“Πόλεμος” για τον δικαστή του Τραμπ: Η “μητέρα των μαχών” στη Γερουσία για την έγκριση του




Η συνταξιοδότηση του δικαστή Άντονι Κένεντι από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προκάλεσε σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση, ενώ η διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του νέου δικαστή από την Γερουσία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε κλίμα οξείας πολιτικής πόλωσης μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, μεταδίδει το ABC News.

Ο πιο πρόσφορος στόχος για τους Ρεπουμπλικάνους είναι η Χέιντι Χέιτκαμπ, Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Βόρεια Ντακότα, με την αρμόδια επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία (NRSC) να την χαρακτηρίζει ως “κρυμμένη Χέιντι.”

Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι της στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα καλώντας της “είτε να υποστηρίξει την επιλογή του προέδρου Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο Μπρετ Κάβανο, είτε να αποχαιρετίσει την έδρα της στην Γερουσία.”

Η Χέιτκαμπ μαζί με άλλους τρεις μετριοπαθείς Δημοκρατικούς ψήφισε το 2017 την επικύρωση του διορισμού του Νιλ Γκόρσιτς, που ήταν η πρώτη επιλογή του προέδρου Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ωστόσο, αναφορικά με την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο προειδοποίησε ότι “θα εξετάσει σε βάθος” τον φάκελό του.

Η στάση αυτή, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων που προσπαθούν να ελέγξουν τις εξελίξεις στην Γερουσία δίνοντας προτεραιότητα στην επικύρωση του διορισμού του Κάβανο.

Από την άλλη μεριά, μία ομάδα 10 Δημοκρατικών γερουσιαστών είναι υποψήφιοι για την επανεκλογή τους, στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και σε εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες ο Τραμπ νίκησε την Κλίντον το 2016.

Στην λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται: η Χέιτκαμπ, η Τάμι Μπάλντουιν από το Ουσικόνσιν, ο Σέροντα Μπράουν από το Οχάιο, ο Μπομπ Κέισι από την Πενσιλβάνια, ο Τζο Ντόνελι από την Ιντιάνα, ο Τζο Μάντσιν από την Δυτική Βιρτζίνια, η Κλέιρ ΜακΚάσκιλ από το Μισούρι, ο Μπιλ Νέλσον από την Φλόριντα, η Ντέμπι Στέιπναο από το Μίσιγκαν κι ο Τζον Τέστερ από την Μοντάνα.

Αυτοί οι έξι άντρες και οι τέσσερις γυναίκες γερουσιαστές είναι εκφραστές ενός ευρέως φάσματος πολιτικών επιλογών που προωθούν οι Δημοκρατικοί, είναι γνωστοί για την πολιτική ταυτότητά τους, αλλά και για τις σχέσεις που διατηρούν με τους ψηφοφόρους τους, στις εκλογικές τους περιφέρειες. Παράλληλα, έχουν κατορθώσει να ανταπεξέλθουν πολιτικά στον απρόβλεπτο χαρακτήρα άσκησης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ, αλλά και έναντι των χαοτικών καταστάσεων που προκαλεί αυτή η τακτική.

Η μάχη για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο στο ανώτατο δικαστήριο, είναι ενδεικτική του πολιτικού διλήμματος με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι δέκα γερουσιαστές. Η πολιτική τους φήμη, αλλά και η έμφαση που θα δώσουν σε σημαντικά πολιτική ζητήματα, όπως, η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, θα σταθούν ικανές να τους εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους; Από την άλλη μεριά, οι γερουσιαστές ανησυχούν μήπως οι πολιτικοί ελιγμοί που θα κάνουν προκαλέσουν την καχυποψία των ψηφοφόρων στις εκλογικές τους περιφέρειες, υπό το γεγονός ότι αρκετοί από τους ψηφοφόρους αυτούς, ψήφισαν τον Τραμπ το 2016;

Ο Ντικ Ντάρμπιν, γερουσιαστής των Δημοκρατικών σχολίασε την κατάσταση υπογραμμίζοντας ότι τα μέλη του κόμματος στην Γερουσία “κατανοούν ότι πρόκειται για μία ιστορική απόφαση” που “η βαρύτητά της είναι σημαντικότερη από την επόμενη εκλογή.” Το σχόλιο αυτό, υπογραμμίζει τον πολιτικό γρίφο που καλούνται να επιλύσουν οι γερουσιαστές.

“Ακόμη και ο γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν είπε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα με την απώλεια της επανεκλογής των συναδέλφων του, το 2018, προκειμένου να εμποδίσουν τον πρόεδρο Τραμπ, δήλωσε η Κέιτι Μάρτιν που είναι διευθύντρια επικοινωνίας στην NRSC. “Η δυσλειτουργία του Δημοκρατικού Κόμματος έχει αποκαλυφθεί πλήρως με την ψηφοφορία αυτή,” τόνισε η ίδια.

16/07/2018 10:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ, ABC News
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: