“Ξεσάλωσαν” οι Τούρκοι στο Αιγαίο μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν




Ρεπορταζ: HellasJournal

Κάτι ήθελαν να δείξουν σήμερα οι Τούρκοι επιτελικοί μια μέρα μετά τη  ολοκλήρωση των εργασιών τς Συνόδου του ΝΑΤΟ και τη  συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν  με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  Είναι χαρακτηριστικό πως χθες,  οι εντολές προς την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία  φαίνεται ότι ήταν να προσέχουν ιδιαίτερα και να μην προκαλέσουν.

Τα τρία CN-235 έκαναν μόλις 5 παραβάσεις κατά τη διάρκεια της πορείας τους από το βορά προς το νότο.

Αντίθετα σήμερα δέκα μαχητικά F-16 της Τουρκίας και δυο F-4 Phantom προχώρησαν σε παραβιάσεις και παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Όλες οι κινήσεις των τούρκων ιπταμένων είχαν στόχο το Βορειοανατολικό Αιγαίο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες που οι εμπλοκές με τα Ελληνικά μαχητικά ήταν κοντά στη Ρόδο.

Από νωρίς ένα ζευγάρι F-16 της Τουρκίας, εισήλθε στο FIR Αθηνών ανάμεσα από τη Λήμνο και τη Λέσβο.

Παρέμειναν για περίπου είκοσι λεπτά εντός του Ελληνικού Εναέριου χώρου, μάλιστα σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία θέλησαν να κάνουν τον γύρο της Λέσβου κάτι που δεν κατάφεραν αφού καταδιώχθηκαν από Ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από τις Σμηναρχίες Μάχης της Λήμνου (130) και της Σκύρου (135).

Στη συνέχεια τα υπόλοιπα δέκα Τουρκικά μαχητικά είχαν ν’ αντιμετωπίσουν τα Ελληνικά φτερά που παρέμεναν στον αέρα για επιτήρηση του Εθνικού Εναέριου χώρου.

Από τις κινήσεις των Τούρκων χειριστών φάνηκε πως ήθελαν γι’ ακόμη μια μέρα να «παίξουν με τα νεύρα» των έμπειρων Ελλήνων πιλότων καθώς στον ίδιο τομέα, ανάμεσα από τα δυο νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, εισέρχονταν εντός FIR Αθηνών από ένα έως το πολύ τέσσερα λεπτά και στη συνέχεια εγκατέλειπαν οτιδήποτε και κατευθύνονταν προς την Τουρκία, κυρίως όταν πλησίαζαν τα μαχητικά της χώρα μας.

Αναλυτικά ο πίνακας με την τουρκική προκλητικότητα όπως καταγράφετε από το Εθνικό κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Από τα στοιχεία φαίνεται πως οι Τούρκοι πιλότοι δεν είχαν περιθώριο για πολλές κινήσεις.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 13η ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 4 [2 F-16 & 2 F-16 & (2 F-16 & 2 F-4) & 4 F-16]

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 2 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 14

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 8
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 13 (10 από το σχηματισμό της τετράδας και 3 από το 1 CN-235)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –
ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: