Το κυπριακό οικονομικό θαύμα ήταν απατηλό; Η αντιπολίτευση βοήθησε να αποφευχθεί κούρεμα…




Του Κώστα Βενιζέλου

Η κυπριακή Βουλή με το… πιστόλι στον κρόταφο, έχοντας ενώπιον της ένα πιεστικό δίλημμα που αφορούσε την επόμενη ημέρα στο τραπεζικό σύστημα επέλεξε κατά πλειοψηφία χθες  να στηρίξει τις κυβερνητικές προτάσεις.

Κοντολογίς το κοινοβούλιο είχε να επιλέξει μεταξύ μιας κακής συμφωνίας της κυβέρνησης με την Ελληνική Τράπεζα για απορρόφηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και σε ένα κύκλο νέου κουρέματος καταθέσεων και νέου μνημονίου.  Η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρουσιάσθηκε χωρίς σχέδιο Β΄ και στο παρά πέντε ζήτησε σανίδα σωτηρίας από την αντιπολίτευση.

Το αποτέλεσμα έφερε ανακούφιση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή όλα κρέμονταν από μια κλωστή.

  • Οι εγγυήσεις του κράτους προς την ελληνική τράπεζα ύψους 2, 6 δις ευρώ εγκρίθηκαν από 32 βουλευτές ( ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ) και εναντίον 20 ( ΑΚΕΛ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι).
  • Τα νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση πέρασαν με την ψήφο ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, χωρίς τροπολογίες, που έθεσαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Βουλής, η  κυβέρνηση σφυροκοπήθηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ για τους χειρισμούς στο θέμα του Συνεργατισμού.

  • Για τους χειρισμούς που έγιναν, όσα θα μπορούσαν να γίνουν και δεν προχώρησαν αλλά και το γεγονός ότι οι κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων προκάλεσαν πανικό στους πολίτες, στους καταθέτες. Σημειώνεται πως η συμφωνία κυβέρνησης και Ελληνικής Τράπεζας δεν παρουσιάσθηκε ενώπιον της Βουλής, γεγονός που επικρίθηκε.

Η χθεσινή ημέρα διαμόρφωσε νέα δεδομένα με τη ψήφιση νομοσχεδίων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και είναι σαφές πως τα επόμενα βήματα θα καθορίζονται από τα όσα αποφασίσθηκαν.

  • Ο δρόμος για την απορρόφηση του «καλού» Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα άνοιξε με κρατική εγγύηση, όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των δυο μερών.
  • Ανοίγει ο δρόμος στις τράπεζες για τιτλοποίηση και πώληση δανείων, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και αναβάθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας
  • Με τις νέες νομοθεσίες επιταχύνονται οι διαδικασίες εκποιήσεων, που περιμένουν από το 2015.
  • Τερματίζεται το προνομιακό καθεστώς εάν η αξία της κατοικίας υπερβαίνει τις €350,000 και εάν ο δανειολήπτης λαμβάνει κρατική χορηγία για μερική κάλυψη των χρεών του.
  • Προχωρεί η δημιουργία Φορέα για Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια όπως και το σχέδιο «Εστία».

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, εκκλήσεις, αντιπαραθέσεις έκλεισε ένας ακόμη κύκλος στο πεδίο της κυπριακής οικονομίας. Πόσο ρόδινο είναι το μέλλον αυτό θα φανεί. Τα προβλήματα στον τραπεζικό σύστημα παραμένουν όπως και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι σαφές πως έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν. Είναι πρόδηλο πως εάν δεν γίνουν διορθωτικές κινήσεις, το πιστόλι θα επανέλθει αναζητώντας κρόταφο για να ακουμπήσει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας. 

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα: H παραλίγο νέα κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: