Αν δεν αφεθούν ελεύθεροι οι Αμερικανοί υπήκοοι δεν θα βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ευθεία προειδοποίηση, ότι η Τουρκία πρέπει να αφήσει άμεσα ελεύθερους τον Πάστορα Άντριου Μπράνσον και τους άλλους Αμερικανούς υπηκόους, που βρίσκονται φυλακισμένοι στις τουρκικές φυλακές, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, Μάικ Πομπέο, σήμερα από τη Σιγκαπούρη.

Ο αμερικανικός όρος για να βελτιωθούν οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις είναι να απελευθερωθούν οι Αμερικανοί υπήκοοι που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πομπέο είπε ότι δεν θέλει να προβλέψει τι θα πράξει η Ουάσιγκτον στην περίπτωση που η Τουρκία δεν σεβαστεί τη συμφωνία που έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Πομπέο δήλωσε επίσης και το αυτονόητο ότι «η Τουρκία είναι εταίρος του ΝΑΤΟ με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάθε πρόθεση να συνεχίσουν να συνεργάζονται», υπό τον όρο βέβαια ότι η τουρκική κυβέρνηση θα τερματίσει την πολιτική των προκλήσεων εναντίον της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία των Βρυξελλών προβλέπει την απελευθέρωση του Πάστορα και την ταυτόχρονη αποστολή στην Τουρκία του τραπεζίτη Αττίλα, που είναι φυλακισμένος σε αμερικανική φυλακή, για τη συμμετοχή του στην παραβίαση των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν. Η αμερικανική κυβέρνηση απέρριψε το τουρκικό αίτημα για έκδοση του Ιμάμη Γκιουλέν για να δικαστεί στην Τουρκία για τον σχεδιασμό του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, όπως τον κατηγορεί η Άγκυρα.

Η συμφωνία κατέρρευσε όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τηλεφώνησε στον κ. Πομπέο και του είπε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας πρέπει να τερματιστεί και η έρευνα των αμερικανικών αρχών για το διεφθαρμένο τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας. Η αρνητική απάντηση του Αμερικανού υπουργού προκάλεσε την οργή του Τούρκου του ομολόγου του, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πομπέο είπε στον κ. Τσαβούσογλου στη χθεσινή τους συνάντηση, ότι εάν δεν απελευθερωθούν οι Αμερικανοί πολίτες, θα ανακοινωθούν νέες κυρώσεις.

Σήμερα, στη Σιγκαπούρη, υποβλήθηκε στον Αμερικανό υπουργό η εξής ερώτηση:

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας ευχαριστώ, κύριε υπουργέ. Σχετικά με την Τουρκία, περιμένετε τώρα ότι ο πάστορας Άντριου Μπράνσον αν δεν έχει απελευθερωθεί, να επιβάλετε νέες κυρώσεις στην Τουρκία; Και η επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία σε αυτό το θέμα, αλλά και γενικότερα, απειλεί την συμμετοχή της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ;

Ο κ. Πομπέο απάντησε ως εξής:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΜΠΕΟ: Είχα χθες μια εποικοδομητική συνομιλία με τον ομόλογό μου (Τσαβούσογλου). Έκανα ξεκάθαρο ότι ήδη πέρασε ο καιρός και ο πάστορας Μπράνσον πρέπει να αφεθεί ελεύθερος και να του επιτραπεί να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι και οι υπόλοιποι (Αμερικανοί) που κρατούνται από την Τουρκία πρέπει ομοίως να απελευθερωθούν. Ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες θα δούμε αυτό να συμβαίνει και δεν θέλω να προβλέψω τι μπορούμε να κάνουμε ή να μην κάνουμε στο μέλλον για να ενισχύσουμε περαιτέρω την πιθανότητα να συμβεί αυτό. Είχαμε μια καλή συζήτηση. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Και γενικότερα, υπάρχουν πολλές προκλήσεις με την Τουρκία, αλλά ειλικρινά, συνεργάστηκα στενά με τον Υπουργό των Εξωτερικών τους. Έχουμε αναπτύξει ένα χάρτη πορείας για το πώς θα προχωρούσαμε στο Manbij – ένα πολύ αμφιλεγόμενο ζήτημα που υπήρχε (ανοικτό) εδώ και πολύ καιρό. Δεν επιτύχαμε μόνο συμφωνία αλλά πραγματοποιήσαμε πραγματική πρόοδο στην πράξη για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας. Εργαζόμαστε επιμελώς και η Τουρκία είναι εταίρος του ΝΑΤΟ με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάθε πρόθεση να συνεχίσουν να συνεργάζονται.

  • Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, ώστε να επανέλθουν σε περίοδο καλής συνεργασίας, αλλά έχουν τεθεί όροι στον πρόεδρο Ερντογάν για να συμβεί αυτό. Ένας από τους βασικούς όρους, εκτός τηςαπελευθέρωσης των Αμερικανών υπηκόων, είναι να ακυρωθεί η παραγγελία αγοράς των ρωσικών S-400, και να τερματιστεί η στρατηγική σχέση με τη Ρωσία και το Ιράν.

Αντίποινα Ερντογάν στις ΗΠΑ: “Παγώνει” περιουσιακά στοιχεια Αμερικανών υπουργών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: