Άμεση αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στα κέντρα υποδοχής μεταστών ζητά η UNHCR




Η UNHCR και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Τσάρλυ Γιάξλεϊ, κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υπερπληθυσμού στα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την UNHCR, “χιλιάδες αιτούντες άσυλο και μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, ζουν σε άθλιες, ανεπαρκείς και ραγδαία επιδεινούμενες συνθήκες, ενώ κάποιοι ζουν σε αυτά τα κέντρα για περισσότερο από έξι μήνες”.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες καλεί τις αρχές “να επιταχύνουν ταχέως τις διαδικασίες για όσους μπορούν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα για να φιλοξενηθούν, να βελτιώσουν γρήγορα τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής και να παρέχουν εναλλακτικές υποδομές για τους πιο ευάλωτους”, εξηγώντας πως στην Μόρια βρίσκονται “7.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες σε χώρους σχεδιασμένους να φιλοξενούν μόλις 2.000 άτομα και το ένα τέταρτο αυτών είναι παιδιά”.

“Εκτιμάται ότι 2.700 άνθρωποι, κυρίως οικογένειες από το Ιράκ και τη Συρία, διαμένουν στο Βαθύ στη Σάμο, αρχικά σχεδιασμένο για λιγότερα από 700 άτομα”, αναφέρει η UNHCR προειδοποιώντας για το χειμώνα”. “Οι άνθρωποι που χρειάζονται ιατρική φροντίδα αναγκάζονται να περιμένουν στην ουρά για αρκετές ώρες”, τονίζει.

“Τα κέντρα υποδοχής στα νησιά της Χίου και της Κω έχουν σχεδόν διπλάσιο κόσμο από την προβλεπόμενη χωρητικότητά τους”, καταγράφει και προειδοποιεί: “Αυτά τα επίπεδα υπερπλήρωσης έχουν να παρατηρηθούν από το Μάρτιο του 2016, όταν τα ποσοστά άφιξης ήταν πολύ υψηλότερα”.

“Τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των εκατοντάδων ασυνόδευτων αγοριών και κοριτσιών, κινδυνεύουν ιδιαίτερα, καθώς και δεκάδες έγκυες, νεογέννητα μωρά, επιζώντες σεξουαλικής βίας και άλλα εξαιρετικά ευάλωτα άτομα”, αναφέρει η UNHCR.

Τoνίζει δε ότι “περισσότεροι από 3.000 αιτούντες άσυλο στα νησιά έχουν λάβει άδεια να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα, αλλά οι μεταφορές ήταν αργές λόγω της έλλειψης επαρκούς στέγασης και υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα”. “Περίπου 800 αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας τον Αύγουστο, ωστόσο, αυτό δεν επιλύει την πίεση καθώς συνεχίζουν να φθάνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νησιά: κατά μέσο όρο 114 άτομα έφταναν κάθε μέρα τον Αύγουστο, από 83 τον Ιούλιο. Περισσότερο από το 70% είναι οικογένειες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν”.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προτρέπει τις αρχές να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των διοικητικών και υλικοτεχνικών καθυστερήσεων. Εν τω μεταξύ, πρέπει να εξεταστούν έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης καταλυμάτων έκτακτης ανάγκης ή άλλων εναλλακτικών εγκαταστάσεων – καθώς και να ενθαρρυνθούν οι αρχές να συνεργαστούν στενά με την κοινωνία των πολιτών και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις σε συγκεκριμένους τομείς όπως η παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παραμένει έτοιμη να στηρίξει τις ελληνικές αρχές κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει συμφωνήσει κατ `εξαίρεση να συνεχίσει την υποστήριξή της στις μεταφορές αιτητούντων ασύλου στην ηπειρωτική χώρα το Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο/Βρυξέλλες
31/08/2018 13:05

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: