Του Πανίκου Παναγιώτου
Ετοιμάζονται για νέες περιπέτειες στο Κυπριακό. Αυτή είναι δυστυχώς η τραγική πραγματικότητα. Φτάσαμε στο θλιβερό σημείο να ανακοινώνεται η ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας από τα Ηνωμένα Έθνη και αντί να δημιουργείται κλίμα αισιοδοξίας ότι θα μπορούσε να δοθεί προοπτική για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής μέσα από μια σωστή και λειτουργική λύση, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Και ο λόγος είναι ότι 14 χρόνια μετά την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων (με ποσοστό 76%), βρισκόμαστε, λίγο πολύ, μπροστά σε πανομοιότυπο σενάριο και πανομοιότυπο σχέδιο.
Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ, Φερχάν Χακ, επιβεβαίωσε ότι η Αμερικανίδα, Τζέιν Χολ Λουτ, «θα διεξάγει διαβουλεύσεις με όλα τα μέρη της διάσκεψης για την Κύπρο», όπως είπε, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, η κ. Λουτ σχεδιάζει τα επόμενα βήματα».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αποστολή θα πραγματοποιηθεί άμεσα, δηλαδή μέσα στον Ιούλιο. Εκτός από τη Λευκωσία, θα επισκεφθεί την Αθήνα, την Άγκυρα και το Λονδίνο, ενώ ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα έχει επαφές και στις Βρυξέλλες.
Πάντως, θα έχει ενδιαφέρον αν η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα συμπεριλάβει στην περιοδεία της και τις Βρυξέλλες, τουλάχιστον για λόγους συμβολικούς, επειδή ο κ. Χακ μίλησε για «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της διάσκεψης για την Κύπρο».
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, βασική επιδίωξη της αποστολής Λουτ μπορεί να προβάλλεται η διερεύνηση των δυνατοτήτων επανέναρξης του διαλόγου, αλλά με όρο την αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες.
Άλλωστε, στην πρόσφατη έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ήταν ξεκάθαρος, επισημαίνοντας συγκεκριμένα:
Η νέα προσπάθεια που θα καταβληθεί από τον ΟΗΕ περιέχει σημαντικούς κινδύνους επειδή θα στηριχθεί στο ασαφές πλαίσιο Γκουτέρες και στο ασαφές κεκτημένο των έως τώρα διαπραγματεύσεων, τα οποία οδηγούν σε ένα μη λειτουργικό και σε ένα μη κανονικό κράτος, που θα άγεται και θα φέρεται από την Τουρκία, αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία, όπως πάντα, στο πλαίσιο της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε».
Ένα από τα πρώτα τραγούδια του αλησμόνητου Μάριου Τόκα ήταν το «Λογαριάσατε λάθος», σε στίχους του Θεοδόση Πιερίδη. Το σημειώνουμε γιατί αν όσοι διαχειρίζονται -σε Λευκωσία και Αθήνα- τα ζητήματα που αφορούν τον Ελληνισμό, τον πολιτισμό, τη γλώσσα, το χθες και το αύριο ενός ολόκληρου λαού, επεδίωκαν να «ξαναφρεσκάρουν» τη μνήμη τους με έργα μεγάλων ποιητών και συνθετών μας, δεν θα έμπαιναν καν στον κόπο να προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο για τις υποχωρήσεις και τις απαράδεκτες συμφωνίες τους, στηριζόμενοι σε δηλώσεις και παραχωρήσεις που έκαναν οι προκάτοχοί τους, γιατί απλούστατα δεν θα έφταναν σ’ αυτό το σημείο.
Οι επιλογές τους θα ήταν εντελώς διαφορετικές. Δεν γίνεται να τραγουδούν «λογαριάσατε λάθος με το νου σας εμπόροι / δε μετριέται πατρίδα λευτεριά με τον πήχη» και την ίδια στιγμή να συμβιβάζονται και να αποδέχονται πλαίσια, σχέδια και συμφωνίες που μετατρέπουν την πατρίδα τους σε υποχείριο τουρκικών και γενικότερα ξένων συμφερόντων.
Και τα όρια των υποχωρήσεων και των υποταγών έφτασαν στο έσχατο τους σημείο.
Η ανακήρυξη της ΑΟΖ και η επέκταση των χωρικών υδάτων: Τι μας είπε ο υπουργός Άμυνας