Ο πιο δημιουργικός συνήγορος του Τραμπ: Ο πρόεδρος της Ρωσίας προκάλεσε …σεισμό




Αρθρο της ιστοσελίδας
Defence Point

Σεισμό προκαλούν στην Ουάσιγκτον οι δηλώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Διακομματικά πλέον, υποστηρίζεται ότι ο Τραμπ υπερέβη τα εσκαμμένα (δημοσίως, ενώπιον παγκοσμίου ακροατηρίου, «άδειασε» τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αραδιάζοντας δικές του απόψεις και θεωρίες) και οι αναφορές του ουσιαστικά δεν απηχούσαν την πολιτική των ΗΠΑ, καθώς δεν έχει το αποκλειστικό προνόμιο της τελικής διαμόρφωσής της, όπως έχει ο Πούτιν.

Πέραν των αναφορών στα μεγάλα ζητήματα εθνικής ασφαλείας που δεν έβγαλαν είδηση, το ενδιαφέρον κίνησε η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε για μια ακόμη φορά εναντίον του εσωτερικού μετώπου στις ΗΠΑ και προσωπικά εναντίον της Χίλαρι Κλίντον, κάτι τουλάχιστον άκομψο και ασυνήθιστο όταν γίνεται «εκτός έδρας».

Γενικότερα, στο θέμα αυτό, ο Τραμπ έδωσε την εντύπωση ότι «συνασπισμένος» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πολεμούν το «κατεστημένο της Ουάσιγκτον» που αντιστέκεται στην επιθυμία των δυο ηγετών να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Τούτων λεχθέντων, ήταν τελικά μάλλον φυσικό να γίνει θέμα το αν ο Τραμπ έκλεισε το μάτι στον Πούτιν ή όχι…

Το επιχείρημα του Πούτιν στο θέμα της προεκλογικής υποστήριξης του Τραμπ έχει πραγματικά ενδιαφέρον. Κινήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας εξορθολογισμού της δράσης των μυστικών υπηρεσιών και «αφαίρεσης μυστηρίου», καθώς εάν αυτό επιτευχθεί, οι κατηγορίες που τους προσάπτονται θα έχουν μικρότερο αρνητικό επικοινωνιακό αντίκτυπο.

  • Είπε λοιπόν, για ποιον λόγο είναι περίεργο να υποστηρίζω στις αμερικανικές εκλογές έναν υποψήφιο που διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι θέλει να τα βρει με την πατρίδα μου; Η διατύπωση αυτή αφήνει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ελήφθησαν και μέτρα για ενίσχυση της πιθανότητας εκλογής του φιλικού υποψηφίου.

Δηλαδή, με αυτό τον τρόπο αυτό, ο Πούτιν υπενθύμισε στο κατεστημένο της Ουάσιγκτον στοιχειώδεις «κανόνες λειτουργίας» του διεθνούς περιβάλλοντος, ακόμα και κατά παράβαση της νομιμότητας, οι οποίοι είναι όμως κοινά αποδεκτοί. Πρόκειται για μια άτυπη – σιωπηρή συμφωνία ότι αυτό δεν μπορεί να σταματήσει να υπάρχει και όλοι θα προσπαθούν με θεμιτούς και λιγότερο θεμιτούς τρόπους να γωρίζουν όσα περισσότερα μπορούν.

Πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ για τις δηλώσεις Τραμπ: Για προδοσία τον κατηγορεί ο πρώην διευθυντής της CIA

Οπότε, κατηγόρησε έμμεσα αυτό το κατεστημένο της Ουάσιγκτον, ότι δεν έχει ως κίνητρο την προστασία του αμερικανικού εθνικού συμφέροντος, αλλά την εξυπηρέτηση των στόχων στο πλαίσιο της μάχης εξουσίας που διεξάγεται στην αμερικανική πρωτεύουσα.

  • Επίσης, αίσθηση και συζητήσεις προκαλούν οι αναφορές στο ενδεχόμενο να διαθέτει η Ρωσία στοιχεία «εξουδετέρωσης» (compromising evidence) του Αμερικανού προέδρου, κατά τη διάρκεια ιδιωτικής επίσκεψης του επιχειρηματία στη Ρωσία. Η γνωστή υπόθεση με τις πόρνες και τα σεξουαλικά φετίχ…

Η απάντηση του Πούτιν που εκ πρώτης όψεως φαινόταν υποστηρικτική στον Τραμπ, εντυπωσίασε με την απουσία κατηγορηματικής άρνησης, παρότι χαρακτήρισε βλακείες τα όσα λέγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα.

Ο Πούτιν προσπάθησε μάλιστα να επιχειρηματολογήσει επ’ αυτού κάτι που επίσης προκάλεσε εντύπωση, αφού πολλοί το ερμήνευσαν σαν και «προσφορά» προς τον πολιτικά δοκιμαζόμενο Αμερικανό πρόεδρο, η οποία αναμένει το αντάλλαγμά της. Το επιχείρημά του ξεκινούσε από το ότι «σιγά μη με ενημέρωναν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για έναν ιδιώτη που βρισκόταν στη Ρωσία».

Για να συμπληρώσει ότι θα ήταν απόλυτη βλακεία να πιστεύει κανείς πως στο διεθνούς φήμης ετήσιο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό κορυφαίων προσωπικοτήτων και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πάντες τελούν υπό παρακολούθηση.

Το σχόλιο που θα μπορούσε να γίνει για τα λόγια του Πούτιν, είναι ότι προϋπόθεση επιτυχούς συνέχισης της γνωστής και μη εξαιρετέας «παράδοσης» των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, διαδόχων αυτών της Σοβιετικής Ένωσης, είναι το να συγκεντρώνουν επάνω τους όσο το δυνατόν λιγότερο τα φώτα της δημοσιότητας.

  • Άρα, η απάντηση Πούτιν λογικά υπηρετούσε και αυτό τον σκοπό, στο να ενισχύσει την αμφιβολία των λιγότερο «υποψιασμένων» για τον τρόπο λειτουργίας τους. Τα ίδια ισχύουν και για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ασφαλώς.

Αλλά θα ήταν μάλλον γελοίο να πιστέψει κανείς ότι σοβαρή υπηρεσία πληροφοριών θα έχανε την ευκαιρία της παρουσίας τόσο μεγάλου αριθμού σημαντικών προσωπικοτήτων, καθώς και μια συζήτηση στα όρθια στο περιθώριο του φόρουμ θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία.

  • Δεδομένων και των «ιστορικών καταβολών», σε εμάς τουλάχιστον, εντύπωση θα έκανε το να μην ήταν τα ξενοδοχεία που τους φιλοξενούν, παγιδευμένα απ’ άκρου εις άκρον. «Όπλα» όπως ένα βίντεο σαν και αυτό που θρυλείται πως διαθέτουν οι Ρώσοι για τον Τραμπ, παύει σε μεγάλο βαθμό να είναι χρήσιμο από τη στιγμή της δημοσιοποίησής του.

Εάν έχει κάποιο ενδιαφέρον είναι για να παράξει αποτέλεσμα χωρίς να χρησιμοποιηθεί. Κι επειδή η συνωμοσιολογία ανθεί με το σενάριο να θέλει τους Ρώσους να έχουν εκβιάσει τον Τραμπ με το βίντεο για να πετύχουν τον μεγάλο τους στόχο, αυτόν της εξομάλυνσης με τις ΗΠΑ που θα οδηγήσει στις καταστροφικές οικονομικές κυρώσεις, να προσθέσουμε ένα «λιθαράκι»!

Για ποιον λόγο ένα τέτοιο βίντεο σε ένα άτομο «βίο και πολιτεία» να το οδηγήσουν σε χειραγώγηση και εν τέλει συνεργασία; Ποια είναι η απειλή; Να το δει η Μελάνια και να αποφασίσει να τον χωρίσει; Σα να μη μοιάζει επαρκές για να ισχύει.

Οπότε, μήπως χρησιμοποιείται για να στρέψει αλλού την προσοχή από στοιχεία που πραγματικά θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στον Τραμπ; Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μετά βεβαιότητας τα αναζήτησαν και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Αυτό που θα μπορούσε να εξουδετερώσει μια προσωπικότητα σαν τον Τραμπ, εικάζεται ότι θα ήταν κάποια δραστηριότητα που θα μπορούσε να τον οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης, απειλούμενο με πολυετή φυλάκιση, τώρα στη δύση της πολυτάραχης ζωής του.

Οι Ρώσοι δεν θέλουν να καταστρέψουν τον όποιον Τραμπ αλλά να τον αξιοποιήσουν με στόχο τη μεγιστοποίηση του δικού τους εθνικού συμφέροντος. Τι θα κέρδιζαν εάν δημοσιοποιούσαν κάποιο βασικό αποδεικτικό στοιχείο; Θα το έκαναν με κάποιο στοιχειώδες, για να του δώσουν το μήνυμα ότι αν δεν συνεργαστεί ακολουθούν κι άλλα.

  • Άρα θα μπορούσαν να είναι εντελώς άλλα τα στοιχεία που διαθέτουν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες από αυτά που κατανοούμε. Επίσης, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πως η «συμφωνία συνεργασίας» ανάμες στον Τραμπ και τους Ρώσους θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτή καθαυτή την απόφασή του να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο…

Εάν αυτός ο συλλογισμός έχει την παραμικρή αλήθεια, θα φανεί μετά από πολλά πολλά χρόνια. Η εκκεντρική φυσιογνωμία του Τραμπ προσφέρεται για πολλές σκέψεις αναφορικά με το τι συμβαίνει και τι όχι, ας μην έχουμε καμία αμφιβολία. Και το ότι πολλοί στην Ουάσιγκτον αντέδρασαν στην επαφή των δυο προέδρων χωρίς την παρουσία άλλων πλην των μεταφραστών, πιθανότατα αντανακλά ευρύτερες ανησυχίες και υποψίες.

Το προσεχές διάστημα θα ακούσουμε πολλά από την «αυλή των θαυμάτων» της αμερικανικής πρωτεύουσας. Αρκετοί κατηγορούν τον Τραμπ ακόμα και για προδοσία. Το αν θα έρθει η στιγμή που θα επιχειρηθεί η καθαίρεση του, μένει να αποδειχθεί.

Προς το παρόν μένουμε στην πρωτοφανή ικανότητα αυτού του ανθρώπου να δημιουργεί εχθρούς… στο εσωτερικό και το εξωτερικό, κάτι το οποίο μακροπρόθεσμα είναι σφόδρα πιθανό να μη βγει σε καλό στην ίδια τη χώρα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Η σύγκρουση με τη Ρωσία ξεκίνησε για το Σκοπιανό και τα Βαλκάνια: Αποκόμισε οφέλη η Αθήνα;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: