Θλίψη, αγωνία και απόγνωση στα αποκαΐδια της Αττικής: 80 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι




Συναγωνίζονται η μια την άλλη οι τραγικές ιστορίες που αναδεικνύονται 48 ώρες μετά το καταστρεπτικό πέρασμα της φωτιάς από τον Νέο Βουτζά και το Μάτι.

Όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες για εντοπισμό επιζώντων στις καμένες περιοχές εξανεμίζονται, ωστόσο τα κλιμάκια της αστυνομίας, των εθελοντών αλλά και απλοί συγγενείς αγνοουμένων ψάχνουν παντού για να βρουν τους δικούς τους ανθρώπους.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρατώντας μια φωτογραφία του δικού τους ανθρώπου στα χέρια ρωτούν απελπισμένα τους επιζώντες για το εάν γνωρίζουν κάτι. Ωστόσο μέχρι στιγμής κανένας αγνοούμενος δεν έχει εντοπιστεί.

Οι Αρχές καλούν όσους έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους να καλούν στο 199 και να δηλώνουν τα στοιχεία τους ώστε να έχουν και την κατάλληλη και έγκυρη ενημέρωση.

Δυστυχώς μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων

Το πρωί ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Πρόκειται για έναν 84χρονο που νοσηλευόταν στο Θριάσιο νοσοκομείο και υπέκυψε στα τραύματά του ανεβάζοντας τον αριθμό των καταγεγραμμένων νεκρών σε 80.

Συγγενείς των αγνοουμένων έχουν ήδη δώσει δείγματα DNA για να ξεκινήσει το μακάβριο έργο της ταυτοποίησης των σορών που έχουν εντοπιστεί.

Έντεκα στην εντατική 

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους τραυματίες – εγκαυματίες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία 4 παιδιά, ενώ δόθηκαν αρκετά εξιτήρια σε ενήλικες από τον Ευαγγελισμό και το Σισμανόγλειο.

Αλληλεγγύη πέρα από κάθε όριο

Την ίδια στιγμή που η χώρα θρηνεί για τις 80 ζωές που χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες είναι συγκινητική και δείχνει το μέγεθος της ψυχικής δύναμης του λαού μας η προσφορά απλών πολιτών προς τους πληγέντες.

Είναι χαρακτηριστικό πως το μεσημέρι της Τετάρτης ο δήμος της Ραφήνας εξέδωσε ανακοίνωσε με την οποία ενημέρωνε ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη σε τρόφιμα. Ταυτόχρονα χιλιάδες πολίτες σπεύδουν στα νοσοκομεία να δώσουν αίμα για τους νοσηλευόμενους. Μάλιστα η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ζητά από τους πιστούς να δώσουν αίμα.

Το πρωί η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως διαγράφει τις οφειλές των πληγέντων, οι τράπεζες προχωρούν σε μέτρα ανακούφισης, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ μέχρι το βράδυ σημαντικό μέρος της πληγείσας περιοχής θα έχει ηλεκτροδοτηθεί.

Σε όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται τρόφιμα και φάρμακα για τους πληγέντες. Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε σήμερα τη χορήγηση βοήθειας 10 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ κάλεσε τους επιχειρηματίες της χώρας να καταθέσουν ποσά στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχθεί.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ζήτησε από τους ομογενείς στην Πόλη να βοηθήσουν το Λύρειο Ίδρυμα, το οποίο υπέστη σημαντικές ζημιές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: