπτά.

Τα δύο γλυπτά της έκθεσης «Ερχόμαστε εν ειρήνη», σύμβολα εξωγήινης παρουσίας, της εικαστικού Huma Bhabha (photo: metmuseum.org).

Από το 1987 που ξεκίνησε το πρόγραμμα με εκθέσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στoν υπαίθριο χώρο της οροφής του Μητροπολιτικού Μουσείου, που φέρει το όνομα: «The Iris and B. Gerald Cantor Roof Garden», η συγκεκριμένη έκθεση «Ερχόμαστε εν ειρήνη», και η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, θεωρείται από τις καλύτερες εκθέσεις γλυπτικής. Πρόκειται για ένα «πανίσχυρο ζευγάρι», όπως ειπώθηκε, επιβλητικών γλυπτών, που θα μπορούσε να είναι ένα μνημείο από το μακρινό μέλλον.

Τα γλυπτά αναδεικνύουν έναν εξωγήινο πολιτισμό. Ο τίτλος «We Come in Peace» έχει τις ρίζες του στην κλασική αμερικανική ταινία επιστημονικής φαντασίας «The Day the Earth Stood Still (1951)», που ήταν και η πρώτη κινηματογραφική ιστορία που αφορούσε την επαφή μεταξύ ανθρώπων και εξωγήινων.

  • Τα έργα είναι της Huma Bhabha και στέλνει σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα για τον πόλεμο, την αποικιοκρατία, την προσφυγιά και τις αναμνήσεις.

Η εικαστικός γεννήθηκε στο Καράτσι του Πακιστάν, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και σήμερα ζει στο Πουκίπσι της Νέας Υόρκης. Για την κατασκευή των δύο γλυπτών χρησιμοποίησε διάφορα υλικά (φελλό, στυροπρίονο, πλαστικό, αργίλιο) και τα έχυσε σε χαλκό. Τα έργα διατηρούν την εμφάνιση των πρωτότυπων υλικών τους, αλλά συνάμα εκπέμπουν αντοχή, στεναχώρια και αγωνία για τη ζωή. Πρόκειται για εξωγήινες – ανθρωποειδείς μορφές, που αιωρούνται ανάμεσα στο κενό, τη μνήμη, το σήμερα και το μέλλον. Σύμφωνα με την δημιουργό, τα γλυπτά αν και «έρχονται από το μέλλον», σκιαγραφούν τις σχέσεις των μεταναστών με τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων, όπως της Νέας Υόρκης, που αποτελεί μωσαϊκό εθνοτήτων, θρησκειών και γλωσσών.

Τα δύο γλυπτά στην υπαίθρια έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης χαρακτηρίστηκαν «γίγαντες που περπατούν στη Γη, αλλά χωρίς πρόθεση καταστροφής». Απεικονίζουν την ανησυχία και τον φόβο για τα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη μας και η παρουσία τους ερμηνεύεται ως «προειδοποιητικό μήνυμα».

Στην ουσία, τα δύο πρωτότυπα γλυπτά βρίσκονται σε διάλογο με τους θεατές για τα όσα βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα, λειτουργώντας σ’ έναν χώρο αμφισβητούμενων θεών και θεωριών. Ο μεταφορικός συμβολισμός τους ξεπερνάει τα όρια της σκέψης και του χρόνου. « Έρχονται εν Ειρήνη», αλλά φαίνεται ότι έχουν βρεθεί μέσα στην κόλαση.

Πηγή: «Ο Φιλελεύθερος» της Κύπρου

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ετοιμάζονται και πάλι να θυσιάσουν την Κύπρο: Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν είναι ανεξάρτητη

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: