Δύσκολη συνάντηση με Ερντογάν, είπε ο Τσίπρας που έθεσε το θέμα των στρατιωτικών: Ο Ερντογάν μίλησε για τους οκτώ




Νεώτερη ενημέρωση: Στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τόσο στην συνάντηση με τον Ερντογάν, όσο και στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Είπε πως ήταν μια δύσκολη Σύνοδος που ανέδειξε τις διαφορετικές θέσεις των χωρών μελών σε διάφορα θέματα κυρίως στο θέμα των αμυντικών δαπανών.

Ανέφερε πως κατέστησε τις ελληνικές θέσεις πιο σαφείς και πως στις παρεμβάσεις του τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή.

“Τηρούμε τις υποχρεώσεις μας παρά τις οικονομικές δυσκολιες που αντιμετωπίζουμε.” ανέφερε.

Ως απόδειξη αυτού του σταθεροποιητικού ρόλου, είπε η επίλυση χόρνιων ζητημάτων με τους βόρειους γείτονες , αλλά και ο κύριος ρόλος στην προσφυγική κρίση.

Ο πρωθυπουργός είπε πως έθεσε με ένταση το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ως μία ανοιχτή πληγή της ίδιας της Συμμαχίας και επιπλέον ως ανοιχτή πληγή που πρέπει να κλείσει άμεσα το θέμα των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται παράνομα στην Ανδριανούπολη και τόνισε όπως είπε και στον Νοναλντ Τραμπ ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να λειτουργήσει μόνον μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

“Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα των δαπανών και στα οφέλη που αποκομίζει κάθε χώρα μέλος.” ανέφερε.

Χαρακτήρισε “δύσκολη” την δίωρη συνάντηση με τον Ερντογάν και τόνισε πως έθεσε επιτακτικά το θέμα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται παράνομα στην Ανδριανούπολη.

“Όπως αντιλαμβάνεστε” είπε ο πρωθυπουργός,”ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε το θέμα των οκτώ και τον ενημέρωσα για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης αυτής και του τόνισα ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη”.

“Οι πραξικοπηματίες” ανέφερε, “από οπουδήποτε, όχι μόνον από την Τουρκία δεν είναι ευπρόσκδεκτοι”.

Και ακολούθησαν οι ερωτήσεις του Τύπου.

Hellas Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: