Ετοιμάζονται και πάλι να θυσιάσουν την Κύπρο: Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν είναι ανεξάρτητη




Του Πανίκου Παναγιώτου

Η γεώτρηση στο οικόπεδο 10 από την αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο. Αμερικανικοί αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι η Τουρκία δεν θα επαναλάβει το ίδιο σκηνικό με την παρεμπόδιση γεώτρησης στο οικόπεδο 3 από την ιταλική ENI.

Αν όμως ο Ταγίπ Ερντογάν δώσει εντολή για να εμποδιστεί και αυτή η γεώτρηση, είναι δύσκολο να προβλεφθεί μέχρι σε ποιο βαθμό μπορούν να φτάσουν οι αντιδράσεις των ΗΠΑ.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τόσο για Κυπριακό όσο και για υδρογονάνθρακες, οι αμερικανικές κινήσεις θα καθοριστούν όχι με βάση τι θέλουν στην Ουάσινγκτον, αλλά ανάλογα με τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις του Ερντογάν σε άλλα ζητήματα που οδηγούν πλέον τις σχέσεις των δυο χωρών σε σημείο να κρέμονται από μία κλωστή.

  • Απ’ ότι φαίνεται, η κυβέρνηση Τραμπ έχει λάβει πλέον την απόφαση ό,τι δεν πάει άλλο η κατάσταση με τον Ερντογάν, επειδή προκαλεί μεγάλη ζημιά στα αμερικανικά συμφέροντα. Ο Αμερικανός πάστορας μπορεί να είναι μόνο η αφορμή. Οι βασικοί λόγοι της κρίσης στις σχέσεις των δυο χωρών είναι πολύ πιο σοβαροί.

Μέσα απ’ όλα αυτά θα επηρεαστεί η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή, άρα και το Κυπριακό. Αν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και η Κυβέρνηση Τραμπ αποφασίσει ακόμη και τη μεταφορά της βάσης από το Ιντσιρλίκ της ΝΑ Τουρκίας σε άλλη χώρα, τότε εκτιμάται ότι τέτοιες εξελίξεις δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται.

Ισραηλινά ΜΜΕ είχαν αναφέρει πρόσφατα ότι η Ουάσινγκτον επεξεργάζεται σχέδια για μεταφορά της αμερικανικής βάσης από το Κατάρ στη Σαουδική Αραβία, καθώς και τη μεταφορά της αεροπορικής δύναμης από το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας σε άλλη χώρα, πιθανόν στην Ελλάδα.

  • Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας αναμένεται να αποφασίσει τον Σεπτέμβριο αν θα καλέσει κοινή συνάντηση για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων και με βασική επιδίωξη τη σύγκληση μιας νέας διάσκεψης μέσα στο φθινόπωρο.

Η απόφασή του θα εξαρτηθεί από τα συμπεράσματα των συναντήσεων της Τζέιν Χολ Λουτ σε Λευκωσία, Άγκυρα, Αθήνα και Λονδίνο. Όπως εκτιμάται, αν και ο κατοχικός ηγέτης κινείται στο πλαίσιο των θέσεων της Τουρκίας, φαίνεται ότι για τον Γκουτέρες έχει σημασία τι ακριβώς θα ακούσει η ειδική σύμβουλός του στην Άγκυρα, επειδή ξέρει ότι η θέση της για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα θα κρίνει ξανά την έκβαση της νέας προσπάθειας.

Την ίδια στιγμή όμως, δεν πρέπει να λησμονάμε ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ στην ουσία δεν είναι και τόσο ανεξάρτητη. Το έδειξε το 2004 με το σχέδιο Ανάν. Επομένως, η όποια απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό δεν θα ληφθεί στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, αλλά κάπου αλλού.

Και λόγω του γεγονότος ότι οι αμερικανοτουρκικές και ισραηλινοτουρκικές σχέσεις οδηγούνται από το κακό στο χειρότερο, κάποιοι κύκλοι μπορεί να ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν ή ακόμη και να προσφέρουν την Κύπρο για τα δικά τους σχέδια. Δεν θα είναι η πρώτη φορά…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Εδώ δεν έχουν σχέδιο Ά, το σχέδιο Β τους μάρανε τρομάρα τους: Κάτι δεν πάει καλά στη Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: